Suroviny: | Na 4 porce: 2 hrnky krájených hub • 1 velká cibule • sádlo či olej na zásmažku • 3 - 4 lžíce hl. mouky • 1/4 l zakysané nebo sladké smetany (ne šlehačky) • 1 lžička octa (pokud použijeme zakysanku, není ocet nutný) • sůl • bylinky (já dávám provensálcké koření, někdo jen petrželku)Na vdolky: 500 g hladké mouky • 20 g droždí (nebo 1 sáček sušeného) • špetka cukru • 80 g tuku (Hera, máslo, sádlo, případně olej) • 1 vejce • 250 ml mléka |
---|---|
Postup: | Omáčka: do hrnce na tuk dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme nakrájené houby a vydusíme. V případě potřeby podlijeme trochou vody, aby houby změkly. Zaprášíme moukou, tu osmahneme, pak přidáme zakysanou či obyč. smetanu (stáhneme z plotýnky, aby se smetana nesrazila) a můžeme naředit trochou mléka. Krátce za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne, poté ochutíme (koření, sůl, ocet, případně pepř).Vdolky (jako příloha): Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek, vlijeme 2 - 3 lžičky vlažného mléka, přidáme špetku cukru a rozdrobíme droždí. Tuk necháme rozpustit, přidáme 1 vejce, lžičku soli a zbylé mléko a přpravenou směs vmícháme do mouky s vzešlým droždím (droždí nabyde a dělá bubliky, trvá to cca 10 minut). Poté těsto dobře vypracujeme. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout cca hodinu. Poté z těsta uděláme hada, nakrájíme na jednotlivé kousky, z kterých poté vytvarujeme bochánky. Vdolky necháme ještě na plechu chvíli vykynout a poté dáme péct. Pečeme do zlatova.Horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k omáčce. Z této dávky je 40 malých vdolečků (nebo méně velkých :-) ) |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 12.8.2008 17:04:15 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.