Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 12:40:44) Štola se nechává rozležet 3-4 týdny. Vánoční večírky a besídky probíhají týden před vánoci. Takže se peče na konci listopadu, nejpozději začátkem prosince. A stejně jako Inka, z časových důvodů peču celý prosinec. Nedokážu si představit, že to honím na poslední chvíli Ale i kdyby se jednalo o jeden týden, není to řešení pro mou původní otázku
|
Termix |
|
(3.12.2018 12:42:59) Na besídky mých dětí a teď ty jejich různé školní vánoční večírky jsem vždycky dělala něco slaného. A k původní otázce, no tak asi slep a nebo chodba. Moc jiných variant asi nebude.
|
|
Pole levandulové |
|
(3.12.2018 12:43:33) Do školy posílám kupované
|
Termix |
|
(3.12.2018 12:46:10) Já vždycky poslala něco slaného
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 12:51:28) Mám na to čas jenom o víkendu . Týden před vánoci to už musím mít hotové, většinou to rozdávám a po vànocích by to bylo divné. Takový borec abych zvládla 20 druhů za víkend fakt nejsem. Ono upéct je to nejmenši, ale slepit a ozdobit je piplačka. Nepomáhá mi nikdo. Akorát s vytlačovanými kokosovýma mi pomáhal manžel.
|
|
Žžena |
|
(3.12.2018 13:09:43) Já si nedokážu představit jíst na Štědrý den měsíc starý cukroví. To už má pachuť.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 13:14:49) Já si zase po novým roce říkám, že příští rok musím začít dřív, protože je to konečně pořádně rozleželý. Uchovávám to na balkóně. V obchodech to prodávají už od listopadu.
|
Žžena |
|
(3.12.2018 13:18:57) Po měsíci na balkoně to už není rozleželost, to už je kažení...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 13:21:46) Není to měsíc ale tak 3 týdny, namazaný tak týden. Suchý sušenky se nezkazí ani za měsíc.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 13:23:28) Ženo, to cukroví není měsíc na balkoně slepené a nazdobené. Tím "pečeme teď" se myslí: udělám těsto do lednice, za týden to upeču, za další slepím a pak někdy když je čas nazdobím Takže v reálu to cukroví je na Štědrý den staré asi tak dva týdny
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 13:28:45) Přesně tak měsíc předem je startovní výstřel. Ne že to upeču, slepím a odložím na balkon. Teď mám v krabicích nějaký suchý korpusy, nějaký těsta v lednici.
|
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 13:18:58) Měsíc před vánoci se peče štola a perníčky. Třeba těsto na perníky by se mělo nechat uležet několik týdnů Naopak si nedokážu představit, jak to může někdo stihnout poslední týden. Košíčky i linecké se nerozleží za dva dny
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 13:24:35) Zrovna ty košíčky co se pečou naplněmný ořechovou hmotou jsou za týden ještě jako kámen.
|
|
Bouřka |
|
(3.12.2018 13:27:52) Rozležené linecké je kažení lineckého , peču ho těsně před malou dávku, když tak si klidně dopeču. Stihnout se to dá v pohodě, pokud toho člověk nedělá moc a necrcá se s tím. Nic nezdobím, polevy a spol nám nejedou. A krémový u nás taky moc nejede, jsme na suché sušenkoidní.
|
Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 13:38:28) To suché se právě upeče teď a pak máš volno na večírky Ty co pečou poslední týden si pak stěžují, jak jsou ty vánoce strašně náročné. Dva dny stráví v kuchyni a pak odpadnou
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 13:46:08) Tak tak
|
|
M@gd@ |
|
(3.12.2018 13:51:21) Holt někdo radši cukroví bez plísní .
|
susu. |
|
(3.12.2018 14:23:14) Furt ste posr*ní z plísní,....
