| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.11.2025 20:29:43
"To byla totiž odpověď číšníka v restaurace, jaký druh vína mají
"Stáňo, však to je přesně ono, co popisuji, to byla standardní odpověď nejspíš po celou socialistickou éru ![]() Já to jako dítě brala za své, že víno je buď bílé nebo červené a více se nerozlišuje. Ještě dlouho po revoluci se dělaly vtipy na adresu "Pražáků", kteří nerozeznají víno a vinař jim může podstrčit cokoliv. Teprve posledních možná deset, dvacet? let je myslím všeobecným standardem mít o víně povědomí. |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
4.11.2025 20:21:37
Rose,
dala bych si úplně VŠECHNO! To je tedy hostina ![]() |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
4.11.2025 20:20:48
Z rozdělení vína na červené a bílé měli šok zahraniční bossové v devadesátkách, kteří koupili firmu, kde jsem pracovala.
To byla totiž odpověď číšníka v restaurace, jaký druh vína mají ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.11.2025 20:17:35
Rose, kolik času strávíš přípravou takové hostiny? Zní to velkolepě, ale když si to představím prakticky, trochu mě to děsí
![]() |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
4.11.2025 20:12:48
Jasně že jo
![]() Jednak jsem slavící typ, ale hlavně muž je Martin ![]() Slavíme už jen jídlem, dřív jsme jezdívali na Loučeň, na lampionový průvod za sv. Martinem, ale už jsou děti velké, tak to není ono ![]() Ale martinské menu je u nás skoro na úrovni štědrovečerní večeře ![]() Máme husí jatýrka na víně s brusinkami, na toustíku (vykrajovátko husa), pak husí kaldoun s knedlíčky a nudlemi, pečenou husu, červené zelí s brusinkami na červeném víně a bramborové špalíky a na závěr martinské rohlíčky víno nepijeme, jen z něj vaříme (a ani ne z martinského) ![]() Jinak teda z té jedné husy máme jídlo na několik dní a sádlo na několik měsíců peču podle florentýny cca 5 hodin, milují to u nás všichni už se těším ![]() |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.11.2025 20:12:38
Já jsem ze západního pohraničí a ohledně vína jsem vyrostla ve standardu bílé a červené. O jiných charakteristikách nebo kvalitách vína jsem neslyšela až do své dospělosti. Ještě v devadesátých letech v některých restauracích personál na dotaz ohledně vína odpovídal "bílé a červené". Ale na VŠ jsem díky studentům z východnějších lokalit objevila existenci burčáku a pak jsem se postupně edukovala ve vinné kultuře dále.
|
| Rodinová | 140078 |
|
|
4.11.2025 20:10:28
Teda nejsem zadnej etnolog, ale zrovna svatej Marin se mi jako vystouranej odnikud tah obchodniku nezda
![]() |
| LemonGrass | 11939 |
|
|
4.11.2025 20:02:23
Děkuji, jste milé
|
| Půlka psa | 24064 |
|
|
4.11.2025 19:59:32
"mladém víně jsem nikdy neslyšela, až v poslední době"
O mladém víně jsem slyšela od kočárku. Jsem z Jižní Moravy a vždycky se rok točil takto: plesy, Velikonoce, "rodáci", burčák, mladé víno, Mikuláš, Vánoce. A znovu dokola. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.11.2025 19:52:19
Stáňo
![]() A přitom takový krásný svátek - barvy podzimu, konec sklizně, jídlo, víno, radost... ![]() |
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3
Živý betlémVsetín
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.