| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k dotazu Výpověď a těhotenství

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 42 [Dalších 2 >>]
  • 
27.7.2005 8:33:12
Dobrý den,předem se omlouvám, že píši i když Vám v současné době poradna nefunguje, ale mám jednu otázku a zatím odpověď příliš nespěchá. Dozvěděla jsem se, že když do určité doby znovu otěhotním, budu pobírat znovu PPM ve stejné výši jako u prvního dítěte (jsem stále zaměstnána). Bohužel jsem se, ale ani na ČSSZ nedozvěděla jestli musím znovu porodit než bude mít má dcera dva roky (2.12.2004), nebo do doby, kdy mě skončila mateřská (15.5.2005). Děkuji za odpověď. Jana
  • 
12.4.2005 14:14:12
Jak je to s pridavkama na dite.Ma na to narok kazda mamina?Slysela jsem neco o celoplosnem pridavku-bez omezeni prijmu.Nevite nekdo jak to je?Dekuji
  • 
8.4.2005 13:27:52
dobry den,prosim vas o radu.manzel ma z prveho manzelstva 12letou holku,ktera zije se svou matkou a babickou ve spolecne domacnosti.dcera je od narozeni astmatik a alergik,prisuzuje se to tezkemu porodu kdy byla krisena.matka od narodenia svojej dcery nikdy nepracovala a ani sa o to nikdy nepokusala.pobera vsetky mozne a nemozne socialne davky,akoze pecuje o osobu blizku.velmi nam tym komlikuje zivot a hlavne dcere ktoru berie ako smrtelne choru a neustale ju nechava hospitalizovat vzdy s nejakym inym podozrenim,neposiela ju do skoly odhlasila ju z kruzkou,ktore dceru bavili aby len zdoraznila aka je chora.inak ked je s nami nema sebemensi problem,chova sa ako normalne dospievajuce dievca.ako by sme mohli zvratit tuto situaciu , ze ide o ochorenie s ktorym sa da normalne zit a dokazat ze tato prehnana pece matky je zbytecna? moc krat dekuji za odpoved s pozdravom zuzana misař
  • 
22.2.2005 17:50:26
Dobrý den, jsem druhý rok na mateřské dovolené a plánujeme druhé dítě. Zajímalo by mě, z jakého základu se mi bude počítat mateřská, když si měsíčně přivydělám přibližně 2000 Kč měsíčně. Děkuji
  • 
4.2.2005 18:29:10
Nevim jestli poradna funguje,ale mam dotaz.Mam 3mesicni holcicku a ziji v Americe,ale na zacatku tehotensti jsem byla jeste v CR a tak je mi materska vyplacena v CR_(porodila jsem v USA) a ted mam dotaz ,davky na malou do 4 let ,mam na ne narok??Mam jeste 7 leteho a ten dostava take mesicni prispevek(5OOKC)mame na to narok?Dekuji za odpoved.M
  • 
26.1.2005 0:29:31
Omlouvám se, ale tato poradna již je archivní, proto zde na dotazy nezodpovídám. Pokud potřebujete s něčím poradit, můžete se obrátit na moji novou poradnu, kterou naleznete na stránkách www.penize.cz v sekci PORADNY.
  • 
25.1.2005 9:40:37
Dobrý den. Doslechla jsem, že pokud si 6 měsíců před plánovaným porodem začnu připlácet na sociálním pojištění, čekají mně nějaké výhody-snad vyšší mateřská. Je to pravda? Jak bych měla postupovat?
  • 
5.1.2005 11:24:39
Vážená paní Řezníčková,
od října 2001 jsem nastoupila na nemocenskou z důvodů rizikového těhotenství, syn se narodil 20.3.2002. Po MD jsem nenastoupila do zaměstnání, pečuji o syna a pobírám rodičovský příspěvek. V březnu budou synovi 3 roky a já jsem opět těhotná (k 5.1.2005 cca 7 týdnů).
Chtěla bych Vám položit několik otázek týkajících se výše uvedeného a předem mnohokrát děkuji za Vaše odpovědi.
