Suroviny: | 500 g hladké mouky • 120 ml vlažné vody • 120 ml teplého mléka • 1/2 lžičky cukru • 1/2 kostky droždí • 1 lžička soli • 4 lžíce oleje (nejlépe olivový) • 300 g kečupu nebo drcených rajčat • 300 g nastrouhaného sýra (eidam 45% t.v.s.) • oregáno a jiné bylinky • česnek • suroviny na obložení dle druhu • olivový olej na potření plechu |
---|---|
Postup: | Do mísy prosijeme mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme trochu teplého mléka a cukr. Droždí rozdrobíme do mléka, trochu rozmícháme a necháme vzejít kvásek (na povrchu se začnou dělat bublinky, droždí nabyde). Přidáme zbylé mléko, vodu, sůl, olej a vypracujeme těsto. Množství vody je přibližné, řídíme se hustotou těsta, mělo být jako měkčí modelína a pokud ho dobře vypracujeme, je nelepivé. Dáme na cca 1 hod. do mísy, posypeme moukou a necháme vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na cca 3 - 4 kusy (podle požadované velikosti pizzy) a rozválíme v olejem vymazaném plechu dotenka. Potřeme a obložíme dle požadovaného typu pizzy. Na většinu druhů dáváme jako podklad ochucený kečup: Kečup osolíme, přidáme oregáno (můžeme i další bylinky - mátu, bazalku, čubricu, majoránku) a rozmačkaný česnek. Zamícháme a potíráme lžící na těsto. Po obložení pečeme pizzu cca 15 minut ve středně vyhřáté (180°C) troubě.1. Hawai pizza: proužky šunky rozložíme na ochucený kečup, posypeme okapanými kousky ananasu, zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme. 2. Žampionová pizza: Na ochucený kečup rozložíme plátky žampiónů (z konzervy, nebo 3 - 4 ks čerstvého, posypeme najemno nakrájenou cibulkou a zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme.3. Klobásová pizza: Nakrájíme na tenké plátky 1 nožku ostravské (či jiné oblíbené klobásky), rozdělíme na ochucený kečup a mezi ně položme proužky 1 zelené papriky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.4. Krabí pizza: Na ochucený kečup rozložit sáček zelených oliv a na kousky nakrájených krabích tyčinek (tak 125g balení). Opět posypat sýrem, zapéci5. Špenátová pizza: (tady nedáváme kečupový podklad) Kostku špenátu necháme povolit, dáme na zásmažku ze 2 lžic oleje a 2 lžic hl. mouky a vydusíme tekutinu. Vmícháme podrcený česnek a osolíme. Na těsto rozložíma 100g anglické slaniny, potřeme rovnoměrně připraveným chladným špenátem a poklademe plátky vajíčka natvrdo (nebo vyklepneme celá syrová vejce) a mezi vajíčka dáme platky sýru jadel. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 7.8.2008 14:21:56 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.