Suroviny: | 1 lžíce droždí • 1 lžička cukru • 3 sklenice vlažné vody • 5 sklenic hladké mouky (1kg) • 1 a ½ lžičky soli • 2 lžíce olivového oleje, popř. kvalitního slunečnicového oleje |
---|---|
Postup: | Z droždí, cukru a sklenice vlažné vody připravíme kvásek a necháme vykynout. Mouku trochu nahřejeme (v troubě nebo na topení), osolíme a smícháme s vykynutým kváskem. (já jsem použila sušené droždí, které jsem nasypala přímo do mouky) Postupně přidáváme zbývající vlažnou vodu (já ani nepotřebovala celé dané množství) a olej a hněteme, až je těsto úplně tuhé a přestane se lepit na ruce (musí být hladké).Těsto rozdělíme asi na 20 kuliček, které rozválíme na placky o průměru 15 – 20cm.Přikryté utěrkou necháme asi 20 minut odpočívat.Plochu, na které chléb pečeme, nepotíráme olejem. Pečeme při maximální teplotě. Chléb by se měl „vyfouknout“ a uprostřed by se měla vytvořit kapsa. |
Vložil: | Verča+2 tuleni Adamek a Sarinka |
Datum: | 10.3.2010 13:18:44 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.