1) Do kdy jsem "oficiálně" v pracovním poměru u zaměstnavatele, který mě zaměstnával před nástupem na MD (do 3 nebo do 4 let věku dítěte?), nebo zda musím písemně požádat o prodloužení neplaceného volna 1 rok (do 4 let věku) a zda je zaměstnavatel povinen mi v této věci vyhovět?
Pravděpodovně ale k současnému zaměstnavateli nebudu moci opět nastoupit!
2) Z původně velké společnosti je v současné době malá organizace (cca 10 zaměst.)a dávky ani nemocenské nyní nevypočítává ani nevyplácí! Mám se tedy rovnou obrátit na příslučnou SSZ?
3)Předpokládám, že budu mít (vzhledem k mým potížím) opět rizikové těhotenství. Mám nárok na nemocenské dávky ještě před nástupem na MD a kam mám v tomto případě adresovat neschopenku? Zda by nebylo také vhodnější nastoupit na nemocenskou ještě před dovršením 3 let syna, nebo na tom prakticky nezáleží?
Ještě jednou moc děkuji!!!
  • 
9.12.2004 17:35:09
Dobrý den, mám pár otázek, s nimiž si nevím rady, a prosím o jejich zodpovězení. 31.12.04 mi skončí pracovní poměr sjednaný na dobu určitou. Den předtím, tj. 30.12., mi skončí mateřská dovolená. Na MD jsem nastoupila 18.6. a asi měsíc před tím jsem byla na neschopence.
1) Co mám dělat 31.12.? Musím tento den čerpat řádnou dovolenou nebo můžu čerpat rodičovskou dovolenou (do 3 let věku dítěte)? Musím nahlásit zaměstnavateli nástup na rodič. dovolenou? Kde jinde a kdy mám zažádat o rodičovskou dovolenou a kdo mi bude vyplácet rodičovský příspěvek, když budu od 1.1.05 nezaměstnaná?
2) Mám nárok na plný počet dní řádné dovolené? Pokud ano, zbývá mi dobrat 19 dní dovolené. Musí mi je zaměstnavatel proplatit (pracovala jsem ve státní správě)? Musím o to písemně požádat?
3) Co když otěhotním během doby, kdy budu na rodičovské dovolené? Budu mít nárok na mateřskou dovolenou? Kdo by mi ji platil a v jaké výši? Řídí se to příjmy z posledního zaměstnání nebo příjmy za 12 posledních měsíců (tj. z rodičovského příspěvku)?
4) Bude se na mne vztahovat ochranná lhůta po ukončení pracovního poměru? Jak dlouho? Kdybych znovu otěhotněla, mohu být na neschopence (pak by se na mne vztahovala ochranná lhůta?)?
5) Dostává těhotná žena (příp. žena na RD) "jiné peníze" (např. nemocenka, MD, RD, ŘD,...), když je nezaměstnaná a zaměstnaná (nemyslím tím, že pracuje "při dětech", ale že má pracovní smlouvu a po ukončení RD nastoupí opět do zaměstnání)?
Děkuji za Váš čas a odpovědi.
  • 
21.11.2004 13:13:03
Radko,
s tou ochrannou lhůtou je to tak – obecně u všech zaměstnanců je pouze 42 kalendářních dnů ode dne skončení pracovního poměru. Pokud budete v den skončení pracovního poměru již těhotná, je tato ochranná lhůta 6 měsíců. To znamená, že se do zaměstnání zpátky nevracíte, ale pokud nenastoupíte do jiného zaměstnání a v této době onemocníte nebo nastoupíte na mateřskou dovolenou (nastupuje se 6 týdnů před porodem) bude vám tyto dávky vyplácet bývalý zaměstnavatel a budou vypočteny ještě z platu z bývalého zaměstnání.
Ve vašem případě je otázka zda to tedy s tím těhotenstvím stihnete. Každopádně – pokud by jste potřebovala v otázkách pracovního práva poradit, obraťte se na právníka na úřadu práce. Je to specialista na pracovní právo a jeho poradenství je bezplatné. Přeji vám hodně štěstí.

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 42 [Dalších 2 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.