Lefff,
je třeba si sednout, a popřemýšlet, co je pro tebe/vás v těch prostorech nejdůležitější, kde nechceš uhnout, a od toho se pak odpichovat a přizpůsobovat ten zbytek.
Píšeš, že hodně vaříš a pečeš (já taky), takže třeba pro mě je naprosto nejdůležitější co nejvíce pracovní plochy. Měla jsem šest let pracovní plochu cca 70cm (nic víc), a doufám, že se k tomu už nebudu muset nikdy vracet
.
Takže já osobně bych normálně vyhodila potravinovou skříň - základní a často používané potraviny jdou dát do skříněk nahoru a dolů, já jsem ji neměla přes dvacet let, teď ji sice mám, ale rozdělenou a popravdě v tom nevidím absolutně žádný rozdíl, důležité je mít ty běžně používané potraviny co možná nejvíc při ruce. Vyřešila bych to úzkou poličkou (o hloubce cca 12 cm) pod horními skříňkami kuchyňské linky. Zase - nevím, jak moc jsi na minimalistické řešení, nicméně někde se uhnout bude muset, já bych volila toto. Dají se koupit různé pěkné dózičky, od těch nejjednodušších po různě zdobené, z různých materiálů. Sůl, cukr, kafe, čaj, mouka, rýže atd, prostě cokoliv se do nich dá schovat. Zbytek málo používaných potravin nebo zásoby by šly dát na stranu toho předělovacího panelu.
Já bych tedy kvůli pracovní ploše možná šla ještě dál, a na kraj toho panelu ze strany jídelního koutu bych narvala lednici a vedle příborník - i tak by ten příborník, jestli dobře počítám, měl šířku cca 150 - 160cm - paráda, hodně úložného místa - a pracovní plocha na kuchyňské lince by se tímpádem zvětšila do už naprosto pohodlných rozměrů
. Hodně lidí má linky dělané do dvou přímých linií naproti sobě, ty bys měla lednici akorát otočenou, je to o krok navíc.
Kdybych trvala na lednici v té kuchyňské sestavě, začala bych od předsíňových dveří - lednice, hned vedle dřez (bez odkapávací plochy, zbytečně to zabírá místo), kus pracovní plochy a sporák. Sporák klidně až skoro na konci, tam bych možná nechala tak dvacet centimetrů na případné odložení hrnce nebo vařeček(jako úplně na konci), a dolů bych dala úzkou skříňku s výsuvy, tam by krásně vešly oleje, octy, případně kořenky (ještě jsem sem nedávala fotku a nemám teď prostor hledat ten návod
). Nebo bych dala sporák 50-60cm od konce, a na konci by vznikla odkládací plocha např. na rychlovarnou konvici/gril/mixér/toustovač/ prostě cokoliv, co se často ve vaší rodině používá a je nutné to někam umístit. Nad to mikrovlnku.
Jako rozměry toho pokoje sice nejsou nic extra, ale i tak se s tím dá pohrát tak, aby výsledné řešení bylo pohodlné, vyhovující, praktické a i pěkné. Možná mě ještě něco napadne