| Trnucha | 
 |
(12.1.2016 8:59:45) Dobré ráno, hledám tip na slavnostnější oběd. Pozvali jsme k nám na oběd rodinu s dětmi, není to tedy jídlo vyloženě pouze pro děti. Chci, aby si pochutnali všichni, jak děti, tak dospělí. Zároveň by to mělo být ne moc složité na přípravu, jsem ve 3. trimestru, tak na velké akce si netroufám, abych místo oběda nepadla :D Za každý tip budu ráda, díky
|
| Mumie | •
 |
(12.1.2016 9:14:51) Dělávám Uzbecke řízky. Maso si nalozim predem, takze potom jen smažím. K tomu Dělávám brambory pečené v troubě. Vepřové řízky nakladam takto: na kilo masa 6 vajec, lžíce solamylu, lzicka soli, trochu pepře, trochu česneku, lzicka kari-nemusi byt. Nakladam ideálně na 2 dny. Nez usmazim, jsou hotové brambory. U nas maji radi dospeli i deti. Můžeš to udelat i z kuřecího. Jo a to kari tomu zvýraznit chut. A malou lžičku v tom nepoznali ani ti, co kari neradi.
|
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 9:15:10) Hovězí vývar s játrovými knedlíčky + svíčkovou omáčku, knedlík, brusinky, kopeček šlekačky a jako moučník jablečný závin nebo bábovku.
|
| Ráchel, 3 děti | 
 |
(12.1.2016 9:17:03) haha, tak to by mě ve 3. trimestu nedonutil udělat fakt nikdo
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 9:22:05) Proč? Vždyť to není pracný.
Hovězí na svičkovou se naloží dva dny předem a pak se jen dá do trouby přiklopí a dělá se samo, pak rozmixovat, přidat šlehačku nebo zakys smetanu jak kdo má rád nakrájet maso a hotovo. Knedlík se může koupit i když domácí je domácí.
Vývar se může předpřipravit den předem taky se dělá sám, pak jen nakrájet zeleninu maso a vrazit knedlíčky.
Jsou složitější jídla
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 9:37:28) Svíčková sama o sobě nijak extra pracná není, tím, že se dá rozfázovat a dělat předem. Knedlíky jsou příloha tak nějak pracností střední, proč ne.
Myslím, že zarážející je spíš složitost polévkové zavářky, očistit a umlít játra a ukoulet malé knedlíčky teda zabírá času dost a z poouhého vývaru (který jinak fajn, protože, jak píšeš, se dá udělat předem) to udělá docela pracnou polévku.
|
| Ráchel, 3 děti | 
 |
(12.1.2016 9:45:47) angrešt, ale ten celý komplet je pracný
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 10:14:00) Ráchel, jo, jako celek je to celekm pracné a navíc to má velké nároky na troubu, tj. když se předem peče svíčková, tak se tam nedá péct ta bábovka či závin.. proto jsem se vyjadřovala k té svíčkové, která sama o sobě je tak nějak průměrná, celek však už pracný dost.
|
| neznámá |
 |
(12.1.2016 10:17:47) Tak svíčkové neublíží, když se na 40 minut nebo jak dlouho se peče bábovka vyndá z trouby. Když se použije "lepší" hrnec třeba litina, tak to ani nijak neprodlouží její pečení, navíc se může dodělat na plotně.
|
| neznámá |
 |
(12.1.2016 10:21:07) ALe já bych svíčkovou taky nedělala, protože je to, které chutná v každé rodině trošku jinak, sama jí u "cizích" nejím.
|
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 10:21:39) Jasně, že svíčkové to neublíží a jde to takto. Ale každý takovýto přidávaný krok komplikací to víc a víc vzdaluje zadání "co nejmíň pracné vzhledem k třetímu trimestru".
|
|
|
|
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 9:59:47) Já si játra na knedlíčky mixuju, trvá to pár vteřin .
