ozakova |
|
(4.5.2019 12:57:48) Je možné si přivodit celiakii tím, že jím denně lepek v rohlíku, ovesných vločkách, které běžně konzumuji. Dá se i takto přijít k celiakii?
|
Balbína |
|
(4.5.2019 14:07:09) urcite ne. Mmch ovesne vlocky moc lepku nemaji.
|
Lada2 |
|
(4.5.2019 15:34:24) ale nejsou vhodné pro celiaky. Tedy ty běžně pěstované. Bezlepkové jsou jen přímo uvedené jako bezlepkové. Jsou totiž hodně kontaminované. Navíc obsahují avenin, ten některým bezlepkáčům taky vadí. Takže konzumací běžné ovesné kaše jí normálně lepek.
|
Balbína |
|
(4.5.2019 17:47:05) vsak jsem nepsala, ze jsou bezlepkove. Jen ze v nich neni lepku mnoho. Zalezi, co zakladatelka diskuze resi. Drzet bezlepkovou dietu pro nic za nic je nesmysl. Slozeni bezlepkoveho peciva je nic moc. Jist zdraveji (co to ale je, ze? Kazdych par let se nazory vyrazne meni), jist lepe stravitelne obilne vyrobky je vhodne vzdy. Je lepsi asi zjistit pricinnu obtizi.
|
|
|
|
K_at |
|
(4.5.2019 14:10:49) Ozakova, nejakou nesnasenlivost si muzes privodit kdykoliv.
|
Lada2 |
|
(4.5.2019 15:35:01) celiakii ale konzumací lepku fakt nezpůsobí.
|
|
|
sally |
|
(4.5.2019 16:12:26) Celiakii si nepřivodíš stravou. Nicméně si můžeš přivodit nesnášenlivost lepku. Problém je v tom, že lepek není jen "v rohlíkách", ale ve všem. Třeba v uzeninách, mléčných výrobcích (zahušťování třeba zakysané smetany pšeničným škrobem), v bonbonech a sladkostech (že je v tatrance, to člověka napadne, ale třeba lékořice?) a konzumujeme ho nebývalá kvanta. Zkus si vymyslet jídla, kam lepek nebudeš dávat, mohlo by ti ulevit. Pokud máš jen nesnášenlivost, tak nemusíš hystericky řešit lepek v jogurtu - stačí vymyslet něco jiného krom "rohlíku". Vločky bych klidně v jídelníčku nechala. A nikomu neuškodí přihodit do jídelníčku zeleninu.
|
Lada2 |
|
(4.5.2019 16:17:37) pokud mám podezření na jakýkoliv problém s lepkem, je rozumější jít se nechat vyšetřit. Pak teprve experimentovat.
|
|
|
Lupus |
|
(6.5.2019 10:04:40) Uvážíme-li, co Evropa jedla do objevení brambor - tak to byly luštěniny nebo obilné kaše. Takže bychom museli být celý středověk jedna banda celiaků (intolerantů lepku), kdyby se to dalo vyprovokovat stravou s obsahem lepku. Druhá věc je, že si je možno intoleranci přivodit, pokud při střevním onemocnění (myslím průjem, ) nedržíme do zotavení rozumnou dietu. Zkrátka pokud do střeva, které je oslabené a probíhá v něm zánět začneme prát živiny, může se stát že na některou z těchto živin začne střevo ve svém stavu reagovat neadekvátně ... a že mu to nějakou dobu vydrží.
|
|
|