Hanka-1978 |
|
(4.9.2022 10:39:17) Měla bych dotaz na zkušené pekařky-cukrářky: Budu péct dort na sobotní oslavu narozenin. Jednoduchý světlý korpus, jednou nebo dvakrát prokrojený. Uvnitř, nahoře i boky potřené krémem z mascarpone a šlehačky, zdobené čerstvým ovocem. A dotaz je, kdy dort nejlépe udělat. Měla jsem představu, že celý dort vyrobím v pátek. Pak jsem googlila a dočetla se, že u tohoto krému je lepší nedělat dort den předem, ale až v den oslavy. Prý krém z mascarpone a šlehačky rád vytváří praskliny a dort by nevypadal dobře, kdyby byl 24 hodin v ledničce. Takže jej raději upéct v pátek, ale nazdobit krémem až v sobotu ránu? Stihne se "odležet" a nebude korpus suchý? Moc děkuji
|
Jitusch* |
|
(4.9.2022 11:56:25) Můžete udělat den předem,obmazat slabou vrstvou krému a dát do lednice. Druhý den finální vrstva a zdobení a bude to v pořádku.
|
|
Jitusch* |
|
(4.9.2022 11:56:27) Můžete udělat den předem,obmazat slabou vrstvou krému a dát do lednice. Druhý den finální vrstva a zdobení a bude to v pořádku.
|
Hanka-1978 |
|
(4.9.2022 12:07:48) Moc děkuji, udělám to tak
|
|
Hanka-1978 |
|
(4.9.2022 12:09:36) Ještě malý dotaz: Krém si celý udělám už v pátek s tím, že si trochu nechám na dodělání dortu na sobotu. Bude ten krém normálně použitelný? Nebude příliš tuhý na roztírání?
|
magrata1 |
|
(4.9.2022 14:29:30) Tohle nevím, já jsem si ten "povrchový" ušlehala ráno, trvá to tak 5 min.
|
magrata1 |
|
(4.9.2022 14:30:13) A co zbylo jsem smíchala s ovocem a šoupla do mrazáku, byla z toho luxusní zmrzka
|
Hanka-1978 |
|
(4.9.2022 14:33:49) Než jsem stačila reagovat, přibyla mezitím odpověď :-D Takže děkuji
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(4.9.2022 14:32:39) No to by asi bylo lepší, ale to množství na potření nahoře a dokola nevím, jestli nějak odhadnu. Když ušlehám v sobotu ráno 1 mascarpone a 1 šlehačku, nebude toho moc? Moc nevím, jak to spočítat. Myslela jsem, že na celý dort sakumpikum mi budou stačit 2 mascarpone a 2 šlehačky. No, asi koupím radši více, abych mohla v případě nouze přidělat.
|
|
|
|
|
magrata1 |
|
(4.9.2022 14:27:31) Upekla a slepila jsem to den předem, povrch a zdobení ráno. Když jsem měla vytvořené všechny pičičundy předen, bylo to za hodinu hotové. Doporučuji ten povrch uhlazovat horkým nástrojem - velkým nožem nebo špachtlí.
|
|
|