Suroviny: | 1 kg brambor • sůl • 2 vejce • 150 g hrubé mouky • 150 g dětské krupice • na servírování: máslo • cukr • mák nebo tvaroh na strouhání • |
---|---|
Postup: | Brambory uvaříme ve slupce den dopředu (to je důležité, nevadí, když jsou uvařené i více dopředu, ale čerstvě vařené se mažou a špatně zpracovávají).Důkladně vychladlé brambory druhý den oloupeme a nastrouhéme na jemno. Přidáme vejce, sůl, krupici a hrubou mouku. Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky a z nich krájíme na prkénku šišky. Ty můžeme rukou ještě zakulatit, když ale získáte praxi, zvládnete odkrajovat šišky z válečku přímo do vroucí vody. Šišky vaříme (na el. plotýnce mám stupeň 4, max. 5) v osolené vodě, dokud nevyplavou. Sítkem vylovíte uvařené šišky a okapané je sypte do pekáčku s trochou rozpuštěného másla, aby se neslepily k sobě. Šišky vyndáme na talíře, sypeme cukrém a mákem (či tvarohem a kakaem) a pokapeme máslem. Podáváme s kompotem. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 10.1.2009 12:47:51 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.