Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(15.12.2024 13:07:18) Mám letos hodně košíčků a taky ořechů, peču v silikonových formách a přemýšlím, že je upečené ve formách nechám až do plnění, přijde mi to lépe na meziskladování i na plnění... Je nějaký důvod, proč to neudělat? Nezavlhne to víc, než kdybych je přendávala na tác (jak to dělám vždycky)?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.12.2024 13:17:15) Důvod proč to nedělat je, že bych musela přikoupit asi tak deset forem . Mám 2 a peču na několikrát.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(15.12.2024 13:37:22) No to pro mne problém není, z euforie (a praktických důvodů) mám forem dost, vždy nadělám těsta najednou, najednou je natvaruju (vykrájím, nalisuju, natlačím) a najednou upeču... Takže místo mi neblokují...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.12.2024 14:20:17) Nemám dost forem ani plechů, takže peču postupně. Dost mám akorát vykrajovátek, myslím všechno, co existuje.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(15.12.2024 15:04:07) Plechů mám teď málo, bohužel mám nějaký nestandardní rozměry trouby a pasují tam dobře jen ty tři originální, pak mám nakoupené skvělé plechy z ikea právě na cukroví, úplně ploché, ale ty nepasují do drážek a na roštu jsou mírně nakřivo... Jako použila jsem je, ale není to ono (pekla jsem na dvou origo a uprostřed rošt s ikea plechem), i když teda proti časům jednoho vymazaného plechu to je samozřejmě geniální Mám natvarované cukroví na pečicích papírech a přetahuju to na plechy a upečené na tác... Totéž pak ty formy, jen přehazuju na plecha a na tác a vychladlé pak do krabic (hotové) nebo na balkón a pak naplnit, slepit ...
|
|
|
|
|
K_at |
|
(15.12.2024 17:52:11) Holky, nestihla jsem udělat moje štoly, které většinou potřebují odletět 2 týdny. Máte recept na něco, čemu stačí pár dní? Aby to nebyla suchá droliva buchta.
|
Senedra |
|
(15.12.2024 18:02:26) K-At, štola od angrešta, upekla bych jí maximálně dva dny předem. Když se zabalí do alobalu, tak asi vydrží delší dobu, ale to se u nás nikdy nestalo
Tvarohová štola - Angreštův recept.
Tvarohová štola - německé vánoční pečivo Na válu ( nebo v míse) vypracujeme těsto z 400g polohrubé mouky, 180g cukru, 1 prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru, špetky soli, půlky másla, 1 tvarohu, lžíce rumu a 2 vajec. Zapracujeme rozinky, mandle nebo ořechy, kandované či sušené ovoce podle chuti. Vytvarujeme obdélník tloušťky 5 cm a podélně neúplně přeložíme, aby vznikl tvar štoly. Pečeme na pečicím papíře při 180st. Poprvé potíráme máslem 20 minut od začátku pečení, pak střídáme ( po 8-10 minutách ) potírání máslem a rumem. Po vytažení z trouby ještě jednou bohatě potřeme máslem a hodně posypeme moučkovým cukrem. Tato štola se nemusí nechávat rozležet .
Pozn: poprvé potírám máslem už po 15 minutách, pak po 8 minutách
|
Zasjaj. |
|
(15.12.2024 18:35:00) Sendero, to vypada dobre, ze bych ji zkusila? Jak dlouho peces? Trochu me odrazuje tak caste otvirani trouby, udrzi se ta teplota vubec? A do testa davas krystal nebo moucku?
|
Senedra |
|
(15.12.2024 18:42:42) Do těsta cukr moučku, ale je to jedno. Peču cca hodinu. A je dobrá Teplo v troubě vydrží, rychle otevřu, rychle potřu a zase zavírám.
|
Sugar+3 |
|
(17.12.2024 15:09:29) Senedro, to maslo do testa zapracujes vcelku (zmekle) nebo rozpustene? Kdysi jsem zkousela oboji a jedno z toho bylo lepsi, ale uz si nepamatuju ktere. Cele maslo je 250g, takze pulka 125? Tvaroh taky 250g?
|
Senedra |
|
(17.12.2024 18:03:23) Do štoly? Máslo změklé, nerozpuštěné.
|
Stáňa * |
|
(18.12.2024 5:52:36) Senedra, už jsem ji dlouho nepekla. Potřebuju něco na neděli. Myslíš, že když ji zítra upeču, bude v neděli už k jídlu?
|
Senedra |
|
(18.12.2024 7:08:05) Stáňo, klidně ji jíme hned po upečení.
|
K_at |
|
(18.12.2024 9:12:44) To množství je na 1 nohu štoly, že? A vydrží v lednici do svátkuů??? Asi jo, co? Jak je to konzervované tím cukrem, máslem atd.
|
Senedra |
|
(18.12.2024 15:54:37) Kat,jestlivydrží do svátků, to nevím. Kdybych jí chtěla na Štědrý den, tak jí upeču 22., 23.... Ale to je otázka spíš na Angrešta. Jak jsem psala, my jí vždycky sežereme hned.
|
K_at |
|
(18.12.2024 16:48:41) Sendero, no, otestujeme tuhle. A případně upeču v neděli další.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(15.12.2024 18:55:21) Děkuju!!!!!
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.12.2024 19:22:58) Potírám máslem smíchaným se rumem.
|
|
|
|
Cimbur |
|
(16.12.2024 9:42:16) Ne, nemůže chladnout ve formě, zvlhne.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(16.12.2024 10:55:03) Ve formě se to dopéká i po vyndání z trouby, takže to tam zůstat nemůže. Vychladlé je to za chviličku. Já to vyndám na stůl a než si uklidím kuchyň, můžu vše ukládat do krabic. Podle mě je to mnohem skladnější než plechy. Krabice nezabere tolik místa jako několik plechů. A zrovna košíčky jdou poskládat do sebe. Ty plechy zabírají strašně moc místa, každý musíš něčím přikrýt, to je hrozně nepraktické.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.12.2024 11:47:00) V tom silikonu se to nedopéká, to jenom v plechových. Ale já bych to neměla kam položit.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(17.12.2024 8:06:14) tak jsem to vyzkoušela a musím říct, že super... plata s košíčky jsem měla naskládaná na sobě, takže jsem je pak jen rozložila, naplnila, ozdobila, nechala zatuhnout a nakonec už jen vybrala a uložila do krabice... odpadlo několikeré přendavání, plnilo se to dobře a k tomu silikonu se to nijak nepřilepilo (nezavlhlo)... dneska mě čekají ořechy, to bude rychlovka u tohoto způsobu už určitě zůstanu
|
Lenka Pražanda |
|
(17.12.2024 10:08:42) Jestli na to skladování máš speciální místnost, tak super Já mít někde na zemi 4 plechy, tak do nich okamžitě někdo šlápne
|
|
|
|
|
|