Suroviny: | 200-250g cizrny (hummusu) • 3 stroužky česneku • 3-4 lžíce omáčky tahíne (dohladka semletá sezamová semínka) • olivový olej • bílý jogurt nebo kysaná smetana • citrónová šťáva • římský kmín (kammún) • mletá paprika • sůl |
---|---|
Postup: | Sušenou cizrnu omyjeme na namočíme přes noc. Druhý den slijeme, přidáme dostatečné množství čisté vody a dáme vařit. Jakmile se začne vařit, odstraníme pěnu a vaříme do změknutí, v tlakovém hrnci asi 30 minut.Po uvaření cizrnu (s troškou vody, ve které se cizrna vařila) společně s tahínou rozmixujeme a několik zrníček můžeme ponechat na dozdobení eventulně můžeme malou část dát stranou a přidat do jiného pokrmu, například do zeleninové polévky.Posolíme, přidáme rozetřený česnek a citronovou šťávu - všechno podle chuti.Jogurt vmícháme až těsně před podáváním, na 1 talíř asi 1/2 až 1 lžíci jogurtu.Hotový hummus rozetřeme ve výšce asi 1cm do hlubokého talíře nebo na mísu, , ozdobíme mletou červenou paprikou a polijeme oliv. olejem. Můžeme také dozdobit zrníčky uvařené cizrny, olivami nebo zelenou petrželkou. Hummus nabíráme kouskem pečiva, nejlépe arabského chleba, a vkládáme do úst :-). |
Vložil: | Verča+2 tuleni Adamek a Sarinka |
Datum: | 10.3.2010 14:11:00 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.