petra-res25 |
|
(28.10.2018 17:07:28) Prosím o radu - jakou koupit pánev s nepřilnavým povrchem a lze na ní používat kovové lžíce. Když mám teflonovou a škrábne se, tak se začne loupat.
|
Saamajna |
|
(28.10.2018 20:21:13) No litinovou, idealne znacky Le Creuset. Takovou: https://www.lecreuset.de/bratpfanne-26-cm-ofenrot
Je tam moznost vyberu ze 3 velikosti hodne barev.
|
Vítr z hor |
|
(28.10.2018 20:57:13) V žádném případě. Le Creuset v návodu k použití litinového nádobí výslovně nedoporučuje používat kovové nástroje, leda pod podmínkou, že nebudou dotýkat nádobí, bo ho škrábou. Doporučuje nástroje silikonové, dřevěné, plastové. Povrch je smaltovaný, což je v podstatě sklo a dá se celkem snadno narušit. Úplně to samé platí u litinového nádobí Staub (které se mi jeví ještě krásnější, ale bohužel je většinou dražší).
Litinové nádobí Skeppshult je nesmaltované. U litiny je však nepřilnavost diskutabilní, je vázána na způsob použití a údržby. Ovšem kovové obracečky jsou v případě litiny Skeppshult povoleny. Nemá povrchovou úpravu.
|
Saamajna |
|
(29.10.2018 6:22:13) Neplati to jen pro ty bily povrchy? Ty panve jsou cerny. Mam jednu takovou malou uz dyl a "krajime" v ni bezne. Peci ma normalni, houbickou vytrit, kapku oleje rozetrit ubrouskem a kratce rozpalit na plotne. Neprilnavost je uzasna.
|
Vítr z hor |
|
(29.10.2018 9:42:52) Pochybuju. Obojí je podle mě litina pokrytá emailem. Staub má taky černý vnitřek krytý emailem (všechna litina od Staubu) a stejný návod k použití. Přímo na stránkách Le Creuset je jasně napsáno, že v litinovém nádobí se nemá krájet:
"Ne découpez jamais les aliments à l’intérieur du récipient."
Na stránkách mají návod k použití pro všechny možné materiály, co vyrábějí.
Od Le Creuset mám jedinou litinu s černým povrchem (velký černý hladký tál), tak jsem se šla podívat na přiložený český návod. Je fakt, že se tam nikde nepíše, že to má emailový povrch. Přitom ve francouzštině je jasně napsáno "L’émail noir satin" a všude se píše k údržbě totéž, co u bílého. Jenže čeští prodejci to nikdy nevěděli ani u Staubu ani u Le Creuset...
|
Saamajna |
|
(29.10.2018 16:28:38) Tak mas pravdu, ty le creuset maji od roku 2002 vsechny smaltovanej povrch. Podiskutovala jsem to prave s prodavacem z jejich prodejny. Moje milovana panvicka je starsi, proto se s ni tak muzu vyradit...
|
Vítr z hor |
|
(29.10.2018 17:05:12) V USA se tuším nesmí prodávat nádobí z litiny bez smaltu (kvůli chemické odolnosti nádobí), takže to nejspíš v Le Creuset změnili proto. Jediná litina bez smaltu, do které bych šla, pokud bych neměla plný barák nádobí (my guilty pleasure), je právě Skeppshult, protože všechno ostatní se už vyrábí v Asii. (Le Creuset a Staub dělá litinu ve Francii, ale nádobí ostatních řad si taky v klídku vyrábí v Číně.)
|
|
|
|
|
|
|
Pruhovaná |
|
(28.10.2018 22:19:21) Stejně je nejlepší obyčejná těžká železná pánev. Když je pořádně rozpálená, tak to taky nepřilne .
|
|
Saamajna |
|
(29.10.2018 15:44:48) Porad doufam, ze se tady zastavi Angrest a objasni to.
|
|
|