angrešt |
|
(3.11.2018 15:41:01) obsah histaminu v potravinách nemá vůbec nic společného s tím, jak moc alergenní ta která potravina je. Je to něco úplně jiného.
Alergie se může objevit na skoro každou potravinu, ale některé fungují jako alergeny výrazně častěji než jiné. Je to dané prostorovým uspořádáním jejich hlavních antigenních epitopů, které se třeba mohou strukturně podobat nějaké významné sloučenině, jsou významněji často rozpoznávané HLA molekulami atd. Ty hodně časté se staly i součástí vyhlášky o uvádění alergenů v restauracích.
Seznam těchto potravin jsi předpokládám dostala. Jako první nástřel se používá dieta bez těchto potravin, než ti na alergologii dotestují, na které konkrétně jsi zřejmě alergická Ty. Můžeš zkusit tu obecnou hypoalergenní dietu, nebo naopak pozorovat, co jsou "Tvé" alergeny a ty pak vylučovat, než se dostaneš na tu alergologii.
Recepty bez významných alergenů můžeš filtrovat i na mém webu pro potravinové alergiky. http://www.celorocnikucharka.cz/
|
Martuška |
|
(3.11.2018 18:21:21) Angrešt, moc Ti děkuji. Vím, že se to časem rozšíří ty potraviny a bude to jednodušší, ale bylo mi razantně doporučeno vynechat - lepek, mléčné výrobky, skoro všechnu zeleninu a ovoce (kromě povařených jablek, hrušek, švestek, brambor, brokolice a dýně), ořechy, vejce a maso kromě krůtího. Takže asi budu o rýži, krůtě a brokolici. To mám ráda :-D
|
angrešt |
|
(3.11.2018 18:29:14) Tohle nemá moc logiku. Je pravda, že rostlinné alergeny se ve většině ničí tepelnou úpravou. Ale zrovna jablka patří v ČR k jedněm z nejčastějších alergenů, takže doporučovat při hypoalergenní dietě jabka, byť vařená, je celkem podivné.
Ze zeleniny patří k nejčastějším alergenům v ČR hlavně miříkovité (mrkev, celer, petržel, fenykl...) a rajčata a hrášek.
Z doporučené zeleniny brokolice i dýně ok, ty jsou tu jako příčina alergie celkem málokdy. Totéž květák, cuketa, okurka, topinambur.
Ad maso - živočišné alergeny se teplem většinou neničí, tkaže převaření tu nepomůže. Ale zároveň krůtí není o nic méně ani více alergenní než třeba králičí. Takže tohle opět nemá logiku. Logiku může mít vynechání hovězího (kvůli zněkterým společným alergenům společným s mlékem) a kuřecího (kvůli některým společným alergenům s vejci).
Rýže je poměrně silný alergen, ale v ČR alergie na rýži není moc častá, protože se jí tu tolik nejní a tak se tu lidé tolik na ni nesenzibilizují. Ale zrovna jedna ze zdejších uživatelek by mohla vyprávět, jaké je to s hypoalergenní dietou na rýži.
Ale to prostě vyzkoušíš :)
|
Martuška |
|
(3.11.2018 18:44:25) králičí taky můžu - to jsem nevypsala, i okurku. S těma jabkama teda nevím, mám zásobu z vlastní zahrady, ale teda raději taky vynechám. Na alergologii se chystám, ale to je až zadlouho. No budu jíst teda zatím nevím. Možná se těm kortikoidům nevyhnu :-/
|
angrešt |
|
(3.11.2018 19:12:55) Kortikoidy nejsou žádný strašák, ve správné indikaci je to skvělá věc. Jen se s nimi musí zacházet s rozmyslem a nenadužívat je.
Hele, s polyvalentní alergií na kdeco žiju už dlouhá léta, nemůžu spoustu věcí jíst (na některé ani sahat) a přesto jím pestře a dokonce se vařením, resp. činnostmi přidruženými ke gastronomii, částečně živím;)
|
Martuška |
|
(3.11.2018 19:17:28) já vím a živíš se tím moc úspěšně jen je to těžký, když nevím, co tu šílenou kopřivku způsobuje
|
Senedra |
|
(4.11.2018 8:59:18) Martuško, podobnou dietu jsem držela asi tři měsíce, když jsem kojila a dcera měla velmi silný ekzém. ( Super, takhle před vánoci, když ti řeknou, že nesmíš ořechy, čokoládu, koření, citrusy,...). Žila jsem víceméně na dušeném krůtím mase. Nejdřív měsíc dieta a pak jsem pomalu zaváděla různé potraviny. Takže mléko - nejdřív kysané věci - začala jsem jogurtem. Jablka jsem si podusila a jedla jsem pyré. Naštěstí se dceři ekzém nevrátil, takže se výsledek dostavil.
|
|
|
|
|
|
|
|