Mapat |
|
(24.9.2015 12:00:20) Vždycky se říkalo, že nože se nemají dávat do myčky, že je horká voda tupí. Nedávno jsem někde četla, že problém není vysoká teplota vody, spíš dlouhodobá vlhkost. Ale přístroje jako Thermomix nebo jeho obdoby od Dedry či Moulinexu mají nože přímo v nádobě, ve které se vaří, čili vysoká teplota i dlouhodobá vlhkost. Jak to tedy je? Dost často používám různá struhadla, V-krouhač a strouhací nástavce k robotu a při tom množství se mi to nechce všechno mýt ručně, ale zas to nechci zkazit v myčce. Nože do myčky občas dávám, ale ty není problém přebrousit. Ví někdo (třeba angrešt jak to doopravdy je?
|
hbf |
|
(24.9.2015 12:13:53) Soukromě si myslím, že problém není ani tak horká voda sama o sobě, jako spíš dlouhodobě tryskající vody se zbytky jídla, tedy v podstatě tryskající abrazivní směs. Další mínus pak je ukládání nožů v myčce a případné tření nože o jiné nádobí, o držák, ...
Na druhou stranu, běžné nože, které se v kuchyni většinou používají, stejně dostávají takovou sodu při krájení a dalším používání (krájení na plechu, na pekáči, na talíři, páčení, špatné broušení ...) že je nějaká myčka nemůže rozhodit. Prostě se za pár let opotřebují a nahradí.
Samozřejmě pokud má někdo nějaký lepší, nebo "památeční" nůž, tak je to na zvážení. Já jeden takový mám, je z reznoucí oceli, s dřevěnou rukojetí, takže tam je to jasná volba.
|
|
karku |
|
(24.9.2015 12:24:23) Já myslím, že vadí ten mycí prostředek. Přece jen to není tekutý jar, ale prášek (slisovaný do tablety teda). Podle mě se to odírá tím práškem (zeolity nebo co v tom je, což je myslím něco jako jíl). Já nedávám do myčky nic s ostřím - nože, struhadla, kusy mixéru. Přijde mi, že to nestojí za pokus.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(24.9.2015 13:10:02) běžné nože normálně dávám do myčky struhadla teda ne, ty oplachuju hned po použití, aby na nich nic nezaschlo... mám teda zásuvku, ne košíky a nože stojí jednotlivě v drážkách a nepoužívám tablety, ale tekutý prostředek, sůl a leštidlo zvlášť (doporučení prodejce)... pak mám ještě třeba thajský nůž (vypadá trochu jako sekáček s prohnutým ostřím) a ten myju ručně, má dřevěnou rukojeť... jo a třeba kráječ na jablka (na osminky, z IKEA) dávám do myčky normálně a že by se otupil se mi nezdá
|
Žžena |
|
(24.9.2015 13:15:10) Já teda dávám i struhadlo, ručně ho tak dobře neumyju, jak má milion dírek, záhyby atd. Tuhle jsem strouhala nějaký mazlavější sýr a ručním mytím vůbec nešel dolů. Pokud myčka způsobí, že struhadlo místo 30 let vydrží "jen" 15, je to cena, kterou jsem víc než ochotna zaplatit :)
|
Mapat |
|
(24.9.2015 13:20:47) Žžena: místo 30 let 15 bych brala, místo 10 let 5 by mě mrzelo
|
Fren |
|
(24.9.2015 13:30:24) mě tedy opravdu mrzí úplně jiné věci,než že po 5 letech musím koupit nové struhadlo
|
Mapat |
|
(24.9.2015 14:04:08) Fren: nemluvím o struhadle na mrkev za stovku, ale třeba o V-krouhači za litr nebo nástavci k robotu, který je pak celý k ničemu, pokud jsou nástavce tupé. Konkrétně u toho V-krouhače kromě utracených peněz vidím hlavně problém v tom, že ten nový nemusí být tak kvalitní. Kupovala jsem krouhač o 10 let později než mí rodiče a už to není ono. Myčka stejné značky koupená dnes a před 10 lety taky nevydrží stejně Což o to, já si ráda koupím nové heblo do kuchyně, ale ne aby to bylo horší než jeho předchůdce.
|
Žžena |
|
(24.9.2015 14:18:53) Mapat, pokud máš k v-kráječi citivý vztah a případná varianta předčasného ztupení možná způsobeného myčkou by Ti způsobovala stresy, tak je pto Tvůj klid lepší to ruční mytí.
|
|
Fren |
|
(24.9.2015 14:19:02) ....já si ráda koupím nové heblo do kuchyně, ale ne aby to bylo horší než jeho předchůdce
- tak to je zbožné přání nás všech a bojím se,že u toho přání zůstane,realita je bohužel jiná většinou.
Já mám robota etu starýho 27 let,vlastně jsem si nejdř.koupila takvý ten oranž.mixér,mnhé z vás si určitě vzpomínají,pak jako nástavec mísu a různá struhadla a fachá to dosud,jednoou tedy bylo třeba koupit nový plastový díl,bo to už bylo celý vyšmrdlaný časem,ale struhadla tedy už 16 let máchám v myčce a nesleduju,že by se nějak tupila.NO,jestli to taky nebude tou pctivou starou kvalitou
|
|
|
|
|
|
|
Mapat |
|
(24.9.2015 13:15:56) Karku: nedokážu si představit, že ten prášek něco odírá, když sáhnu na namočený prášek, tak ho rozemnu mezi prsty, je jako kaše a nic tam neškrábe.
|
karku |
|
(24.9.2015 13:43:35) No já nevím. To je vysvětlení, které mě napadá - jako proč by měla vadit horká voda v myčce, a ne horká voda ve dřezu. Jinak tam tyhle věci nedávám spíš z toho důvodu, že jich tolik nemám. Nože a struhadla prostě umyji ve dřezu hned a jsou připravený na další použití.
|
|
|
|
Fren |
|
(24.9.2015 13:05:54) Neni nad používání zdravého selského rozumu a to i tady v tomto případě.Dnes ti nikdo nic nezaručí a ani angrešt nemá patent na rozum a ani nikdo jiný na celé této planetě.
Ted se provalila aféra s emisemi u vw v usa - velmi dlouho předkládali veřejnosti klammné údaje o emisích,např.
Dávám do myčky fše,proto ji přeci mám!Čas od času stačí nože přebrousit a jede se dál.
|
|
Žžena |
|
(24.9.2015 13:07:48) Co se týče teploty, četla jsem, že nožům vadí teplota nad 80 stupňů, což stejně žádná myčka nevykouzlí. Myčku máme rok, nože do ní dáváme, tupení a jiné problémy se nekonají. Každopádně nemáme myčku proto, abychom myli polovinu nádobí v ruce. Co myčku nedá, neprojde prostě přírodním výběrem. A jak tu někdo už psal, nože obyčejným používáním dostávají na prdel víc jak v myčce.
|
Mapat |
|
(24.9.2015 13:11:31) Mně nejde ani tak o ty nože, jak jsem psala, nože snadno přebrousím, jde mi spíš o struhadla a krouhače. Takový V-krouhač, pokud není ostrý jak má být, tak je k ničemu. Používám ho často, je to užitečný nástroj a nechci si ho zničit, ale zas pokud mu myčka neškodí, tak se s ním nechci mýt pod kohoutkem, protože zrovna ten je při mytí nebezpečnější než při krájení.
|
|
|
|