Suroviny: | 2 kg bezinek • 2 l vody • na l l šťávy l kg cukru • kousek celé skořice nebo vanilky • lžička nastrouhané citrónové nebo pomerančové kury • 2 hřebíčky. |
---|---|
Postup: | Černé, dobře vyzrálé bezinky otrháme ze stopek, vložíme do mísy, zalijeme vodou, aby byly potopené, a necháme 24 hodin stát. Poté šťávu procedíme, bezinky propasírujeme nebo umeleme na strojku, hustý odpad už nepoužijeme, obě šťáv - jak scezenou, tak i ze strojku - slijeme, odměříme a na každý litr šťávy přidáme l kg cukru. Přidáme koření, citrónovou nebo pomerančovou kůru a vaříme mírným varem za stálého míchání, aby se dobře rozpustil cukr, 20 minut. Horký sirup vlijeme do čistých nahřátých lahví, uzavřeme a necháme vychladnout. Bezinkový sirup můžeme po uvaření také smíchat se stejnou dávkou rumu a používat jako bezinkový likér. Je dobrý proti bolestem nervů, neuralgiím apod. |
Vložil: | daba+holčička Seba, Dáša a Zorka Lorovi |
Datum: | 20.9.2008 17:22:53 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.