Dobře, tenhle důvod můžu pochopit, ale i tak nikdy nikdo dopředu nemůže vědět všechno. Možná, že v takovém případě je možné se připravit. I tak si myslím, že ten stres je další faktor, který může stav dítěte a nebo i matky zhoršit. Je to okamžik nepřijetí toho, že dítě je dokonalé právě takové jaké je. Je jasné, že každý si přeje především, aby jeho dítě bylo zdravé.
Já mám kamarádku, která zrovna dnes podobné testy podstupuje. Včera jsem s ní byla na procházce a svěřila se mi, že je to opravdu pro ně, pro všechny tři ( maminku, tatínka i miminko) dost stresující situace. Přišla za mnou s tím, že právě "vyhodila oběd" = vyzvracela se, jako důsledek toho stresu. Taky mi říkala, jak se chce připravit na všechny eventuality. Možná to plyne z toho, že ona sama neměla moc šťastné dětství, a tak by pro své dítě chtěla připravit mnohem lepší. Ale stěžovala si na to, že ji ta různá vyšetření dost vadí, především odběry krve. A já se musím přiznat, že jsem ráda, že jsem je podstupovat nemusela. Možná i proto jsem byla více v klidu a dokázala jsem problémy odevzdat.
Mám pocit, že když jsem řešila problémy dopředu, tak jsem si je zároveň i vytvářela. Jeden moudrý muž mi kdysi řekl, že problémy řeší až když nastanou a něco na tom bude.
Jak jsem vycítila, u zde popsaného případu je riziko opravdu velmi malé, přesto je rodina vystavena podle mého názoru zbytečnému stresu.