darinaa |
|
(6.10.2023 20:30:24) Poradí mi prosím někdo, jak připravit sušené šípky na čaj na zimu? Dostala jsem asi mísu krásných šípků, ale nevím co s tím. Umyju, sušit budu v sušičče.. Mám je nějak nakrájet, vydlabat? Není toho moc, čas mám..
Děkuji a přeji všem krásný víkend
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(6.10.2023 20:33:01) Děda je sušil v celku, uříznul jenom tu špičku. Drtil pak usušený.
|
|
Jojona |
|
(6.10.2023 21:30:20) Vzdycky jsem odstranila jen zelene stopky, co mi nekde zustaly. Susila jsem je v susicce asi na teplotu bylinky. Pak jsem do sitka par sipku rozkrojila a zalila vrouci vodou a nechala louhovat. Jeste jsem prihazovala susene slupky z jablek ci hrusek. Slupky zustavaly pri nejakem zpracovani ovoce na buchty a tak jsme je susili. Nebo treba plody rakytniku nebo susenou drt z rakytniku, kdyz jsem delala rakytnikovy med.
|
Hatata |
|
(7.10.2023 7:56:16) Moje máma tvrdí, že šípky se musí zásadně přelívat přes plátýnko, že přes sítko to nestačí.
|
Bouřka |
|
(7.10.2023 11:41:27) Šípky vcelku stačí cedit přes sítko, drcené se semínky přes plátýnko kvůli chloupkům. Já dělám šípkový tak, že celé šípky předem máčím, pak jen přivedu k varu a nechàm louhovat.
|
|
|
Jojona |
|
(7.10.2023 11:30:24) Desitky let pouzivam plastove a rekla bych, ze se stale dela stejne bile nebo hnede. Mam ruzne velikosti, ktere pouzivam pri vyrobe kefiru z houbicek a na caj. https://www.domacipotreby.cz/tvar-cednik-sitko-80-mm-plast-p58/
|
|
|
Půlka psa |
|
(7.10.2023 7:04:53) Tohle mě taky hrozně zajímá. Někde jsem vyčetla, že rozříznout a vydlabat to ostré chmýří zevnitř, ale to je práce na pět minut s každou půlkou kuličky. A pít se to s chmýřím nedá. Projde přes sítko a bodá do krku. Asi jsem to celé nějak nepochopila, přitom šípkových keřů máme tolik a je škoda je nezpracovávat......
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(7.10.2023 8:16:01) Za mého dětství a mládí jsme to dělali tak, děda šípky usušil v troubě. Potom trochu podrtil válečkem, ne na maděru. Do konvice jsme dali třeba 2 lžíce šípků, zalili vroucí vodou. Nalívali do hrnku přes jemnė sítko. To stálo na stole než se to vypili. Nepamatuju, že by někdo vypil chlup. Pili jsme to pořád a řepík, normální čaj jsme snad ani neměli.
|
Ropucha + 2 |
|
(7.10.2023 23:02:55) Potvrzuji postup, který popisuje Inka. Přesně tak to dělala moje maminka.
|
Čumča. |
|
(8.10.2023 8:38:58) Ropucho, ano, takto bych to dělala taky.
A ve starých filmech jsem si všimla, že hospodyně dělá čaj tak, že do kousku plátýnka dá bylinky/šípky, nahoře zauzluje a hodí to do hrnce s horkou vodou....čili improvizovaný opakovaně použitelný čajový sáček A nad těmi kamny stále suší nové byliny, tak jak je přes den právě někde našla Sušené ukládá do látkových pytlíků, některé mají vyšívaný nápis se jménem bylinky, aby sušená bylinka dýchala....
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(7.10.2023 11:55:59) Dělal někdo marmeládu? Chce se mi to zkusit, ale bojím se těch chloupků. Ony neštípou jenom v krku, ale i po těle, když se rozlezou.
|
Jojona |
|
(7.10.2023 13:53:08) Ano. Jsou na to lepsi plody - sipky z ruze svraskale, protoze jsou mnohem vetsi a jinak vitamy a chuť je stejna. Jsou drive. Na marmeladu to chce nejaky figl. Z vyskrabovani mi malem odumrela ruka a kdyz chut byla vazne skvela, uz jsem to nikdy nedelala znovu. Ale sipkove vino je taky uzasne Ta barva!
|
|
|
|