Girili |
|
(2.12.2024 16:25:50) Prosím, kdo děláte bramborový salát na vídeňský způsob, podělíte se o recept? Někteří z rodiny klasiku moc nemusí a ve Vídni jsem před pár lety jedla výborný jednoduchý bramborový salát - byla v tom cibule, kopr a nějaká kyselejší zálivka. Ráda bych to zkusila i doma. Potřebovala bych případně přesný návod, ideálně včetně množství a všech vychytávek.
Moc díky!
|
Stará husa |
|
(2.12.2024 18:10:10) Nevím, jestli je to pravý vídeňský bramborový salát, ale napíšu ti, jak jsme ho dělali u nás: uvařit brambory ve slupce (na osobu 4 střední brambory), horké oloupat a nakrájet na kostky. Svařit půl litru vody se solí a lžičkou cukru, do vařící vody nalít trochu octa. Brambory nasypat do mísy, posypat na drobno nakrájenou cibulí, zalít horkým nálevem, promíchat, posypat pepřem a zakryté pokličkou chladit v ledničce. Vyndat půl hodiny před podáváním.
|
|
angrešt |
|
(2.12.2024 20:37:44) Podstatou vídeňského bramborového salátu je uvolnění škrobu z horkých brambor do zálivky založené na horkém hovězím vývaru.
takže se uvaří brambory ve slupce v osolené vodě a ještě horké oloupou a nakrájejí na plátky - já na to místo nože používám kráječ na vajíčka. Dají se do mísy a zvlášť se přivede k varu hovězí vývar (bez tuku, ten se předem sebere), do toho se dá sůl, pepř, bílý vinný ocet a olej neutrální chuti, já používám řepkový. A to celé horké se opatrně v míse potřásá a promíchává dvěma dřevěnýma měchačkama, aby brambory pustily do zálivky škrob a tím ji zahustily, ale zároveň, aby se co nejmíň polámaly ty brambory. Chce to trochu cvik a taky hlavně lojovitou odrůdu brambor. Přesné poměry - no, já to dělám od oka, ale dělám salát obvykle ze 2 kg brambor a na to tak 600 - 700 ml vývaru, sůl a pepř fakt podle chuti (celkem dost, brambory to vsajou), bílý vinný ocet cca 50 ml a olej cca 100 ml.
No a tenhle základ potom můžeš obohacovat vším možným. Mně v tom chutná jemně pokrájená červená cibule, kterou proliju vařící vodou, pak propláchnu studenou a promnu se solí (potom v salátu tolik nečpí) a jemně nakrájená pažitka. Ale můžeš přidat i kyselé okurky, plátky vařených vajíček, čerstvé bylinky, např. stragon... klině i ten kopr (kopr standardně dávám do jiného salátu - Kartoffel-Gurken Salat, ten jsem popisovala kdysi v tomhle článku https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/letni-bramborove-salaty-podle-sousedu-bez-majonezy-a-s-cerstvou-zeleninou.html).
No a třeba u Figlmullera se vídeňský servíruje posypaný hromadou polníčku pokapaného štýrským dýňovým olejem, což je extra dobrota :)
|
neznámá |
|
(2.12.2024 20:50:17) Děláme stejně, akorát nedáváme ocet, ale strouhanou kyselou okurku a cibuli na jemné proužky a nespařuji ji.
|
Girili |
|
(3.12.2024 1:01:11) Děvčata, moc všem děkuji! Určitě vyzkouším.
|
|
|
|
byvala radka |
|
(3.12.2024 17:33:09) Tento kyselak jsem si uzivala cele detstvi na jizni Morave. Delam jen majonezovy, o kterem jsem vzdy snila. Jinak je to proste salat, ve kterem je zalivka typu lak z okurek, octova
|
Evelyn1968,2děti |
|
(4.12.2024 23:48:37) Jo, kyselákem je mi jedna kolegyně z jižní Moravy přivodila frustraci. Tvrdila, že budou ve třídě vyrábět vánoční bramborový salát, tak jsem si vyprosila ochutnávku a to vůbec nebyl salát, ale ocet s kouskama zeleniny. Bylo mi blbý to vyhodit hned, když jsem žebrala, já salát miluju, ale pěkně s kořenovou zeleninou a majonezou.
|
|
|
Zizala Fialova |
|
(4.12.2024 22:54:08) Taky ho mám ráda, ale ač nejsem žádný začátečník ve vaření, tak tohle je opravdu tricky a může se nepovést. Když jsem ho dělala podle receptu poprvé, vytvořilo mi to místo salátu takovou hnusnou kaši. Od tý doby používám fígl, který jsem se také někde dočetla... rovnám plátky brambor do pekáčku hezky na dno, na to pokrájenou červenou cibuli a naložené okurky, na to opět plátky brambor, a celé zalít nálevem, na který se dá taky někde najít recept (určitě obsahuje lák z okurek). Nechat v lednici nasáknout nálevem do druhého dne, a až pak lehce promíchat.
Kdyby tu měl někdo ale bezprostřední zkušenost, jak to dělají němci nebo rakušáci, tak by mě to taky zajímalo.
|
|
|