Ale jo uznávám, že to pro někoho to může být složitější na přípravu, já to tam nemám, vařím ráda a rozvrhnu si to tak, abych netrávila půl dne u plotny. Co jde si předpřipravuju den předem a v případě časového presu zapojím manžela (koulí krásné játrové knedlíčky jeden jako druhý )
Oběd v neděli
- čtvrtek naložím maso na svíčkovou - sobota udělám vývar - neděle - svíčková do trouby - dělá se to samo - knedlíky - zavařit polévku
|
| Černá kronika | 
 |
(12.1.2016 10:03:28) A kde je ta bábovka nebo závin?
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 10:11:15) A joo 
Něco ke kávě by mít mělo.
Bábovka je méně pracná než závin. Použiju robot. 45 minut peču. Zvládne i chlap.
|
|
|
| neznámá |
 |
(12.1.2016 10:09:43) Vzhledem k tomu, že vedle přípravy jídla na neděli se každý den musí uvařit klasické jídlo, tak mi rozfázování moc neušetří. Ale souhlasím, že svíčková s knedlíkem (já bych dělala jednodušší karlovarský) nijak složitá na přípravu není. Vývar nemusí být knedlíčkový a dezert třeba zmrzlina.
Pokud není možnost sehnat normální kuře, tak bych ho nedělala, hodně lidí kuře nejí. Co krůta, ta je ještě celkem jedlá a taky se dá vrznout do trouby. Nebo kachní stehna, jehněčí... Prostě cokoli co se peče samo a působí trošku lépe než krkovice.
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 10:13:54) To je pravda, místo játrových knedlíčků nudle 
|
|
| Alena |
 |
(12.1.2016 11:01:45) Hodne lidi kure neji?? Ale jedi jehneci? To slysim prvne.
|
| neznámá |
 |
(12.1.2016 12:26:30) No nejí, vždyť je to divná hmota bez chuti, ale o to podivnějc smrdící. Zrovna minulý týden jsem koupila kuřecí prsní řízky pro kočky a hádej, nejedly to ani ty kočky. Už jsem vyhrožovala rodině, že jim to udělám k večeři, aby to zmizelo z lednice, naštěstí máme ještě psy. Jehněčí, no nevím jaké je kupované, ale naše je výborné a pokud ho pořádně odblaníš a předem naložíš právě do citronu, česneku a oleje, tak málokdo pozná, že je to ovce. U nás jedí jehněčí i ti, co zarytě tvrdí, že jednou jedli skopové a děsně to smrdí, nikdy by to do pusy už nedali.
|
| *Owls* | 
 |
(12.1.2016 12:56:13) Já jsem asi taky z jiného světa a moc lidí, kteří nejí kuřecí maso neznám. Zato znám dost lidí, kteří nejedí jehněčí To já teda sním, ale vůbec ho nemusím. Raději mám telecí. Ale je fakt, že moje dítě třeba nikdy nejedlo kuřecí stehna a řízky z nich. Naše kočky se po kuřecím masu můžou utlouct.
|
|
| Ráchel, 3 děti | 
 |
(12.1.2016 13:26:24) já jehněčí miluju, ale lidí, co ho nejí, je jistě víc, než těch, co nejí kuřecí. jinak stačí koupit kvalitnější kuře.
|
|
|
|
| Fren |
 |
(12.1.2016 11:05:20) ...každý den musí uvařit klasické jídlo - a to říká kdo? Ty? Přes týden nás nevaří spousta,je to blbost
|
| margotka78 alias shit-roller | 
 |
(12.1.2016 11:11:11) A čím se teda v týdnu živíte? Chodíte někam ven ( v práci) ?
|
| Fren |
 |
(12.1.2016 11:14:11) No samože, manžel s kolegy chodí denně na meníčka, já pracuji z domu,tak já jen občas,když je něco dobrého,jinak se zařídím dle své chuti a momentální lenosti
|
|
|
|
| Točená vanilková | 
 |
(12.1.2016 18:08:30) Karlovarský knedlík je jednodušší než kynutý? Pro 8 lidí bych na něj musela nakrájet tak 15 rohlíků minimálně, mimoto sekám petrželku, šlehám sníh - to je akce na hodně dlouho, u kynutého šoupnu suroviny do pekárny a za hodinu a půl koulím knnedlíky.
|
|
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 10:16:56) Luc, mixování nebo mletí jater je rozdíl tak 2 minut, očistit se musí pro obé, koulení zadané někomu jinému je klasický úkrok stranou... Hele, taky se umím prsit tím, že si dovedu práci v kuchyni zorganizovat a zvládnu velmi komplikovaná jídla velmi rychle, protože si to dokážu rozvrhnout. Ale nepřipadá mi to zrovna v téhle diskusi jako ten pravý cíl
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 10:40:49) Proč úkrok stranou? Pomoc od manžela je úkrok stranou? To nějak nechápu.
