Suroviny: | Korpus: • 120 g piškotů (1 malé balení) • 100 g másla • Náplň: • 32 zmrzlinových trubiček (2 bal) – rozpůlit na 64 krátkých • 3 bal Želatiny čiré Dr.Oetker • 1 1/4 l jablečného džusu (z toho 0,5 l na namočení želatiny) • 1 PL citrónové šťávy • 400 – 500 ml šlehačky • 2 bal Vanilinového cukru Dr.Oetker • 50 g cukru • Na ozdobu: • 1 jablko • trochu citronové šťávy • lístky máty |
---|---|
Postup: | 1. Piškoty rozdrtíme válečkem a dobře smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme do vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a umačkáme lžící do hladka.2. Želatinu necháme nabobtnat v 0,5 l jablečného džusu 10 min a pak zahřejeme podle návodu. Rozehřátou želatinu vmícháme do zbylého džusu smíchaného s citrónovou šťávou (zvolíme velkou mísu) a necháme vychladnout cca 15 min. Šlehačku vyšleháme s cukrem a vanil. cukrem (nemusí být zcela tuhá). Vyšlehanou šlehačku dobře vmícháme ruční metlou do vychladlé jablečné směsi. Pak necháme směs v míse, dokud nezačne tuhnout - občas promícháme, aby hmota tuhla rovnoměrně (nejen na povrchu). Pozor - tuhne dlouho z důvodu velkého množství hmoty. Tuhnoucí fáze trvá cca 1 hodinu při pokojové teplotě. Pokud chceme tuhnutí urychlit v lednici, nezopomínáme promíchávat častěji.3. Již tuhnoucí hmotu (ne zcela řídkou) nalijeme do formy na piškotový korpus a podél stran kolmo ke dnu formy napícháme přepůlené (zkrácené) zmrzlinové trubičky těsně vedle sebe - dáváme při tom pozor, aby trubičky nepadaly. Dort dáme tuhnout na min. 3 hodiny do lednice.4. Okraj formy opatrně uvolníme nožem a dort přendáme na servírovací talíř. Oloupané jablko nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou sťávou a ozdobíme jím dort. Dekorujeme lístky máty.TIP: Pokud děláte dort v menší formě - prům. 20 cm - trubičky nepůlíme (ponecháme je dlouhé, aby se zvýšil okraj na náplň). V takovém případě potřebujeme 48 zmrzlinových trubiček. |
Vložil: | Veru&Honzik03&Viki12&Kubik14 Novákovic rodinka |
Datum: | 22.9.2008 20:12:11 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.