Jím to už skoro 50 let a dobrý. Plesnivé mi to cukroví nikdy nepřišlo. Teda ve vánoční době.
|
Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 14:29:32) Susu Celé dětství si pamatuju, že máma pekla začátkem prosince. Babičky a tety taky. Na Mikuláše měly suchotinu. Plísně jsou výdobytek dnešní doby
|
susu. |
|
(3.12.2018 14:33:12) Lenko jo, celé mé dětství se peklo celý prosinec, suché se to skladovalo, v posledním týdnu teda dodělalo. Plesnivé nebylo za normálních podmínek nikdy nic, stejně to bylo pořád v chladnu nebo mrazu.
|
|
Len |
|
(3.12.2018 14:43:21) Ja plisen citila i v osmdesatych letech Kremove cukrovi nejim a ostatni musi byt co nejcerstvejsi. Presle mrazem zmeni chut, takze to taky nejim
|
susu. |
|
(3.12.2018 14:46:33) Len, teda nevím, kdo v tvém okolí tak blbě pekl, ale já se s ní ve vánočním cukroví nikdy nesetkala.
A to ochutnám i od cizích velmi ráda. Ani plísně ani žádné potíže. Už cca 50 let.
|
Bouřka |
|
(3.12.2018 14:49:40) Tady nejde o viditelnou plíseň, ale bývá v tom cítit, taková pachuť. Ovšem mám podezření, že spousta lidí ji považuje za tu správnou chuť cukroví
|
susu. |
|
(3.12.2018 14:52:39) Bouřko, na pachutě jsem docela citlivá a plíseň po chuti i čichu poznám.
Fakt se s tím nesetkávám. Fakt neznám nikoho, kdo by 1.12 udělal cukroví s krémem a za měsíc to jedl.
Nic, musím jít.
|
Bouřka |
|
(3.12.2018 15:06:05) Ono je to cítit i v těch suchých základech. Zejména linecké, pracny, rohlíčky...Já si myslívala, že jsem zmlsaná, že mi jede jen to naše a od jiných mi většinou nechutná. Jenže ono mi to nechutnalo na těch Vánočních návštěvách, jak někdo donesl ochutnávku čerstvě napečeného nebo jsem se nachomítla k pečení, tak to bylo dobrý. Angrešt mi to pak osvětlila Moje máma musela mít sterilně vyblýskáno, takže advent u nás byl ve znamená megaúklidu, zatímco pečení jí moc nebralo, takže se dělalo pár kousků těsně před Vánoci. Co bylo od babičky upečený dřív, to jsme z valné části zlikvidovali tajným ujídáním ještě před Vánocema, takže čerstvé
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 15:07:19) Zkažený sušenky poznám našla jsem na chatě bebe prošlý v r.2017 to bylo cítit.
|
|
|
Žžena |
|
(3.12.2018 15:08:37) Bouřko, ano, plíseň a žluknutí zjevně dost lidí považuje za to správné a žádoucí "rozležení".
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 14:55:19) Babička taky a dožili se s dědou ve zdraví vysokého věku.
|
|
|
susu. |
|
(3.12.2018 14:30:33) jinak, když jsem se zajímala o domácí sušenky, tak tam bývalo u receptů napsáno, že trvanlivost je v dobře uzavřené dóze i několik týdnů. A co jiného je většina vánočního cukroví bez náplně, než sušenky?
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.12.2018 14:58:43) Přesně sušenky jsou tvanlivý. Náchylný ke zkáze to. Začne být kdyžse to promaže a naplní, protože to zvlhne.
|
Žžena |
|
(3.12.2018 15:06:44) I v těstech na suchý cukroví máš tuky, které žluknou, i v tomto cukroví rostou plísně. Ne, nedělá se kožich na povrchu, ale chuťově to cítit je. Skladování na balkoně, kde kolísá teplota a s ní cukroví střídavě namrzá, rozmrzá, navlhá, je další chuťovka.
|
|
|
|
Senedra |
|
(3.12.2018 14:39:29) susu
Taky lidé nebyly tolik cimprlich...
|
|
|
|
Bouřka |
|
(3.12.2018 13:52:49) Já peču furt něco, tak 2-3 x místo rohlíků a buchty upeču cukroví a rohlíky koupím nebo odkážu na chleba. Když suchý upeču teď, nebude to chrumkavý. A jedinej stres z Vánoc mi přináší balení kvůli výjezdům za rodinou, jinak jedu na pohodu. Večírky naštěstí nehrozí, to by byl další stres.
