| Lei | 
 |
(28.11.2014 17:22:23) Pěkný večer,
podělíte se někdo o recept na citronový krém, kterým by šly naplnit žloutkové věnečky? Nevím, jestli mám udělat klasický máslovo-pudinkový krém a do něj přidat citronovou kůrua šťávu - a kdy, aby se nesrazil...nebo jestli třeba uvařit trochu lemon curd a to potom s něčím smíchat - tvarohem, šlehačkou, máslem...? Věnečky mám napečené, jíst se budou zítra během dne, můžu je naplnit večer nebo ráno.
Předem moc dík!
|
| Simča, dcery *1988 a 1997 | 
 |
(28.11.2014 18:07:58) Ahoj není sice běžné věnečky plnit citrónovým krémem, ale ty víš co chceš mít. Takže ten recept:
Spotřeba: 2 citróny, 100g cukru krupice, 3 velká vejce, 100g másla
Postup: Z citrónů ostrouhám žlutou kůru (bez bílé vrstvy - ta je hořká), vymačkám z jednoho citronu šťávu a oboje vložím do rendlíku. Přisypu cukr a na mírném (mám elektriku, tak na 3. max. 4. stupeň) sporáku zahřívám a míchám, až se cukr úplně rozpustí. Odstavím, nechám zchladnout tak, aby to na prstě nepálilo. V hrnku prošlehám vejce - jen mírně, není třeba "do pěny" - a vliji k vychladlému citronovému sirupu. Smícháme a vrátím na mírnou plotnu (nebo možná pro začínající kuchařky radím dát do vodní lázně, aby se to nechytlo) a za pilného šlehání zahřívám do zhoustnutí - trvá to více, než 10 minut, tak se obrň trpělivostí. Pak odstavím, trochu nechám zchladnout a po kouskách tam házím máslo a vymíchám, až se to spojí. Může se použít hned po vychladnutí, nebo (a nebo to, co zbyde) se dá dát do vypařené sklenky, zavřít, otočit víčkem dolů a dát do ledničky. Vydrží i 2 týdny.
|
| Lei | 
 |
(28.11.2014 18:15:46) Simčo, moc díky , tak nějak jsem si to představovala, jj, vím, že to není klasika. Potřeuji ale něco nakyslého, pikantnějšího.
|
| Simča, dcery *1988 a 1997 | 
 |
(28.11.2014 18:37:14) jj, OK, ať se povede. Já tím plním košíčky, máme citronouvou nakyslou chuť rádi. Ahoj S.
|
| Lei | 
 |
(28.11.2014 23:14:13) Simčo, jestli ještě nakoukneš, dík. Hotovo, chutná to dobře, tak snad to bude chutnat i ostatním (je to charitativní pečení ).
|
| Simča, dcery *1988 a 1997 | 
 |
(29.11.2014 13:06:48) Díky za zprávu, jsem ráda, že to chutná tobě... Snad tedy bude chutnat všem - u nás je tento krém oblíbený.
|
|
|
|
|
|
| Barbora | •
 |
(28.11.2014 20:16:07) A co treba tvarohovopudinkovy krem dovnitr a navrch citronova poleva? Delam krem ze dvou tvarohu a jednoho pudinku za studena, sladim trochu fruktozou nebo vubec. Poleva je 100 g rozpustene maslo, 250 g cukr moucka a stava z jednoho citronu.
|
| Lei | 
 |
(28.11.2014 20:46:35) Díky za tip na polevu, s máslem to neznám, jen klasiku citr. šťáva, cukr, voda. Zkusím ji. Krém už jsem udělala podle Simčina receptu .
|
|
|
| madlenka+2 | 
 |
(28.11.2014 20:44:07) Já dělala na velikonoce a byl úplně super - do klasického krému dát Lemon curd prodává Marks and Spencer - je to taková hodně aromatická kyselá hmota z citrónů a másla. Stojí okolo 100 Kč, vydrží dlouho a opravdu z toho byl vynikající citronový krém.
|
|
| madlenka+2 | 
 |
(28.11.2014 20:45:56) Vlastně jsem to namazala dospod tim citrónovým a na to vanilkovej krém, taky jsme měla strahc aby se to nesrazilo.
|
| Lei | 
 |
(28.11.2014 20:48:02) To je dobrý nápad, dva různé krémy na sobě ;-)!
|
|
|
|