petluše |
|
(7.10.2018 10:48:54) Potřebuji na pozdní odpoledne připravit moučník, návštěva se ohlásila až teď. Mám kopici jablek, čerstvé kvasnice. Nemáte recept na buchtu s kynuteho těsta s jablky? Pokud bych dělala strudl (normálně dělám z listového či tvarohoveho těsta) nebude obří? Aby to nebylo samé těsto.
|
Stáňa * |
|
(7.10.2018 11:05:05) Kombinaci jablka a kvasnice by me taky zajímala. Dělám z jablek na kynuty koláč jen povidla.
|
|
Ropucha + 2 |
|
(7.10.2018 11:06:53) Klasický koláč na plech. Těsto zdvojnásobí výšku, takže vrstvu volit podle toho. Navrch plátky jablek se skořicí, hrozinkami, oříšky, podle chuti drobenku.
|
Senedra |
|
(7.10.2018 11:27:42) Případně pod jablka tvaroh, rozmíchaný s trochou mléka a pudinkovým práškem nebo s vajíčkem.
Moje mamka dělá klasický kynutý krájený koláč, jablka jen nastrouhá na hrubém struhadle, trošku je prosladí, přidá skořici, případně rozinky a ořechy. Já pod ně ještě dávám ten tvaroh. Jablka jde také předem nastrouhat nahrubo, povařit s cukrem a skořicí a hmotu dát na koláč - ale nedám přesný recept, dělám tuhle jablkovou hmotu od oka.
Těsto: 400 g hladké mouky 100 g hrubé mouky 80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…) sůl 80 – 100 g moučkového cukru 1 vejce asi 2 – 3 dl mléka 20 g droždí ( půlka kostičky) vanilínový cukr Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.
|
Senedra |
|
(7.10.2018 11:33:10) Jo, a případně lze dát drobenku.
Kdybys netrvala na kynutém těstě, tak bych doporučila crumble : https://hobby.idnes.cz/jablecny-crumble-0kl-/hobby-domov.aspx?c=A130425_122842_gorily-v-zoo_mce
Zakysaná smetana se nemusí vůbec dávat, nebo jde nahradit vanilkovou zmrzlinou.
A z jablek případně dělám vařený kompot - okrájím slupky, nakrájím na menší kousky, přidám trochu cukru, skořici, pár hřebíčků, případně půlku citronu, malinko podliju vodou a tak 10-15 minut vařím. Občas přihodím i rozinky a ořechy. Jíme buď ještě teplé nebo vychlazené.
|
|
|
|
Kaipa |
|
(7.10.2018 11:25:29) Babička dělala kynuté buchty a dovnitř dávala nahrubo nastrouhaná jablka s cukrem a se skořicí. Bylo to výborné, asi někdy udělám, když už jsem si na to vzpomněla.
|
|
Eudo |
|
(7.10.2018 11:29:53) Mas strouhanku?
Osmazit strouhanku, smichat s piskovym cukrem
Trochu povarit nakrajena jablka (bez cukru)
dat vrstvu strouhanky (asi 1,5 cm) do misy, dalsi vrstvu jblek dalsi vrstvu strouhanky
pomery neuvadim, odhadni to podle toho, jak velkou mistu tim chces naplnit pro kolik lidi
Pokud mas slehacku, pokryt vsecko vrsvou uslehane slehacky
Pokud nemas, uvarit ridsi vanilkovy puding a podava t konvicce vedle, aby si to lidi na talirku polili
|
Eudo |
|
(7.10.2018 11:31:04) ten cukr nechat rozpustit v kastrolku a michat se strouhankou
|
*Owls* |
|
(7.10.2018 12:50:50) Toto je skvělý dezert ovšem ne tak úplně kynutý Já osobně nemám ráda jablka v jakémkoli kynuté dezertu. Ani třeba hrušky nebo jakody...
Také dobrý dezert (ne však moc kynutý) je: Klasický trošku vyšší piškot, ten se lehce potře nějakým smetanovým krémem (já dělám kysanou smetanu + normální smetanu + van. cukr.) a na něj se dají lehce povařená strouhaná jablka s cukrem, skořicí, která se tršku zahustí ztužovačem, pudingem nebo želatinou. Je to dobrota veliká když e to přizdobí šlehačkou, tak se od toho nejde odtrhnout
|
Eudo |
|
(7.10.2018 20:18:53) to vypada taky vyborny.
u nas o kynuty nikdo moc nestoji..
tady je obrazek, jak se to taky da servirovat http://majas-allergirecept.blogspot.com/2010/12/dansk-appelkaka-blekage.html
a alternativni
https://alltommat.se/recept/knaprig-smulpaj-med-apple/
misto strouhanky osmahnout priblizne stejne mnozstvi ovesne vlocky, ev. michane s orechy/mandlemi, pridat piskovy cukr, nechat rozpustit a michat s vlockami/ cukrovym sirupem.
Vrstvit ca 1,5 cm vlocky/jablka/vlocky/jablka/posledni vrstva vlocky.
Dobre je nechat prolezet. Servirovat s vanilkovym kremem/ naslehanym oslazenym reckym jogurtem nebo slehackou.
Ryckle, zdrave, jedle.
|
|
|
|
|
Vranice |
|
(7.10.2018 12:44:11) Z 30 g droždí, 3 PL mléka a trochy cukru necháme vzejít kvásek. Zatím zpracujeme 500 g hladké mouky a 250 g másla anebo hery, přidáme 150 g cukru, 1 vejce, citronovou kůru, nakonec kvásek. Vypracované těsto necháme cca půl hodiny kynout. Mezitím nastrouháme jablka, případně dochutíme cukrem a skořicí, kdo má rád, přidá rozinky, ořechy...
Těsto rozdělíme na polovinu, půlku vyválíme, dáme na plech a asi 5 minut předpečeme. Na předpečené těsto navrstvíme nastrouhaná ochucená jablka a přikryjeme plátem z druhé půlky těsta. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a asi 20-25 minut dopečeme při 160 - 180 st., podle trouby.
|
|
K_at |
|
(7.10.2018 13:55:22) Bud bchty s jablky. Nebo bych udelala placku, na to tvarohovou napln, pokud mas. A nahoru hodne jablek, drobenku.
|
|
darinaa |
|
(7.10.2018 16:05:23) Plynule jsem u tohoto receptu přešla ze švestek na jablka, je výborný. U jablečné verze přidávám skořici nebo koření ja jabl. závin.
https://recepty.vareni.cz/svestkovy-kolac-s-drobenkou/
|
|
|