Mám skoro 4letýho kluka a stále mluvíme čínštinou a rozumím mu jenom já. Od září chodí do školky a moc se nám to nezlepšilo. Náš problém byl v tom, že byl u porodu přidušený. Chodíme na logopedii, zkusim ti poradit pár rad. Logopedka mi vysvětlila, že je hrubá motorika, jemná motorika a ta nejjemnější motorika je právě mluvení. Začali jsme na logo ve 3 letech. Začínali jsme s knížkama a valili slovní zásobu. Je jedno jak mluvil, hlavně že mluvil a snažil se opakovat a věci pojmenovávat. Teď, před 4 rokem, kdy už má slovní zásobu obstojnou, začínáme s výslovností. První písmenka se začínají ty, u kterých používáš hodně rty : B P M a jednoduchá slova : bába, boty, máma, pes, .....
A nejlepší je to dělat tak, že si sednete před zrcadlo, aby tvůj malej v něm viděl vás oba. ty se na něj koukej v zrcadle a pomalu vyslovuj tak aby viděl tvé rty jak se pohybují a mohl koukat na svoje když se snaží opakovat. A taky jsme procvičovali jazyk. Vypláznout, špičku nahoru, dolů, doleva, doprava, a čerta. Denně jak často to půjde. A až teď ve 4 letech začínáme hláskovat. Takže máš ještě čas, ono návštěva logopeda už fakt není tak drastická jako kdysy, manžel na ni taky ve zlém vzpomíná. Máme šikovnou mladou logopedku, Honzíks ní hodně procvičuje i na notebooku, hlasy zvířat a učí se poslouchat. Má tam třeba 3 obrázky a teď zamňaučí kočka, tak jí musí ukázat kde je.
No snad jsem ti aspoň v něčem pomohla, bude to asi běh na dlouhou trať, tak ti držim palce a nevzdávej to, jednou mluvit bude