Přidat odpověď
Ahoj,
muj starsi syn mel kratce po 3.narozeninach taky obdobi koktani, cca 2mesice jsem to nechala byt, ale pak jsem uz vyrazila na logopedii. Bylo to tak, ze mozek, jeho bohate myslenky predbihaly rec. Logopedka radila zklidnit a ustalit, to, co uz umi. Takze opakovat stejne pisnicky a basnicky (pri tom nekoktal), stejne knizky, jednoduche vety, proste chvili ten vyvoj zastavit, mozna i kousek vratit zpatky. Ptat se ho tak, aby mohl odpovidat jen jednoduse, ano/ne, jen nekolika slovy, zadne proc a jak, vyhybat se slozitym konstrukcim a dlouhym vysvetlovanim, nechat ho proste byt (to jsem musela upozornit i babicky a ucitelky v MS, aby se ho porad nevyptavaly). Po case to odeznelo, myslim, ze mel taky zarlici krizi (mladsi syn zacal mluvit hodne brzy a hezky). Ale po nekolika mesicich to bylo zpatky, nekolik tydnu zase koktal a zase to zmizelo. Souvisi to u nej vzdy s emocema, neco ho vykoleji, nadchne, atd. a zakoktal se. Takze zrejme i vetsi zateze, nastup do skoly, atd. to muzou vyvolat znovu.
Kuriozne pomohl i ten mladsi braska, ktery mluvi zatim jednoduse, ten ho zbrzdil. Ale vim, ze starsi syn je hloubavy, hodne si pamatuje a spojuje souvislosti, takze proste jen musi dozrat ta rec. Ted uz trenujeme s logopedkou vyslovnost, koktani dal neresime, ale pomohla mi, uklidnila me tehdy poprve.
Hanka
Předchozí