Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.5.2023 8:42:16) Děláte někdo perníčky s vitráží z bonbónů Bon Pari? A nebo ještě lépe zkoušel to někdo na dort? Nejmladší dcera bude mít narozeniny a ráda bych jí udělala dort ve stylu okna z Wednesday, je to kulaté okno, s vitráží ve stylu pavučiny a polovina je barevná. Viděla jsem nějaké tipy na výrobu lízátek z tvrdých bonbónů a pak právě linecké a perníčky, kdy se bonbóny rozpouští v troubě a říkám si, že by z toho byla moc hezká ta vitráž, jen nevím, co to udělá na krému a taky jak dobře/blbě se s tím pracuje? Nebo nějaký tip, jak udělat barevnou vitráž? (moc se mi nechce do barvení potravinářským barvivem)
|
Beat |
|
(2.5.2023 9:40:50) Rose, vim, ze nějaké vitráže jen z Bon Pari dělali v Peče celá země, ale postup nevím.
|
Beat |
|
(2.5.2023 9:41:59) https://megvkuchyni.cz/recepty/zvlastni-prilezitosti/vanocni-cukrovi/vitrazove-hvezdicky/
Ale zkus tady
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.5.2023 10:31:06) jj právě když jsem hledala jak na ten dort, našla jsem perníčky - což se mi teda líbí taky a znamenám si, že na vánoce "nutně" musím upéct linecké s vitráží a právě jsem chtěla vědět, jestli má někdo zkušenost, jak se s tím pracuje - váhám, jestli upéct celé okno z lineckého a položit na dort nebo jestli by šlo udělat je jednotlivá "sklíčka" a zatepla je případně trochu dotvarovat pravítkem do rovných hran a pak "zaletovat" marcipánem přímo na dortu?
|
Půlka psa |
|
(2.5.2023 10:52:13) Rose, ono to hodně teče a tvar tumu dá ten perníček. Jednotlivá sklíčka bys musela péct v nějaké formičce nebo ve vykrajovátku, pokud dokážeš zařídit, aby to nevyteklo spodem.
|
Půlka psa |
|
(2.5.2023 11:03:41) My to dělali kdysi s dětma a je to dávno, ale mám dojem, že je to něco jako karamel - buď to teče nebo je to naopak hrozně tvrdý. Možnost "trochu dotvarovat" se nezdá. Není moc jak.
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.5.2023 12:19:19) To je krásný, snad si na to na vánoce vzpomenu.
|
|
|
|
Anadar |
|
(2.5.2023 9:56:03) Rose,dělávám vitráže do perníkové chaloupky z bonpari.Jaký je princip. Rozválené perníkové těsto se vykrájí. Položi se na pečící papír Do vzniklého otvoru se nasype rozdrcený bonbon. Celé se to upeče.pozor na teplotu,nespálit.Po vystydnutí vznikne barevné okénko https://www.facebook.com/radana.chybova/videos/229860882537902
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.5.2023 10:32:50) Anadar, máš to video asi zamčené (povolené jen přátelům?)... ale teda jestli dobře chápu, tak máš zkušenost - myslíš, že to půjde? (jak jsem psala výše)
|
Anadar |
|
(2.5.2023 11:08:23) Asi by to chtělo nějaké těstové rámy ,linecké je docela křehké,ale nějaký jednoduchý perník by to udržel.Koukala jsem na tvar,je to dělené okno.Čili vyřezat z těsta tvar a jednotlivé dílky vysypat bonparami podle barev.To by nemělo být složité. Rozkošný nápad tohle okno. Na krému to vydrží,ono to má pořád charakter výchozího bonbonu.Samozřejmě ne týden,ale odhaduji že od ozdobení k podávání ano.
|
|
|
|
Anadar |
|
(2.5.2023 11:12:07) Okno se musí upéct vcelku.Jediné,co se dá měnit během výroby je eventuelní nedostatek materiálu ve vitráži,během pečení lze dosypat bonbonovou drť. Po upečení nesahat,nemanipulovat,nechat vystydnout.
|
žiraf |
|
(2.5.2023 11:54:15) Jaky druh bonparu použít? Jednou jsem zkoušela, ale bonbóny měly uvnitř nejakou lepkavou náplň, se kterou se jednak špatně pracovalo, a jednak to nebylo čiré. Díky za radu.
|
Půlka psa |
|
(2.5.2023 12:05:05) Normální tvrdé bonpari bez náplně. Není to žádná věda, ztvrdne to dokonale. Jen se to snadno spálí, ale bonbóný jdou rozpouštět i ve vodní lázni. Hmotu pak naliješ do nějakých tvořítek nebo na pečící papír a necháš ztvrdnout tam. Výsledek má konzistenci půvoního bonbónu a změní se mu jen tvar.
|
|
Anadar |
|
(2.5.2023 12:13:05) Přesně jak píše Půlka,bonbony bez náplně,ty nejobyčejnější,je tam i nejvíc barev. Půlko ,k formičce se to nepřilepí?
|
Půlka psa |
|
(2.5.2023 12:35:14) K silikonové ne a k tvrdé netuším. Možná pomůže ji zevnitř omastit, ale nevím.
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(2.5.2023 12:31:07) a nezkoušely jste někdy rozpouštět želé bonbóny? si teď říkám, jestli by to nešlo nějak lépe? že ty by se asi pak daly okrajovat? ale to by asi musely být takové ty oskarky a ne haribo, že?
|
Půlka psa |
|
(2.5.2023 12:36:27) Ve vodní lázni rozpustit jdou. Někam to laliješ a pak vykrajuješ. Přide mi ale, že je to nakonec totéž jako to udělat z barevné želatiny.
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(2.5.2023 13:01:06) Na takové dekorace se používá Isomalt. Královskou glazurou obarvenou na černo uděláš ty kontury a necháš zaschnout. Pak jednotlivé okýnka vyplníš isomaltem přesně podle barvy jak potřebuješ. Po vychladnutí vznikne tvrdá placka se kterou se dá snadno manipulovat. Nebo si vyleješ jen kruh a na ten pak namaluješ potřebný dekor. Královská glazura se dá nahradit hodně hustou cukrovou polevou (ne bílkovou!), ale nebude to tak pevné. Místo isomaltu můžeš použít cukr jako na karamel, jenom ho musíš stáhnout dřív než začne karamelizovat. Ale nejsem si jistá, jestli po ztuhnutí bude úplně čirý jako ten isomalt. V obou případech pozor, hmota je velice horká a musí se s ní opatrně.
|
|
|