| Sam01 | 
 |
(29.12.2022 17:12:34) Před nedávnem jsem v Německém Nordsee ochutnala takovu červenou rybí polévku ke které prodávali ještě grilovaný krevetový špíz. Polévka byla úžasná. Taková červená papriková a já vůbec netuším,jak se něco podobného dá uvařit. U nás doma se rybí polévka nevaří,protože tu českou klasickou vánoční jí jen manžel. Tahle polévka byla ,ale úplně jiná. Holky, zejména vy co žijete v zahraničí nemáte náhodou některá ponětí co jsem to vlastně mohla jíst a ,jak se to dá uvařit? Dnes jsem koupila ryby a krevety,abych se pokusila něco vytvořit. S ohledem na cenu surovin bych to nerada za stálého míchání vylila do hajzlíčku. Prosím o radu. Pokud nic neseženu,tak udělám klasickou tom yum tu umím. :-D Předem díky za rady a odkazy na recepty.
|
| Sam01 | 
 |
(29.12.2022 17:16:56) Tohle je ta polévka:
https://www.nordsee.cz/rybi-polevka-la-mer/
|
| angrešt |
 |
(29.12.2022 17:34:30) myslím, že je to cotriade bretonne. Tj. základ podobný bujabéze, rybí vývar (měl by obsahovat makrelu, plus nějaké další ryby) z horších kusů ryb, ten se nalije na zeleninový základ z rajčat, cibule, brambor, mrkve, do toho česnek, bouquet garni, šafrán a hodně kerblíku. Uděláš základ, přecedíš, nebo propasíruješ nebo rozmixuješ (nemusíš, můžeš to prostě rozvařit, ale já používám mixér), a v něm jen krátce necháš táhnout ty hezké kusy ryb. Krevety se normálně táhnou v tom, ale můžeš si jistě pohrát se špízem pro parádu :)
|
|
|
| Martina, 2 kluci | 
 |
(29.12.2022 17:34:04) Polévku z Nordsee znám, dávala jsem si ji často. Rekla bych, že celkem se jí blíží bisque, pokud máš krevety i se skořápky, jdi do něj. Je hodně receptů, já ho často falšuju ala Honza Vorel z Masterchefa, občas poctivě ala Polreich.
|
| angrešt |
 |
(29.12.2022 17:35:31) Martino, to máš pravdu, možná to bude spíš bisque 
|
|
|
| Sam01 | 
 |
(29.12.2022 18:22:00) Holky díky moc. Určitě to zítra zkusím a budu doufat v dobrý výsledek. Osobně mě zavření Nordsee mrzí,ale zase na druhou stranu je fakt,že stejnou kvalitu jako je v Německu si u nás nedrželo.
Zkusím tenhle recept: https://www.toprecepty.cz/clanky/1323-luxus-levne-uvarte-polevku-bisque-inspirovanou-honzou-vorlem-z-masterchef-cesko/
|
| Martina, 2 kluci | 
 |
(29.12.2022 18:54:04) Sám, tuhle dělám fakt často, povede se skoro sama  Dej vědět, jak se vydařila
|
|
|
| Sam01 | 
 |
(30.12.2022 12:40:09) Holky, díky moc. Polévka je vynikající. Trošičku jsem si jí přizpůsobila,ale i tak dopadla velmi dobře. Levná polévka to není,ale zcela určitě se zařadí do našeho jídelníčku. Je tak dobrá a vydatná,že pak člověk ani nepotřebuje druhé jídlo. Tentokrát jsem ten bisque udělala na ten Thajský způsob. Příště místo kokosového mléka zkusím přidat jen trošku naší smetany. Takže ještě jednou veliké díky za nápovědu.
|
| Martina, 2 kluci | 
 |
(30.12.2022 14:28:14) Super! Taky ji máme v soustavě oblíbených jako plnohodnotné jídlo. Ještě např. thajskou kuřecí, aztéckou pálivou a pho.
|
|
|
|