Já se neprsím. Jen se snažím vysvětlit, že rozvrhout si čas v kuchyni je fajn a dá se zvládnout i složitější menu bez stresu. Ty tady děláš z játrových knedlíčků obřad. Přitom nakrájet játra a vrazit se do mixéru přidat ingredience ... 10 minut a požádat manžela či dítě (zabaví se) o kouličky není úkrok ale běžná záležitost!
Vím, že jsi výborná kuchařka a že se s tebou rovnat nemůžu a ani nechci. Tvoje nápady recepty si kopíruju a ukládám a velmi ráda podle nich vařím. O sobě můžu říct jen to, že vařím ráda a že ostatním chutná. Za úspěch považuju poslední vánoce - vývar s domácíma nudlema, kachnu, červené+bílé zelí, bram knedlíky pro 15 lidí. To byl docela záhul. Kachny se dělaly 3. Bez manžela bych to nedala. Oproti tomu mi přijde svíčková + zbytek jako brnkačka. Nicméně tvoje navrhované rolády zní úžasně a určitě je vyzkouším.
|
|
| Točená vanilková | 
 |
(12.1.2016 18:12:38) Tak u těch játrových knedlíčků nevidím problém ani v mixování, ani v mletí, ale v následném mytí použitého náčiní - nevím jak u vás ostatních, ale já všechno od jater musím mýt v ruce, jinak to z myčky nevyndávám umyté, ale přivařené.
|
| daba+holčička | 
 |
(12.1.2016 18:21:56) já teda knedlíčky kupuju v takovém tom mraženém buřtu, je mi jasný, že to kolem jater běželo, ale chutná to dobře. No a nechám to jen povolit, nakrájím na kolečka a nahážu do polívky :)
|
|
|
|
| markéta s párkem | •
 |
(13.1.2016 9:06:45) No ale ve čtvrtek a v sobotu budete taky něco jíst, takže to budeš vařit dvě jídla nebo bude ve čtvrtek a sobotu cdd?
Svíčkovou bych "cizím" lidem nedělala, lidé bývají zvyklí na své chutě, dost dětí jí nejí vůbec. Hovězí nemusí být vždy nejměkčí, pokud má někdo problémy se zuby (což nemusí být na první pohled vidět), tak ho nerozkouše, pokud není vysloveně se rozpadající. Kupovaný knedlíky znám jen hnusný, domácí se zas nemusíš trefit - někdo má rád hutný, někdo nadejchaný.
|
| Bouřka | 
 |
(13.1.2016 12:15:39) V pátek uvařit něco, co se dá v sobotu jen ohřát. Ve čtvrtek by šlo akorát o naložení masa, to zas není tak náročný a navíc dá se udělat nějaká rychlovka jako těstoviny. A že se člověk úplně netrefí do chutí? No já na návštěvách rozhodně nečekám, že to bude chutnat jako ode mě, naopak ráda ochutnám jak to dělá někdo jiný. A i když to není podle mého gusta, tak pokud k tomu vyloženě nemám odpor, tak to prostě bez keců sním.
|
|
|
|
|
|
| Beruška+J02A07T10 | 
 |
(12.1.2016 17:05:32) asi tak a navíc by to u nás krom polívky a závinu z pěti lidí jedl jen manžel a já.. a pochutnal by si jen manžel.. já bych to snědla ze slušnosti
jinak u nás co jí všechny děti a není náročné na přípravu je pečené kuře a potom prakticky jakékoliv řízky + k tomu br kaše nebo pečené brambory se salátem
a k tomu třeba kynuté buchty nebo závin klidně..
