holkamodroočka |
|
(1.5.2020 11:00:08) Dostala jsem vánoční formičky po babi - krásné tvary, ale byly hodně zašlé až rezavé. Podařilo se mi je "zrestaurovat" do použitelné podoby. Ale dočetla jsem se, že pokud je nenamastím olejem, tak zreznou ještě více. Ale mám obavu, že ten tuk na nich zežlukne - máte někdo zkušenost? Teď schnou, takže přijdou na řadu ještě dnes. Jaký olej - a jak namastit? Namočit ubrousek do oleje, a tím je přetřít? Olivový nebo slunečnicový? Dalo to dost práce, tak bych to nerada pokazila na závěr. Díky.
|
Analfabeta |
|
(1.5.2020 11:09:07) Taky mám hodně formiček, i hodně starých. Dřív byla rada formičky vůbec po použití nemýt, aby prý na nich zůstalo trochu mastnoty. Udělala jsem to jednou a před dalším použitím jsem je umyla, protože byly cítit zatuchlinou a žluklým tukem. Z toho by cukroví dělalo jen prase (ale znám lidi, co je nemejou a klidně dělají cukroví formičkami, které jsou cítit žluklým tukem. Nevím, možná to necítí. I jsem takové cukroví jedla a cukroví samotné cítit nebylo. Nicméně mně se příčí z takových formiček cokoli dělat). Takže je po použití jen umeju v horké vodě s kapkou Jaru, nechám oschnout a uklidím. Pokud jsou v suchu, nic by se jim stát nemělo.
|
|
Apple + 2 |
|
(1.5.2020 12:18:03) Také to řeším... Zajimalo by mě, jestli se nemuze z opryskanych formicek něco uvolňovat - jsou nečím pokovené. V místech, kde je to oprýskané, to rezne. Vycistila jsem je a dokonale ususila, po 2 měsících jsou stále čiste.
|
|
Vranice |
|
(1.5.2020 12:40:59) Myslím, že každý potravinářský olej žlukne, touto cestou bych nešla. Formičky se dělávaly z pozinkovaného plechu, kde je zinek oloupaný, vylézá rez, jelikož je plech ze železa. Při krátkodobém kontaktu s těstem k žádné kontaminaci nedochází a i kdyby, tak bys tu rez viděla a třeba nožem seškrábla.
Ideální by bylo najít a oslovit v okolí zinkovnu, i když je to pro ně směšná zakázka, formičky by byly jako nové. Daly by se i natřít barvou na kov, která má atest pro kontakt s potravinami, věřím, že něco takového na trhu existuje.
|
holkamodroočka |
|
(1.5.2020 12:51:56) Ha, to je nápad. Jdu googlovat
|
Vranice |
|
(1.5.2020 13:11:45) Modroočko, zkusila jsem googlit a na formičky pro potraviny se používá jako povrchová úprava cín, takže hledej pocínování, ne pozinkování. Zinek sice tvoří ochrannou vrstvu, ale používá se spíš na okapy. Promiň, zas natolik nejsem v tom zběhlá, nepracuju v oboru.
|
|
|
Analfabeta |
|
(1.5.2020 14:00:30) To ti nikdo neudělá, a pokud ano, bude to a) drahé a za b) nebudeš s tím spokojená. Já si takhle kdysi nechala pozinkovat starou konvičku na mléko a vypadalo to hnusně, takže jsem ji nově pozinkovanou stejně vyhodila. Nechala bych to tak a případně se snažila koupit nové formičky, vyrobené na starých kopytech (pokud se teda ta kopyta ještě někde dochovala).
|
|
|
Lada2 |
|
(1.5.2020 14:24:17) Já mám taky snad 30 let staré formičky a rozhodně je ničím na uložení nevymazavam. V hrnci je chvíli povaříme s pečícím práškem, oni hodně zbelaji. Jinak je umyju, nechám vyschnout a soupnu v krabici do skříně.
|
|
neznámá |
|
(1.5.2020 14:32:10) Taky jsem jich jich nedávno na půdě našla krabici, moc krásný, asi hodně starý, na pracny. A taky jsou oprýskaný. POužívat je nebudu, ale viděla jsem je zárámované jako obraz, jednobarevné pozadí, vyrovnané formičky, starý a oprýskaný rám. Já půjdu touto cestou, v kuchyni budou hezké.
|
|
angrešt |
|
(1.5.2020 14:33:51) některé staré formičky jsem mastila včelím voskem, ten nežluká. Ale pak dá trochu medovou dochuť tomu, co do nich dáš, já je měla na perník.
|
|
daba+holčička |
|
(1.5.2020 14:59:57) já je otřela olejem, asi řepkovým - jen tolik, co bylo na mastným ubrousku, pokud to bude smrdět, umeju je a namastím znovu před použitím Ale nebyly rezavé, jen zašlé.
|
|
holkamodroočka |
|
(1.5.2020 16:04:09) Díky všem. Ony nejsou oprýskané, ani rezavé. Ale jsou tím čištěním totálně odmaštěné, tak snad po pořádném vysušení nezreznou.
|
NovákováM |
|
(1.5.2020 22:55:39) nech je tak jak jsou
|
|
|
|