| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Kvašená zelenina

 Celkem 20 názorů.
 jů 


Téma: Kvašená zelenina 

(3.4.2015 23:03:23)
Hezký večer, děláte někdo doma kvašenou zeleninu tzv. Pikles? Zaujaly mě k tomuto účelu přímo nádoby na kvašení, asi neodolám :-). Zkušenosti sem
 withep 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 6:40:11)
Mám předvybránu nádobu na fleru (+stejné barvy misku na klíčení), zatím dělám pickles v litrové skleněné dóze, natlačenou zeleninu zatížím skleničkou naplněnou vodou a dám na parapet do misky na případnou odtékající šťávu.
 Meta 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 8:48:55)
Používám obyčejné Omnia sklenice na zavařování po vzoru Cuketky.
 Lady V. 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 8:55:50)
Nedelam, ale dela to tchyne. V Turecku se to jmenuje turšu a delaji to snad z uplne kazdeho ovoce a zeleniny

 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 9:25:32)
To je tchynina spíž?? To je nádhera!
 Lady V. 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 12:06:29)
Ne, to neni tchynina spiz, to je fotka z internetu.
Pred nekolika lety jsme v Istanbulu shaneli hruskove turšu pro manzelovu tezce nemocnou babicku. Jeli jsme nekam kdovi kam, zkratka prijeli jsme do nejake ulicky, ve ktere byly jenom obchudky s turšu, jeden vedle druheho.
Hledali jsme ty nalozene hrusky, byli jsme asi ve trech tech kramcich, v kazdem pred nas mrsknuli talirek s turšu na ochutnani, prejedla jsem se tam toho tak, ze mi bylo spatne.
Meli tam nalozene uplne vsechno, dokonce i melouny (kdyz jsme se na to zeptali, prodavac zavrtel hlavou a rekl, ze to jedi jenom tehotne, ty pry maji vselijake podivne chute).
 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 12:35:54)
To je zajímavé, a používají startéry? Třeba jogurtové, nbo část láku ze staršího turšu..?
 Lady V. 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 13:24:09)
Tak to netusim. Vim jen, ze tchyne zadny starter nedava, ale ona dela jenom michane turšu se zelim a to myslim kvasi samo, jak se to dela jinak nevim (ale podivam se po netu, treba to zjistim)
 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(5.4.2015 14:46:59)
To jo, zelí kvasí samo, ale zaujalo mě to ovoce, ale třeba i rajčata (či co je to v těch sklenicích), prostě věci, které obvykle startéry potřebují. Kdybys k tomu něco zjistila, budu ráda.
 Kalamity YANKA 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 10:17:42)
tyyyvole to je bomba!~R^~g~
To chci umět, mám na to sklep~2~~t~~R^
 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 9:25:07)
Pozor na "nádoby na vašení", které se teď houfně prodávají. Nejsou to ve skutečnosti kvasicí nádoby.

Obecně se dá kvasit víceméně v jakékoli nádobě, ale je tam riziko vzniku plísní v době, kdy to teprve kvasí a není to ještě chráněno kyselým prostředím.

proto existují speciální kvasicí nádoby, které riziko plísní velmi snižují. Jejich principem je naprosté zamezení přístupu vzduchu se současným odvodem plynů vznikajících při kvašení, které probíhá přes vodní zátku. Obvykle to najdeš pod názvem zelák, protože pod názvem "kvašák" zaplavily různé rukodělné obchůdky internet naprosto nesmyslnou věcí, kterou od sebe asi vzájemně kopírují - s takovým dřevěným kolíkem. Tahle nádoba riziko plísní vůbec nesnižuje, je to úplně stejné, jako bys kvasila v čemkoli jiném. Tak pozor na to, je za to škoda peněz.

Spoustu informací najdeš na blogu Zkvaseno.
 el + 2 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 9:55:50)
používala jsem je před několika lety, asi rok jsem zeleninu nakládala, úspěchy byly střídavé, když se ohlédnu, bylo to v těch nádobách jednodušší než jen ve sklenici, ale za ty peníze to nestálo, když jsem u toho nevydržela.
 Hanka 75 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 10:05:09)
zkušenosti nemám, jen jsem se kdesi dočetla že některá nakládaná (nevím, zda tím mysleli totéž co kvašená zelenina) je možná rakovinotvorná, např. červ. řepa. Je na tom něco pravdy, nevíte ?
 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 10:11:58)
V červené řepě při kvašení dochází pokud vím k polymeraci betainů, ale že by to bylo rakovinotvorné, o tom nic nevím. Spíš polymerace snižuje jejich účinnost, která je jinak spíš "protirakovinná" (i když takhle přímočaře nic nefunguje, to je taková lidová rétorika, proto píšu v uvozovkách).

Čekala bych spíš nakládanou s konzervanty a zejména sladidly, tam ta škodlivost je jasná.

Ale samozřejmě nevylučuju, že jde o něco, o čem nic nevím.
 jů 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 10:16:04)
Všem děkuji za nápady a názory :-). Já mám vybranou nádobu na Simira
 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 10:19:55)
Jestli je to tohle, tak to je právě ta ptákovina, o níž jsem psala, která není ve skutečnosti vůbec kvasicí nádobou. Ten kolík naopak riziko plísní zvyšuje.
nechápu, kde se to vzalo, kopírují to asi keramici od sebe, aniž by přemýšleli, že je to nesmysl.

 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 10:26:23)
Takhle vypadá princip skutečné kvasicí nádoby, která sníží riziko plísní:


Víko leží ve žlábku naplněném slanou vodou, což zcela izoluje netěsnosti mezi doléháním keramických dílů, takže dovnitř se nedostane vůbec vzduch. Zároveň ale, pokud v nádboě vznikne přetlak, tak neexploduje, protože přes tu tekutinu může přetlak uniknout.
 ALL 


Re: Kvašená zelenina 

(4.4.2015 16:15:22)
Jestli není rozdíl v tom, že u té správné nádoby (klasický zelák) se počítá, že v tom to zelí musí vydržet celou zimu, kdežto u té "špatné", že je jen na krátkodobé kvašení a ta trocha zeleniny se brzy sní. Prostě jen hezčí nádoba místo sklenice. ~d~
 angrešt 


Re: Kvašená zelenina 

(5.4.2015 14:48:43)
AL, ne, opravdu jde o tu fázi, kdy není dostatek kyseliny mléčné, která kvašenou zeleninu ochrání. To je nejcitlivější období kvašené zeleniny, kdy dochází ke kontaminaci plísněmi. A právě tohle období ty specializované nádoby řeší.
Skaldování hotové kvašené zelniny už moc problémové není, ta už se chrání sama a speciální nádoby nepotřebuje.
 ALL 


Re: Kvašená zelenina 

(7.4.2015 11:00:17)
Aha, díky za vysvětlení.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.