Suroviny: | slanina nebo špek • sladká paprika, popřípadě chilli • sušené houby • ostrá klobása • brambory • kmín • bobkový list • nové koření • celý pepř • kysané zelí • smetana • mouka • kopr (není nutné) |
---|---|
Postup: | Na pidikostičky nakrájenou slaninu či špek dáme na pánev a necháme rozpustit. Přidáme sladkou papriku a taktéž "rozpustíme" a ihned odstavíme a mícháme, aby se paprika nespálila (a nezhořkla). Kdo má rád, může přidat trochu chilli. Zalejeme vodou a vrátíme na plotnu. Přidám hrst sušených hub (pokud použijeme houby shi-take nebo jiné tužší, je dobré je předem namáčet ve studené vodě, půl až jednu hodinu), na čtvrt nebo půlkolečka nakrájenou dobrou, ostrou klobásu, na kostičky nakrájené brambory. Přivedeme k varu. Do uzavíratelného sítka dáme kmín, pár kuliček nového koření, celé kuličky pepře. Spolu s několika bobkovými listy přihodíme do hrnce. Počkáme, až jsou brambory skoro uvařené. Kysané zelí, je-li příliš ostré, propereme trošku pod tekoucí vodou, překrájíme na kratší nudličky a vhodíme do hrnce. (V kyselé vodě se totiž bramborám vařit a měknout nechce, proto je dobré je mít skoro uvařené) Ve smetaně rozkvrdláme mouku a vlijeme do polévky. Od chvíle přidání mouky by se polévka měla vařit ještě min. 20 minut. Nakonec, kdo má rád, přidá lžíci nakládaného nebo mraženého, nadrobounko nasekaného kopru. |
Vložil: | Osoba+Justýnka 07/09 Červencová miminka 2009 |
Datum: | 12.1.2009 10:43:29 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.