magrata1 |
|
(4.11.2016 8:37:36) Letos neblázním s Vánočními trhy, tak mám roupy. Chtěla bych udělat nějaké těsto na perníčky už teď a nechat řádně uležet. Nevím, jestli se dá nechat uležet třeba měsíc každé těsto (mám dobrý recept, ale tam stačí uležet 4 hodiny, já nechávám třeba 3 dny). V tom receptu jsou mmj. ořechy a soda. Myslíte, že to můžu v pohodě už teď zamísit a nechat v lednici? Vajíčka bych sebrala slípkám rovnou "od prdele", takže by byla naprosto čerstvá. Máte vy nějaký skvělý recept určený k dlouhému odležení? Nemusí být jen na perník.
|
agneth |
|
(4.11.2016 9:47:57) Určitě můžeš, jen ořechy bude potřeba opražit, aby nežlukly.
|
|
Janet+sluníčko:-) |
|
(4.11.2016 11:20:17) Taky už "mám roupy "
Nejradši bych už o víkendu nějaké cukroví napekla. Ale to je ještě brzo ne? Vždycky peču až v prosinci. Ale letos mě chytla nějaká nálada na pečení. Dá se péct něco už teď tak, aby to nebylo o Vánocích staré?
|
Bouřka |
|
(4.11.2016 12:24:50) Strč to do mrazáku. Ale u nás by se to normálně radostně sežralo vánoce nevánoce.
|
Janet+sluníčko:-) |
|
(4.11.2016 13:06:35) já peču prakticky jen pro návštěvy. jsem s dcerou sama. a dcera prakticky cukroví nejí. sní jen pár kousků lineckého za celé vánoce. takže zobu jen já. a pro návštěvy. já to pečení ale mám ráda i když celkem zbytečně. pak to nosím do práce, aby to někdo snědl. do mrazáku nedávám. protože by to zase neměl kdo sníst.
|
|
|
|
angrešt |
|
(4.11.2016 11:47:38) Dlouho vyzrávaná těsta )řádově týdny, popř. i měsíce) musejí obsahovat opravdu hodně medu (ten jednak chrání před zkažením, jednak hygroskopickým působením těsto zvláční). A nejsou v nich vejce, vejce se do těsta přidává teprve po tom vyzrávání, že se těsto rozválí, natře rozšlehaným vejcem, pak se to několikrát překládá jako lsitové a pak se to vejce zahněte (bez překládání by se to nespojilo). Ořechy se do toho vyzrávaného základu, co vím, nedávaly, kdfyžtak taky spíš přidat pak s tím vejcem. No a soda samozřejmě taky ne. Jednak by její kypřicí účinek dávno vyšuměl za tu dobu, ale hlavně by neutralizovala kyselé pH medu, které přispívá k tomu, že se to nekazí.
Jen tak nevyzrávací těsto nechat zrát prostě nejde.
|
|
Bouřka |
|
(4.11.2016 12:23:17) Recept tady http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/12/pernicky.html, už se odhodlávám několik let, tak uvidím, co letos Dej vědět, jestli budeš lepší
|
angrešt |
|
(4.11.2016 13:11:05) Tak Zuzka to má o dost podrobněji:) Já vyzrávané perníky dělala loni i předloni, jelikož mám děsně krásnou formičku :D Ale je fakt, že teď už je na zadělávání těsta skoro pozdě, ani nevím, jeslti je letos stihnu. Loni jsem, pokud se nepletu, zadělávala v říjnu.
|
magrata1 |
|
(4.11.2016 13:24:52) Angrešte, nebyl by recept? Pokud ho máš v kuchařce, mám ji u tchýně a jedu tam až za 2 týdny. To už by bylo určitě pozdě. Nemohla bys mi ho poslat mailem? Předem vřelé díky.
|
angrešt |
|
(4.11.2016 14:04:25) magrato, mám ho na webu, ale v rozporu s tím, co jsem Ti psal výš, je v něm trochu sody, což je chyba, vzniklá v době, kdy jsem s tím teprv experimentovala, dnes už sodu rozhodně nedávám, zdůvodnění viz výše.
Na webu je z pohankové mouky, protože jsem s tím blbla v době, kdy syn nemohl lepek, ale můžeš ji normálně nahradit směsí žitné+pšeničné 1:1 a funguje to, dělala jsem to.
http://www.celorocnikucharka.cz/recipe/show?id=124
To těsto takhle, jak ho píšu, je prakticky jen záděl. Pekla jsem přímo z něho a dobrý, jen teda perníky měkly asi 2 měsíce
pro urychlení měknutí můžeš poté, co vyzraješ záděl, ho nechat pořádně zteplat (Zuzka dává nad páru, já to nedělala, jen jsem nechala misku s těstem před topením) a výše popsaným způsobem zapracovat 1/2 vejce, případně cca 15 g velmi změklého másla. Pokud by Ti pak těsto přišlo řídké, není problém trochu přihustit pšeničnou moukou, nijak významně to chuť neovlivní (vyzkoušela jsem). Popř,. pokud plánuješ ředit tím vejcem, můžeš už do zádělu dát cca o 20 g mouky navíc.
Recept u mě na webu je na 1 plech, tj. relativně maličká dávka, aby Tě to nepřekvapilo.
Celkově je to takové hraní si, jak třeba s kváskovým chlebem. Pevný recept nemá moc smysl, to těsto je takové živé, chová se každý rok trochu jinak (podle konkrétní mouky, ale taky podle počasí, hlavně vzdušné vlhkosti), jestli jsi hravá, bude tě to bavit
|
magrata1 |
|
(4.11.2016 14:44:35) díky, zkusím to. Že je to malá várka je fajn, aspoň, kdyby se nepovedlo, neztloustnou slepice
|
|
|
|
|
|
Anadar |
|
(4.11.2016 16:35:54) Klidně ti napíšu svoje těsto na perníčky . Základ je půl kg medu a půl kg hladké mouky . Med rozpustíš až peni,ochladíš čtyřmi lžícemi vody a zapracujes do prosáté mouky . Vznikne velmi hustá hmota,která musí ležet měsíc ale vydrží i rok a déle. Musí ležet minimálně týden. Pak ušleháš 4 žloutky ,čtvrt kilo moučkového cukru a 4 g amonia,přidáš perníkové koření a postupně po kouscích medový zaklad. Lepkavé těsto postupně zahustíš hladkou moukou. Definitivní těsto je měkké, lehce lepkavé, ale dobře se rozvaluje,i když se musí hodně podsypávat. Péče se na 150 st. na pečícím papíře,po upečení se perníčky potiraji vajíčkem rozslehanem ve smetaně. Pečou se do zlatava. Domácí perníkové koření . 20 hřebíčků 10 kuliček nového koření Skořice,anýz,fenykl,badyán se utluče v moždíři Perníčky s ním voní až k sousedům. Po upečení jsou ihned k jídlu.
|
|
Simča, dcery *1988 a 1997 |
|
(6.11.2016 21:32:14) Mám ozkoušený recept, který mi jednou - v lednici a dobře zabalený - vydržel od zadělání na vánoc (skončila jsem nečekaně v nemocnici) po upečení na velikonoce.... Recept mám tady
|
|
|