Přidat odpověď
Hanko, vzájemná kombinovatelnost léků a tohle všechno, co píšeš, je poněkud mimo mísu.
Náhrada léku bezdoplatkovou variantou znamená buď, že zvolím generikum s toutéž účinnou látkou od jiného výrobce, tedy prakticky totéž se stejnou kombinovatelností, takže tam tvůj argument odpadá, nebo že zvažuju dát pacientovi bezdoplatkový lék S JINOU ÚČINNOU LÁTKOU, ale to vždycky nejde. Nicméně pokud s tou stejnou, původní účinnou látkou bezdoplatkový lék neexistuje, pak se doplatek do limitu počítá, bez ohledu na to, že existuje jiný lék ve stejné skupině s jinou účinnou látkou, který by bez doplatku byl. Pleteš dohromady dvě věci - to, jak je složité zdůvodňovat pojišťovně, proč má dostat bez doplatku pacient lék, který je jinak dostupný pouze s doplatkem, a ve stejné skupině existuje jiný lék s jinou účinnou látkou, na který se nedoplácí; a to, že když prostě tato účinná látka v této dávce bez doplatku dostupná vůbec není, pak se doplatek samozřejmě počítá do limitu; popřípadě že pokud i bezdoplatková varianta existuje, ale já záměnu zakážu, pak se to opět do limitu počítá (a ještě nikdy mě nikdo z pojišťovny neprudil kvůli tomu, když jsem na recept napsala nezaměňovat, což samozřejmě neznamená, že nepřijdou přiští týden a nebudou se ptát - a já jim to zdůvodním - ale žádné papírování s tím fakt není).
Předchozí