vím slavnostní to moc není, ale osobně myslím, že ten řízek fakt neurazí nikoho ani dítě ani dospělého a to nejstarší syn je extrémně nežravý a nejí prakticky nic, toto by ale snědl
|
|
|
| Litevská...krychle | 
 |
(12.1.2016 9:21:28) jsi vtipná
|
| Ivka3 |
 |
(12.1.2016 9:33:28) proč? Nevidím na tom nic složitého...
|
| Černá kronika | 
 |
(12.1.2016 9:44:41) Je to vyvařování na celý den.
|
|
|
|
|
| Ráchel, 3 děti | 
 |
(12.1.2016 9:16:42) kuře s nádivkou a kaší většinou chutná i dětem a přitom se to dá vydávat za slavnostnější jídlo.
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 9:22:43) Ráchel, jo, kuře s nádivkou super, jen pro dvě rodiny je jedno kuře málo a nevím, jak velkou troubu má zakladatelka, ale já do ní dvě kuřata najednou třeba nedám.
|
| Ráchel, 3 děti | 
 |
(12.1.2016 9:47:04) angrešt, já tedy dvě kuřata dám do trouby normálně - na hluboký koláčový plech. a nemám nijak velkou troubu.
|
|
|
| Luc. |
 |
(12.1.2016 9:27:15) Kuře s kaší mi nepřijde vůbec slavností, uznávám téměř bez práce, ale jedno kuře je málo a navíc oloupat brambory pro odhaduji 8 lidí taky nic moc
|
|
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 9:20:03) Slavnostně vypadají různé zarolované věci posléze ppřekrájené, které se přitom dají umotat předem a neznamenají uštvání se těsně před přípravou. Od klasiky hovězí rolády s klasickou nádivkou (plát v řeznictví na pořádání nakrojí) až k různým (pokud možno chuťově nepřekombinovaným) jednoporcovým závitkům z kuřecího či krůtího (fajn je kombinace třeba sušená rajčata + bazalka+nmozzarela, šušené švestky + slanina, nebo třebatypu saltimbocca, tedy šalvěj+máslo+sušená šunka...). Když se to pak podává na plátky (u rolády) nebo hladce šikmo překrojené a naaranžvané (u závitků), tak to vypadá slavnostně.
Taky je docela fajn nabídnout víc příloh, u některých pracnost nevzrůstá (když třeba vedle bramborové kaše je druhou alternativou rýže), u některých trochu ano (třeba karotka či hrášek na másle), ale není to (třeba u hrášku mraženého) nic strašného.
Nejvíc slavnostnosti stejně docílíš pěkným servírováním, svou upraveností bez uštvaného výrazu z šíleného dovařování těsně před a tak vůbec příjemnou atmosférou, květinami na stole ... a tak
|
| Berda-Berda | 
 |
(12.1.2016 9:38:42) Rizecky, kase, salatek Masove kulicky upecene v troube, brambory, hranolky, ruzne omacky- treba jen zakysanka, jogurt,cesnek, cukr sul, dalsi koupit,salatek Zapecena zelenina v troube- lilky, papriky, rajcatka, cibule, brambory - posolit, pokapat oliv. olejem Kure a ruzne prilohy.... Pro navstevy delam rada veci v troube, protoze se to pece samo a nesmrdi cely byt 
Varit polivku s knedlicky a svickovou s knedlikem, tak budu ustvana i netehotna Ale je pravda, ze se to da uvarit den predem, ulezela svickova je lepsi naz cerstva.
|
|
| Fren |
 |
(12.1.2016 11:11:55) Angrešt,já osobně mám hrůzu z jakéhokli motání v kuchyni,at už jde o pečenou roládu-buchtu nebo maso; navíc třebas já osobně masové rolády jaksi nenávidím,ty teplé kyselé okurky uvnitž nenávidím nevím proč tolik,že mě přívádějí úplně k sílenství.
