Suroviny: | Na křehké těsto: 100 g chladného lehce změklého másla • 50 g krupicového cukru • pár kapek citronové šťávy • 200 g hladké mouky • 1 vejce • 1 – 2 lžíce ledové vody • 1 lžičku extraktu z vanilky • ½ lžičky mletého hřebíčku Ná krémovou náplň: cca 300 g zralých hrušek či jablek • 5 kousků celého hřebíčku • 1 kousek skořice • 2–4 lžíce javorového sirupu • šťávu z 1 chemicky neošetřeného citronunebo 250 g tvarohu • 1 vejce • 3 lžíce medu či cukru • malá lžička mleté skořice • kůra z citronuNahoru cca půl kila ovoce (hrušek, jablek či švestek) |
---|---|
Postup: | Připravíme si máslo a vejce na těsto, aby získaly stejnou teplotu.Ovoce do náplně zbavíme jadřince, oloupeme, v rendlíku s přidáním koření. Zalijeme studenou vodou a necháme přijít k varu, Mírně vaříme do měkka. Vyzkoušíme vidličkou, měla by snadno vjet do ovoce. Podle zralosti je to cca 15 minut. Odstraníme koření a ovoce rozmixujeme dohladka. Chceme konzistenci horkého džemu, buď trochu odvaříme, nebo lehce podlijeme. Podle chuti přidáme javorový sirup a připravené pyré necháme chladnout stranou. (V případě toho, že chceme použít tvarohovu náplň jenom vše uvedené smícháme). Na křehké těsto pokrájíme máslo na větší kostky, zasypeme cukrem, zakápneme trochou citronové šťávy a dílem mouky. Konečky prstů rychle, aby máslo příliš nezměklo, zpracujeme nejprve drobenku. Pak přidáme vejce, ledovou vodu, zbytek mouky, extrakt z vanilky a mletý hřebíček. Vytvořená hrouda těsta nebude zcela hladká, ale to nevadí. Těsto zabalíme do fólie a vložíme na 20 minut do lednice.Nyní připravíme ovoce nahoru na koláč. Hrušky či jablka nakrájíme na tenké plátky, které pokapeme citronovou šťávou, aby nehnědly. Pokud použijeme švestky, rozpůlíme je a odstraníme pecky.Těsto položíme ho na pečicí papír a rychle propracujeme dlaní, abychom dokonale rozmělnili máslo a zapracovali cukr. Pak ho vyválíme podle velikosti formy a nezapomeneme si nechat dost i na okraje. Vložíme ho do formy a prsty kopírujeme formu a vytvarujeme koláč. Těsto propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a zasypeme buď keramickými fazolemi na pečení, nebo klasickým sušeným hrachem, aby nevyběhlo. Základ pro koláč pečeme asi 15 minut při 200 °C. Na předpečené těsto dáme krémovou ovocnou či tarohovou náplň a nazdobíme plátky (či půlkami) ovoce. Koláč pečeme při 180 °C dalších asi 20 minut – do zezlátnutí. Z tohoto množství je kulatý koláč, pokud chceme dělat na plech, uděláme z dvojnásobného množství. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 13.9.2018 19:12:33 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.