Suroviny: | 1,5 kg hovězích kostí, 3 mrkve, 2 petržele 1 celer na polévku • hlava a vnitřnosti ze 3 kaprů • 1 mrkev • 1 petržel • 1 menší celer • možno i 100 g hrášku • 200 g květáku • sůl • pepř • 2 - 3 stroužky česneku • špetka muškátového květu • petržeka • na zásmažku 50 g hladké mouky • 50 g másla • 2 – 3 housky a olej na jejich osmahnutí • kousek másla na osmahnutí zeleniny (není nutné, ale je to tak lepší :-) ) |
---|---|
Postup: | Hovězí kosti a na kousky nakrájenou zeleninu vložíme do studené vody a vaříme mírným varem cca 2 hodiny (můžeme i déle). Na začátku varu posbíráme z hladiny šum, který se vytvoří. Vývar přecedíme, tuto zeleninu dále nepoužíváme. Do tekutiny vložíme hlavy zbavené skřelí a opět uvedeme do mírného varu. Po 30 minutách scedíme. Do menší části vývaru dáme na kousky nakrájené vnitřnosti, zbavené žlučníku a střev a povaříme cca 20 minut. Z másla a mouky uděláme žlutou jíšku, přidáme ostatní vývar a dáme na nudličky nakrájenou, předem na másle osmahnutou polévkovou zeleninu, rozetřený česnek, osolíme, opepříme, přidáme m. květ a obrané maso z hlav. Vývar z vnitřností po uvaření pro jistotu ochutnáme – malé „ušpinění“ od žluči může zkazit celý hrnec polévky!!! Pokud jsou vnitřnosti v pořádku, nakrájíme (mlíčí) na kousky a přidáme je k ostatnímu. Vše povaříme cca 15 minut, aby se chuti spojily. Před podáváním přidáme petrželku (může být i mražená či sušená) a zvlášť na misce nabídneme osmažené kostičky housky. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 13.8.2008 3:04:51 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.