Suroviny: | Těsto: • 160g krystalového cukru • 8 žloutků • vanilkový cukr • citronová kůra z 1/2 ditronu • 8 bílků na sníh • 150g krupičkové mouky • 150g rybízové či meruňkové zavařeninyPunčovina na na namáčení: • 120g krystaového cukru • 1/8l studené vody • 160g rybízové zavařeniny • šťáva z 1 citronu + 1 pomeranče • 1/8l bílého rumu (nebo napůl s punčem) • 2 kapky červeného bretonu (jedlého barviva) |
---|---|
Postup: | Příprava:Cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku utřeme v míse (cca 25 min). Pak přidáme zlehka sníh z bílků a krupičkovou mouku. Už jen lehce vmícháme. Těsto rozetřeme do plechu s vyšším okrajem na pečící papír. Upečeme dorůžova.Vychladlé nakrájíme podle potřeby: požadovaný tvar (v mém případě deltoid) vykrojíme 2x, zbytky rezdrobíme na jemno. Každý plát pomažeme zavařeninou. Do plechu dáme jeden plást zavařeninou nahoru, na něj punčovinu - celá plocha musí být rovnoměrně vyplněna - a druhý plást položíme zavařeninou dolů na punčovinovou vrstvu. Přikryjeme pečícím papírem, na který jsme položili prkénko a dort zatížíme. Necháme do druhého dne.Druhý den odděláme papír a dort přeneseme na mísu a zdobíme (polevou, kandovaným ovocem nebo marcipánem).Punčovina:Vodu s cukrem povaříme na slabou niť, přimícháme zavařeninu a vaříme 2 min. Necháme vychladnout a přimícháme citrusovou štávu, barvu, rum a punč. Nekonec vmícháme drobky z odktojků dortu a vytvoříme vláčnou, nepříliš hutnou hmotu - punčovinu. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 6.10.2010 17:33:14 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.