Ještě v polovině těhotenství jsem měla stejný problém, tlak pouze 80/60 a krevní obraz katastrofální.
Krevní obraz se vylepšil díky tabletám s železem, který mi předepsal lékař (pokud se sám nezmíní, rozhodně o tyto tablety požádejte), tlak mám dnes 110/60 (nic moc, ale mnohem lepší) mimo jiné i díky změně stravy. Jím hodně ovoce obsahujícího vitamín C (zvláště ze začátku to byl pomeranč denně, sem tam kiwi apod.), často si po obědě dávám salát nebo červenou řepu.
V lékárnách najdete spoustu tablet obsahujících vitamíny, minerály a další potřebné látky, ale tady je důležité se podívat, jestli jsou opravdu určeny pro těhotné. Mi se nejvíc osvědčila Materna.
Pokud nemáte opravdu nadváhu nebo problémy s cholesterolem, doporučuji smetanové jogurty. Dokážou postavit na nohy, chutnají líp než nízkotučné (aspoň mně) a slyšela jsem, že obsahují mnohem více vápníku nebo snad tělo dokáže tento vápník mnohem lépe vstřebat (tvrdil mi to jeden dietolog zabývající se příčinami a projevy nedostatku vápníku u dětí).
A poslední zkušenost: pokud Vám to zdravotní stav dovoluje, nepolehávejte a pohybujte se, nejlépe v přírodě. Čerstvý vzduch dělá divy.
Hodně štěstí a zdravé miminko.
Šárka Vavrečková
Předchozí