Když jedou kluci na výlet, zadělám v pekárničce rohlíkové těsto, z půlky udělám plněné rohlíky (se sýrem nebo trvalivým salámem), z druhé půlky bagety - ty pak za studena namažu rozkrojené na jedné polovnině máslem, na druhé sýrem, proložím zkrojeným listem zelí (čínské je šikovnější), plátkovým sýrem nebo salámem (jedno dítě uzeniny nejí) a zabalím do potravinové fólie, aby se dala bagetka z jedné strany postupně rozbalovat a ukousávat. Upeču plech donutek (cca 10 minut) ty balím do svačinové krabičky. Přidám jen okurku, očištěnou papriku nebo mrkvičku. Přibalím i ubrousky, nebo papírové kapesníčky. Svačina se nemá drobit, sypat, patlat, být mastná, mokrá a nemá mít osobitý pach (vajíčka
)- to jsem se naučila z vlastních výletů
.