| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Velikonoční nádivka

Vlevo dole jsem do fotky vložila ukázku řezu - nejen, že je to úžasně dobré, ono je to i krásné ;-)
Velikonoční nádivka
Suroviny:8 - 10 rohlíků • 0,8 l mléka (z části možno nahradit vývarem) • 8 - 10 vajec (žloutky a bílky zvlášť) • 200 g másla • 500 g kuřecích jater • lžička sádla • 400 - 500 uzeného masa • 400 zelených „bylinek" (např. mladá cibulka s natí, petržel, mladé kopřivové a pampeliškové listy, špenátové listy a pod.) • 100 g sekaných mandlí • 1 velká cibule (najemno nasekat) • 5 stroužků česneku (rozetřít) • sůl • pepř • muškátový oříšek • strouhanka dle potřeby
Postup:Den předem nakrájíme pečivo na kostky, rozložíme na tác a necháme do druhého dne usušit. Den předem rovněž připravíme maso: uzené uvaříme (tak, že ho v hrnci zalijeme studenou vodou, aby bylo těsně zakryté a přivedeme k varu. Velmi mírným varem vaříme 30 minut na každých půl kilogramu masa). Nakrájíme (po vychladnutí) na kostičky a vrátíme je do vývaru. Do druhého dne uložíme v chladu. Játra osmahneme na sádle a nakrájíme je také na kostičky.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a pekáček vyložíme papírem na pečení. Případně formu (věnec či beránka) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Utřeme máslo se špetkou soli až lehce zesvětlá. Jeden za druhým zašleháváme žloutky, každý vždy až se předchozí vstřebá, a pak ještě třeme dalších 5 minut.

Bílky našleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.

V míse rychle smícháme pečivo s mlékem (a případně vývarem). Přidáme oboje nakrájené maso, najemno nasekané zelené lupení a utřené máslo se žloutky. Ochutíme muškátovým oříškem, česnekem, jemně nakrájenou cibulí. Přisypeme sekané mandle. Společně krátce promíchám aby vznikla stejnoměrná směs. Nakonec přidáme sníh z bílků a jemně ho pomocí velké lžíce vmícháme. Pokud by byla směs řídká, přidáme trochu strouhanky, pokud je moc hustá, můžeme přidat trochu mléka. Směs nalijeme do připraveného pekáčku či forem asi 2 cm pod okraj - směs při pečení naskočí - a ve vyhřáté troubě pečeme cca 50 minut dozlatova. Upečená nádivka je pružná na dotyk. Vytáhneme z trouby a necháme cca 10 minut odpočinout. Potom vyndáme i s papírem z pekáčku a nakrájíme. Na velikonoční tabuli nazdobíme ředkvičkami, vejci nebo salátem. Podáváme s vařenými bramborami a trochou zeleného salátu.
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:18.8.2008 17:20:34
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.