Suroviny: | 120g tuku • 200g moučkového cukru • 5 vajec • 200g hladké mouky • 200g polohrubé mouky • 2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva • ¼ l mléka • 2 lžíce kakaa • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy • moučkový a vanilkový cukr na posypání |
---|---|
Postup: | Změklý tuk napěníme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna lehká. Přidáme část mouky a mléko a vše promícháme.Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Lehce jej vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem. Asi do třetiny těsta lehce vmícháme prosáté kakao.Velkou formu na bábovku dobře vytřeme tukem, vysypeme moukou, nalijeme do ní větší část světlého těsta. Pak přidáme těsto s kakaem a obě těsta trochu promícháme vidličkou tak, aby vzniklo mramorování.Formu doplníme světlým těstem, to shrneme více ke krajům a hned vložíme do trouby vyhřáté na 180°C(mírně vyhřátá).Bábovku pečeme asi 50 minut.Je-li bábovka již upečená, poznáme vpichem špejle do nejvyššího místa. Vytáhneme-li ji suchou bez těsta, je upečená. Bábovku necháme stát ve formě asi pět minut, pak ji vyklopíme a hned pocukrujeme. Krájíme po vychladnutí. |
Vložil: | Veru&Honzik03&Viki12&Kubik14 Novákovic rodinka |
Datum: | 22.9.2008 12:35:17 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.