| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku?

 Celkem 17 názorů.
 Marie-Ellena 


Téma: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku? 

(31.1.2016 17:07:54)
Ráda abych naší domácí stravu nějak změnila, přijde mi, že konzumujeme hodně bílé mouky - těstoviny, rohlíky..... Často doma peču koláče, bublaniny.....čím nahradit klasickou pšeničnou hladkou nebo polohrubou mouku? Máte zkušenosti, recepty, webovky? Která z ostatních mouk je vhodná pro přípravu domácích moučníků? Samozřejmě zdravější než je pšeničná a aby mě jeden plech nevyšel na pětistovku..
 Simeona+3 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 17:31:12)
TAk těstoviny můžeš koupit celozrnný, rohlíky vynechat a kupovat (nebo péct) chleba s převahou žitné mouky, nejlíp celozrnné. Litá buchta půjde určitě upéct dobře i z celozrnné mouky, ale bude chutnat jinak.
Asi bych být tebou zkusila moučníky z bílé mouky spíš omezit, koláče z jiné než bílé pšeničné mouky dobré nebudou...

Děti buchty všeho druhu milujou, ale nejmladší je na ně zatížená až moc, takže jsem pečení omezila a snažím se ji naučit spíš na ten kváskovej chleba a ovoce. Já jsem přešla z kváskového chleba na žitný knakebrot a slunečnicový žitný chleba (něco jako pumpernickel).

 Červená řepa 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 17:36:55)
já bych dala půl na půl se špaldovou moukou. Celozrnné koláče asi dobré nebudou.
 Myšutka* 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 17:50:21)
Těstoviny se dají koupit i celozrnné, rohlíky vyměň za žitný chléb a jejich konzumaci omez.
Buchty atp. se dají péct z celozrnné mouky, ale chutná to jinak. Je to hodně o zvyku, ze začátku to nemusí chutnat, volila bych spíš postupné přidávání celozrnné mouky a ubírání klasiky.
U nás je to komplikovanější o to, že máme doma celiatika, ale postupně jsem rodinu převedla na to, že v běžné stravě pečivo moc nefiguruje. O víkendu ale peču a vychází to tak, že cca jednou za měsíc máme klasické buchty z bílé mouky. Celitička má samozřejmě "svoje" mlsání.
Těstoviny máme často, cca jednou týdně, je to hodně o mé pohodlnosti - těstoviny jsou prostě jednoduché na přípravu.
 Ropucha + 2 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:23:12)
Špaldovou.
Nebo alespoň jemně mletou celozrnnou pšeničnou.
S těmi můžeš péct úplně stejně, jako s bílou pšeničnou.
Jinak samozřejmě lze péct ze všech možných dalších druhů mouky, ale ty už mají jiné vlastnosti, než pšeničná, takže potřebuješ jiné recepty.
 Len 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:25:37)
Spaldovou. Zacala jsem s ni delat palacinky a bez problemu je prijalo i mem autisticke dite, ktere zmenu chuti pozna a odmitne okamzite. Ale nevim, kolik tak muze stat, u nas je to v prepoctu zhruba 70Kc za kilo (bio kvalita).
 withep 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:33:07)
Špaldová bio stojí kolem 70 Kč, nebio i polovinu (nedávno jsem si všimla v Lidlu, že tam mají 3 druhy, z toho jedna je celozrnná, má teda takovou podivuhodnou konzistenci - hrubší šlupky, ale dá se).
 withep 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:36:19)
Pokud chceš zachovat konzistenci (nadýchanost), tak asi jedině pšeničnou celozrnnou nebo špaldovou (bílou nebo celozrnnou). Ostatními moukami nahrazuju pšeničnou např. v palačinkách (ječnou), karbenátcích apod. (pohankovou), žitná je asi nejpodobnější - vhodná do chleba či perníku/perníčků.

Celozrnná má takovou nahořklou chuť, i já doporučuju přidávat postupně navyšovaným poměrem k bílé mouce. U nás už jsme zvyklí, bílou mouku prakticky nekupuju.
 irlev 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:45:51)
Používám celozrnnou pšeničnou, do buchet dávám v kombinaci s kukuřičnou. Žitná jim doma nejede, ale dá se nakombinovat, je prostě hutnější.
Na netu je i spousta bezmoučných receptů na buchtu (v podstatě piškot, kde se mouka nahradí například strouhanou čokoládou).
 irlev 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:48:23)
http://fresh.iprima.cz/recepty/rychly-kolac-s-jablky-kukuricnou-moukou

Tohle mám vyzkoušeno, místo polohrubé dávám celozrnnou pšeničnou. Kupuju předměřickou.
Je to fakt dobrej koláč ~c~
 irlev 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:49:59)
kukuřičná:
http://www.zdravystyl.cz/bezlepkovaprodejna/eshop/3-1-Bezlepkove-mouky-a-strouhanky/0/5/85-Kukuricna-mouka-polohruba-400g

je levná a peče se z ní v pohodě.
 irlev 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 18:51:32)
Také lze nahradit část mouky například namletými ovesnými vločkami, to používám na sušenky. Chuť je prostě ovesná, přebíjím to sušeným ovocem : )
 Fren 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 19:32:45)
budete jíst rozhodně zdravěji,když nebudeš péct vůbec,pečení samo o sobě není také zdravé...
 susu 
  • 

Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(1.2.2016 12:23:48)
Asi tak, dnes souhalsím s Fren.
Nějak na to nahrazování něčeho něčím, hlavně nemusím dělat nic jinak, začínám být alergická.
 :-) zaregistrovaná 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku 

(31.1.2016 19:38:39)
kupuju špaldovou v Lidlu, kilo za 36 Kč, do bábovky dávám půl na půl pšeničná hladká a špaldová hladká, tu tmavou dávám do chlebů, je to výborný, a cena přijatelná.
 kachna_ 


Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku? 

(2.2.2016 7:07:00)
mám jeden recept na "bábovku" z celozrnné pohankové mouky.
Základ: je normální hrníčková bábovka - 2 hrnky mouky, jeden cukru, 1/2 oleje, 3 vejce.
A změny: místo prášku do pečiva prášek do perníku a lžíci nebo klidně i dvě kakaa.
(smíchat všechno v míse, péct na cca 180 45 minut, drží tvar bábovky nebo i buchty na pekáč)
 nel, dcera 10/06 
  • 

Re: Domácí moučník - čím nahradit pšeničnou mouku? 

(2.2.2016 20:34:45)
Já dle nálady používám namleté ovesné vločky nebo celozrnou žitnou mouku. Žitnou nahrazuji maximálně polovinu dávky mouky. Používám ji hlavně u kynutých těst. U ovesných vloček někdy nahrazuji i celou dávku mouky. Třeba u těsta na vafle, když kynou přes noc v ledničce. Co je u vloček důležité, je nechat je chvíli nasát tekutinu.
Nikdo neprotestuje a obvykle ani chuťově nepozná. S žitnou moukou samozřejmě těsto není bílé.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.