|
|
Pole levandulové |
|
(3.12.2018 13:58:40) On si tady někdo stěžuje na náročnost? To jsem si nevšimla. Když to máš v ruce, máš za chvíli hotovo, není to nic náročného, jen to chce trochu organizační zdatnosti. Navíc děti se taky chvíli zúčastní /ale nebaví je to dlouho/, není to, že by byl člověk někde dva dny zavřenej mezi cukrem a ořechama, hlavně když máme kuchyň spojenou s obývacím prostorem. Většinou je to tak, že jsme všichni pohromadě, děti si koukaj na pohádku, manžel pracuje u PC a já sázím cukroví do trouby, pod nohama se mi motá pes, který čeká, jestli něco neodpadne. Žádnej stres, chce to nehledat problémy tam, kde nejsou a dobrý pečící pomůcky, aby člověk eliminoval riziko, že se něco nepovede.
|
Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 14:24:14) Pole, to nebylo na nikoho konkrétního tady Já jen že to každý rok ze všech stran slyším, jak je to pečení a příprava strašně náročné. Jestli to má někdo jako 48 hod maraton, tak tomu celkem rozumím. A opravdu to tak vyznělo Jak to tedy je? Máš tam pauzy kdy vaříš oběd? Nebo pro rodinu neexistuješ a musí se obsloužit sami?
|
Pole levandulové |
|
(3.12.2018 15:09:52) Je to normální, prostě až se vyspím, tak vstanu a peču, jde to rychle, do večera mám hotovo. Náplně stříkám trezírovacím pytlíkem, v čokoládě buď namáčím a suším na mřížce nebo stříkám zdobičkou z tuby /obojí Tescoma/, nedělá to bordel. Dceru baví koulet nepečené kuličky nebo vosí hnízda, tak to dělá ona. Když jí to přestane bavit, dodělám to já. Nádobí průběžně odmývám a používám znova, takže se mi nikde nekupí. Rohlíčky třeba nedělám po jednom, ale vyválím hada a krájím na stejné kusy a váleček jen na konci zaoblím, jde to rychle a jsou pak stejné. Jídlo máme budˇ to, co si kdo v lednici uloví nebo si něco objednáme. Nejsme typická rodina, která denně vaří doma. Navíc mi to ochutnávaj pod rukama, takže hlad nikdo nemá. Myslím, že to stěžování si na strhanost kolem vánoc je spíš taková póze, ve které si dost žen libuje v naději, že je pak někdo polituje, protože se cítí nedoceněné. Jinak pokud během roku člověk normálně funguje, není důvod kolem vánoc dělat nic speciálního, úklid je běžný průběžně,nákup doveze Rohlík, cukroví se upeče za kus víkendu, vánočka a salát 23. večer, klobásy se upečou těsně před večeří a dárky se daj nastrkat do dárkových taštiček, nebo zabalit klasicky, to baví manžela. Stromek ostrojí děti taky 23. večer, maj to za hodinu hotový. Adventní výzdoba u nás spočívá ve vyndání svítícich hvězd do oken a výrobě jednoho adventního věnce, kdy korpus z jedlových větví koupím v Obi a dcera na něj něco nazdobí, doprostřed dám svícen se 4 svíčkami a je hotovo. Vůni dodají skořicové svíčky a vánoce můžou začít.
|
Lenka Pražanda |
|
(3.12.2018 15:26:25) Tak teď to chápu. Celý den pečeš a o nikoho a nic se nestaráš. Tohle u nás nefunguje Já znám jen klasiku - pečení cukroví je činnost navíc k běžnému chodu domácnosti.
|
neznámá |
|
(3.12.2018 15:38:23) Lenko, já jsem hodně starostlivá, děti i chlapa mám hodně rozmazlený, ale chápou, že pokud chtějí cukroví, budou dva dny jíst včerejší jídlo nebo si na jídlo někam zajdou. Mě by nebavilo se v cukroví matlat několik večerů, tahle najednou to odsejpá rychleji, uděláš si systém a jedeš. Stejně to dělám u marmelád, jedno odpoledne sesbírám co jde v zahradě a druhý den marmeláduji, dělat věci po troškách mě neba. Babička tahle zavařovala, na jeden zátah sto a více sklenic.
