Vítr z hor |
|
(12.10.2018 17:14:58) Začínají opadávat, je jich celkem málo a jsou moje první. Ráda bych je užila nějak děsně chytře, když jsou domácí, nejsou chemicky ošetřené atd. Teď zas rok nebudou.
|
. . |
|
(12.10.2018 17:22:47) Daiquiri.
|
Kaipa |
|
(12.10.2018 17:39:37) Chézekake? Tuhle dělali v Prostřeno.
|
|
Vítr z hor |
|
(12.10.2018 17:55:51) Ach! A co s tou kůrou?
|
angrešt |
|
(12.10.2018 17:59:18) kůru kandovat nebo nastrouhat a zmrazit, přijde příležitostně vhod
|
Vítr z hor |
|
(12.10.2018 18:13:24) Ahoooj, nastrouhat nebo okrájet? Pro kandovanou nemám použití, děti to v ničem nesnesou
|
angrešt |
|
(12.10.2018 18:32:38) ostrouhat, normálně jako vždycky, a pak zmrazit na pečpapíru a pak sesypat do pytlíku. Už jsme to dělala, když jsem dostala nádherný domácí citron.
|
magrata1 |
|
(12.10.2018 18:39:20) Já si strouhám biocitrony, kůru sypu do sklenice a zasypávám cukrem. Používám do moučníků, dcera chodí ujídat
|
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2018 9:48:40) Moc děkuji a provedu!
Btw letos jsem viděla úžasný skleník s citrusy, největší plody cedrátu byly větší než moje noha (mám velikost 37). Za rok si chci přivézt nějaký ten Citrus medica, snad mu u nás nebude přes zimu moc vedro.
|
neznámá |
|
(13.10.2018 9:56:05) jak zimuješ limetu? Já po ní pokukuji, ale zimuji v chladu a limeta prý potřebuje teplejší zimování. Letos byl na citrusy výborný rok, my zas nevíme co s citrony, už jsem se naučila, že na oslavy chodím s tequilou a košíčkem citronů. A i tak má nasazeno tolik nedozrálých plodů, že asi nebudem dlouho nemocní. A vůbec všechno je obalený plody, pomeranče i mandarinky, dokonce aj několik let skomírající pomelo se zpamatovalo.
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2018 14:50:40) Zimuji v teple u okna skoro přes celou stěnu směr na jihozápad, ovšem limetu (mexickou) jsem koupila letos, takže zatím jen doufám, že to dá. Je celkem teplomilná, v Itálii se jí nedaří kvůli chladu v zimě, takže jsem usoudila, že by v teple mohla mít šanci.
Přes 20 let mám ale citron, který je zřejmě na teplomilné podnoži (už ani nevím, kde jsem ho koupila), občas se netváří nadšeně (zejména mu venku po pár měsících na dešti žloutnou listy, ale neshazuje je, má sezónní chlorózu, ovšem uvnitř při zimování zase dostane rozum a listy mu zezelenají), ale plodí ochotně. Asi 4 roky mám calamondin, který teplomilné zimování snáší též dobře, tedy pokud ho nezapomenu zalít.
Toužím po Citrusu medica, ale netuším, jestli má při teplém přezimování šanci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(12.10.2018 18:29:46) Já vymačkala do tvořítek na led, po zamrazení vyklepla do sáčku/misky, a mám jednoporcovky do pití.
|
|
Persepolis |
|
(12.10.2018 18:43:16) Jako přísada do cuby libré, mojita nebo džinu s tonikem. A pít a pít a pít dokud nedojdou. Neznám moudřejšího zužitkování
|
Vítr z hor |
|
(13.10.2018 9:55:36) Jj, myslím, že to půjde do nápojů. Ještě to třeba ždímávám do polévek, do salátů a do ceviche, ale to je potřeba předvídat a koupit ingredience. Když mi citron/limetka uzraje, tak ho obdivuju tak dlouho až upadne a najednou je třeba to rychle zpracovat.
Mražená kůra a koktejly jsou moudré řešení.
|
|
|
|