Já zrovna bych upřednostnila velmi ráda to kuře - koupila bych zadní čtvrtky,pro menší děti třebas jen stehna, a v troubě bych to ugrilovala,k tomu příloha dle uvážení - rýže,hranolky,brkaše,štouchané brambory,je toho do aleluja. A 2 kuřata se do trouby vlezou krásně, na vyšší plech.
|
| margotka78 alias shit-roller | 
 |
(12.1.2016 11:16:39) jednou jsem udělala luxusní bůčkovou roládu a bohužel víc než polovina letěla do koše, protože u nás bůček nikdo nejí. Jako ne že by to bylo něco zdravého, ale co jsem měla dělat, když jsem si to popletla a vyndala z mrazáku omylem bůček ( dala si ho tam tchyně).. Marná práce
|
| Fren |
 |
(12.1.2016 11:29:08) u nás se nad podobným masem jako bůček ofrnuje hlavně můj muž,tak je to taky pasé,péct třebas jen pro sebe nějaký masový bůček,ale je to mnamka lepší než všechny buchty.
Nedávno jsem měla strašnou chut na čerstvé škvarky,tak jsem koupila a vyškvařila trochu sádla a ty škvarky sežrala,než stačily vychládnout - no takhle by to ale teda nešlo,nini
|
|
| radka | •
 |
(12.1.2016 12:24:07) bůčková roláda je u nás top ten
|
|
|
|
| Ráchel, 3 děti | 
 |
(12.1.2016 13:27:44) ad rolády - dělala jsem i kuřecí s klasickou nádivkou
|
|
|
| Kapradina | 
 |
(12.1.2016 9:25:03) Slavnostní oběd se dá vytvořit téměř ze všeho. 
Nepíšeš, kolik je dětem let, zda má někdo nějaké dietní omezení nebo nějaké potraviny z nějakého důvodu nejí. Malé děti bývají většinou co se jídel týče celkem konzervativní, gurmánské experimenty ocení až v pozdějším věku.
Když zvu kamarády s dětmi, tak se vždy předem zeptám, co jí (nebo nejí) a na co mají chuť.
Napadají mne různé variace špízů (přpravit večer a dopoledne jen upéct) + opečené brambory s grilovanou zeleninou.
Svíčková (zase připravit den předem), druhý den jen udělat knedlík.
Krůtí (kuřecí) stehna upéct na bylinkách, nádivka, zelí.
|
|
| Trnucha | 
 |
(12.1.2016 9:41:54) Díky, popřemýšlím nad špízy nebo roládou. Děti mají do 6ti let, tak i nějaké hezky barevné jídlo by ti malí strávníci mohli ocenit Děkuji!
|
|
| Černá kronika | 
 |
(12.1.2016 9:43:32) Kuřecí řízky a bramborová kaše, k tomu nějaký kompot, např. broskve, v Lidlu mají dobrý.
|
| mamoch |
 |
(12.1.2016 10:29:26) Já bych taky udělala řízky s kaší, ale usmažila bych i vepřové i kuřecí, někdo kuřecí nejí. Kompot bych nedávala, neznám nikoho, kdo ho rád. Polévku s játr. knedlíčky - ale u nás kupuju už udělanou zavářku, jen ji ukoulím.Čerstvý okurkový salát a na odpoledne bábovku a muffiny - vejde se mi do trouby při jednom pečení.
|
|
|
| Lexi. |
 |
(12.1.2016 10:25:17) udělala bych krůtí na zázvoru, s tím mívám úspěch i u strávníků nemilujících smetanové omáčky, není to příliš pracné a zdlouhavé příloha brambor - nechala bych je naškrábat manžela polévka vývar s nudlemi dezert kupovaná zmrzlina
|
| angrešt |
 |
(12.1.2016 10:30:04) Dezert kupovaná zmrzlina je prima, pro slavnostnější vyznění k ní můžeš rozpustit čokoládu s trochou másla a těsně před podáváním to každému polít a dát, než to ztuhne. Vývar s nudlemi taky prima.
|
|
|
| margotka78 alias shit-roller | 
 |
(12.1.2016 11:08:24) Můj syn zas nejí řízky. Nejí vepřové a stehenní kuřecí. Jedině prsní. Holka jí všechny.
|
|
|