Kdybych neměla dva volný dny, tak asi cukroví nepeču a upeču nějaký vánoční dort.
ALe neber to jako rejpání, tak to nemyslím každý to má jinak.
|
Bouřka |
|
(3.12.2018 15:41:51) Tak já naopak raději věci po troškách, nevydržím u jedné činnosti dlouho. Celý den zavařovat nebo péct by mě těžce nebavilo.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(3.12.2018 15:33:05) Pole, pokud máš dojem, že bez vojenských komínků ve skříni, přetříděné a přerovnané komory a brambor seřazených ve sklepě podle velikosti nemůžou být Vánoce, tak to póza není Ale i máma z toho už do značné míry vyrostla a babičce došel věkem dech. Nejnáročnější jsou všechny ty akce, kde by dětičky rády byly . Dárky dost minimalizujeme a řešíme s předstihem. Cukroví v rozumným množství místo jiného pečení. Výzdoba průběžně v Adventu a tak akorát ten stromeček. Vařím denně a jestli dělám segedín s knedlíkem (včerejší a dnešní oběd) nebo salát a řízek je vcelku putna.
|
|
Peppa |
|
(3.12.2018 16:20:14) "Myslím, že to stěžování si na strhanost kolem vánoc je spíš taková póze, ve které si dost žen libuje v naději, že je pak někdo polituje, protože se cítí nedoceněné. Jinak pokud během roku člověk normálně funguje, není důvod kolem vánoc dělat nic speciálního, úklid je běžný průběžně,nákup doveze Rohlík, cukroví se upeče za kus víkendu, vánočka a salát 23. večer, klobásy se upečou těsně před večeří a dárky se daj nastrkat do dárkových taštiček, nebo zabalit klasicky, to baví manžela."
Pole, já jsem strhaná kolem vánoc, a to peču jen perníky a 23. vánočku. Ale mám moc práce v práci, takže už moc nemám čas či spíš energii i na ten běžný úklid. Politovat asi nepotřebuju, nedoceněná si nepřipadám. Ale i to, co píšeš dál stejně musí někdo udělat. Nákup na rohlíku vybírám dvě hodiny, i do těch tašek někdo musí ty dárky strčit, předtím je musí vybrat, koupit atd..
|
|
Marika Letní |
|
(3.12.2018 18:36:12) Pole "Myslím, že to stěžování si na strhanost kolem vánoc je spíš taková póze, ve které si dost žen libuje v naději, že je pak někdo polituje, protože se cítí nedoceněné."
Pokud je někdo hyperaktivní tryskomyš, tak mu to tak může připadat. Ale stačí si uvědomit, že i energie dostal každý naděleno různě. Žádná póza to není.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(3.12.2018 21:27:38) Když jsem měla malý děti, tak jsem chtěla mít všechno dokonalý a třeba napíct i s těma dětma, udělat s nima věnec, výzdobu, aby se vyžily, na první advent umytý okna, vypraný záclony, světýlka v oknech, jsem spíš pohodlná a pomalá, takže pod stromkem jsem seděla jako zombie, vlastně celej advent jsem dřela, na moje poměry, někdo takhle jede celoročně.
Teď chodím na trhy na svařák, na koncerty, kulturu, cukroví kupuju, uklízím průběžně, už nemám ambici mít všechno v jeden den dokonalý jako z katalogu, je to úleva.
|
|
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(3.12.2018 14:16:27) Linecké se rozleží do druhého dne.
|
|
|
|
Senedra |
|
(3.12.2018 14:17:24) Štolu peču zásadně tvarohovou od Angrešta, je jedlá hned, vydrží ( což nenastane), nahrazuju s ní - přeneste trochu cukroví na ochutnání - a mám úspěch. Naposledy jsem jí pekla v říjnu na jednu velkou akci, zmizela dřív než ostatní bábovky.
|
|
|