Přidat odpověď
"Některé děti mohou být opravdu hodně opožděné ve vývoji,ale nyní mám na mysli hlavně děti které třeba začaly mluvit brzy,ale úplně blbě a nikdo jim neukázal že tak to není správně.Ono když dítě bude salám nazývat odmala "fafi" a rodiče mu ho se slovy "na,tady máš fafi" budou podávat,no tak dítě si fixuje že to má takový název a vyslovuje to správně a když na mě pak takové předškolní dítě spustí fafi,budu si pomyslně klepat na čelo.Někteří rodiče jsou strašně pohodlní řešit že jejich děti v pěti letech žvatlají jak mimina,a odvolávají se na to že až jim bude třicet,budou vyslovovat správně."
If,takže extra pro tebe jsem zkopírovala a extra pro tebe vysvětlím naprosto polopatě.Zřejmě jsi celý příspěvek vůbec nepochopila,takže ještě jednou-jasně a stručně jsem napsala,že některé děti skutečně mohou mít nějakou vývojovou poruchu a chápu že pak jim mluvení nejde ještě ani v osmi letech,i kdyby se kolem nich všichni rozkrájeli.S tím se prostě nic neudělá.ALE O TAKOVÝCH DĚTECH A RODIČÍCH JSEM NEPSALA,jak si každý může přečíst dále.Psala jsem o dětech kteří mají ten potenciál mluvit správně,ale když jim něco nejde,a komolí to,tak rodiče jim neupřesní že takto to správně není a vyslovuje se to tak a ještě na ně rodiče mluví tou hatmatilkou kterou používá dítě.Ty si myslíš že takové případy kolem sebe nevidím?Holka sestřenice uměla ve čtyřech letech říct máma,táta,bába,auto.To byla její slovní zásoba.Vůbec žádnou poruchu mluvidel neměla,jen nebyl nikdo,kdo by s ní doma mluvil,četl,povídal si s ní,věnoval se jí.Jiná holčina začala mluvit na roce,uměla docela dost slov,vcelku i pěkně vyslovovala,úměrně věku.Jenže čím byla starší,tím hůře mluvila,ačkoli neměla žádnou poruchu vývoje ani mluvidel,jen jí prostě její matka nedokázala říct,že se neříká košišfa,ale kočička.A holka uměla všechny tyhle písmenka vyslovit,jen prostě ten slovosled motala a nikdo nebyl schopen jí vysvětlit že košišfa nic není.Kdyby jí matka opravila a řekla kočička,holka by si to za pár dní zafixovala jak je to správně a mluvila normálně.Každé z těch písmenenk samostaně vyslovit uměla,takže jí nebránilo vůbec nic k tomu aby byla schopna to slovo říci.Takže ještě jednou,nepíšu o dětech kterým brání ve vývoji jakákoli porucha,ale o těch kteří jsou schopni mluvit normálně a správně a rodiče jsou líní je trochu k té správné výslovnosti navést.Jestli osmileté dítě špatně mluví i přes veškerou péči a snahu,pak je evidentní že se jedná o nějakou vážnější poruchu ale to je úplně jiná záležitost než liknavost rodičů.A jestli jsi ještě nepochopila,tak to už fakt není můj problém,a už nevím jak se lépe vyjádřit.
Předchozí