Suroviny: | 1 kg brambor • sůl • 2 vejce • 150 g hrubé mouky • 150 g dětské krupice • na obalení: cca 150 g strouhanky • sádlo (v nejhorším případě i olej) |
---|---|
Postup: | Brambory uvaříme ve slupce den dopředu (to je důležité, nevadí, když jsou uvařené i více dopředu, ale čerstvě vařené se mažou a špatně zpracovávají).Pro začátečníky doporučuji nejprve osmahnout strouhanku, jakmile máme hotové těsto, je potřeba ho rychle zpracovat, protože když těsto stojí, začne řídnout. Důkladně vychladlé brambory druhý den oloupeme a nastrouhéme na jemno. Přidáme vejce, sůl, krupici a hrubou mouku. Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky a z nich krájíme na prkénku šišky. Ty můžeme rukou ještě zakulatit, když ale získáte praxi, zvládnete odkrajovat šišky z válečku přímo do vroucí vody. Šišky vaříme (na el. plotýnce mám stupeň 4, max. 5) v osolené vodě, dokud nevyplavou. Sítkem vylovíte uvařené šišky a okapané je sypte do osmažené strouhanky. Opatrným potřásáním či promícháním se všechny šišky obalí ve stouhance a můžeme je servírvat. Pekáč s obalenými šiškami můžeme ale dát i zprudka zapéci do horké trouby na cca 10 minut. Šišky vyndáme na talíře a případně křupavou strouhankou z pekáče ještě na talíři posypeme. Podáváme s kompotem nebo salátem. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 10.8.2008 20:24:08 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.