| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Jahodová, koupila jsem si knihy od Vinod Vermy (Ájurvéda na každý den a Ájurvéda, cesta zdravého života). Pak jsem i něco googlila, dávala si to dohromady s tím málem, co vím o tibetské mědicíně (není to úplně to samé, ale vychází z podobných principů, hlavně se shodují v popisu tří šťáv - dóš). Taky mám ájurvédskou kuchařku (Harish Johari - Ájurvéda, léčivá kuchařka).
Informací na netu je spousta, akorát je docela náročné se v nich nějak vyznat a oddělit zrno od plev :-)
Co se týče detoxikací, tak mám zkušenosti akorát s jogínskou očistou střeva (šankaprakšalána), zvracením, klystýrem (ten používám pravidelně) a půstem (taky pravidelně).
Takhle to asi zní lehce nechutně, ale ty očisty jsou vážně super. Obzvlášť očista střeva je mazec, ale musí se to dělat správně a radši moc neimprovizovat.
Na podzim asi vyzkouším komplexní očistu (probíhá v rámci asi dvou týdnů a zahrnuje všechny očistné praktiky). Tak jsem zvědavá, co to se mnou udělá.
Návod na tu jogínskou očistu je třeba zde: http://www.zeny.cz/magazin/detoxikace-tela/sankpraksalana--joginska-ocista-tela.aspx
Ale zase v knize od Vermy je postup trochu jiný, hlavně cviky jsou jiné. Důležité je po kažé očistě si dát odpočinkový den, doplňovat tekutiny a nepřehánět to s fyzickou ani duševní námahou.
Šankaprakšalána by se neměla dělat častěji než dvakrát ročně. Klystýr se může dělat mnohem častěji, kdykoliv při obtížích anebo na jaře či na podzim si udělat očistnou kúru... týden si aplikovat klystýr denně, druhý týden ob den, třetí týden dvakrát týdně, pak jednou týdně, pak za 14 dní a za měsíc.
Ale zase je to lehce komplikovanější - klystýr se nejvíc doporučuje při dysbalanci váty, pro pittu je lepší projímadlo a kapha si užije zvracení (odhleňuje) :-)
Prostě informací je strašně moc, jeden život asi nestačí an to, aby se do ájurvédy dalo proniknout hlouběji ~;)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 6-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.