| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zelí na krouhání

 Celkem 19 názorů.
 kdoví 


Téma: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 18:35:59)
Prosím o radu.Zelí k naložení se musí koupit zelí na krouhání nebo stačí normální zelí co nabízí obchody?Bylo mi řečeno,že se musí použít pouze zelí kruhárenské,že to tzv.normální zelí nevykvasí.Prosím zkušenější poraďte.Děkuji
 lampetra 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 18:39:18)
Normálně vykvasí, proč by ne? Nakládáme bílé, červené, vysocké, bílé, to, co nám vyroste.
 kdoví 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 18:42:47)
No to sem si aky myslela taky,ale v práci se debatilo a někdo tam prohlásil právě toto,že jedine kruhárenské.Tak zjišťuju dál.~5~
 Leontýnka+3 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 18:42:50)
Taky mi to přijde jako blbost. Pokud ho dobře zpracujete, zkvasí.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 18:47:02)
jo musí to být ta podzimní česká odrůda.
MM kdysi koupil 2 dny před Štědrým dnem v obchoďáku pytel holandského zelí, takže jsem měla celý večer zablokovanou vanu, kde jsme to krouhali, cpali do zeláku, dělali nálev a nakonec se to po pár týdnech vyhodilo na hnůj ~l~ ~t~
 lampetra 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:09:09)
Aha, tak na holandnské zelí jsem nikdy napadla. A zelí máme rané a podzimní, tak to je jasné, že se krouhá to podzimní, letní už je snědeno. Ale: nakládáme i pickles a to kvasí v závislosti na podmínkách, nikoli na druhu zelí, kvasí i to letní.
 olgaadam 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:12:42)
lampetro ono ti opravdu vykvasí každá zelenina

Nějak nevím co je myšleno kruhárenským zelím ~t~ je to zelí jako každé jiné.

Jinak třeba jako čínský zelí atd kvasí ale rycheji, no každému podle chuti.

Do zelí si dávám i jablko, když mám chuť, to je teprve mňamka
 lampetra 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 20:03:02)
No však, proto se divím. Možná že to podzimní kvasí lépe, ale já rozdíl nepoznám.
 olgaadam 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:09:58)
Jakej nálev? Nahrouháš zelí zasolíš a udusáš a za týden potají ujídáš
 magrata1 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:14:55)
jaký nálev? Zelí se osolí, a šlape. Šťávu pustí samo.
 margotka78 alias shit-roller 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:23:09)
aha, tak on to dělal muž s tchyni..
 Jarmilka. 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 22:30:56)
Jo, musí se pomačkat se solil a nechat 3 hod pouštět šťávu. Sůl se musí odměřit přesně, buď to bude přesolené nebo nebude fungovat :-)
 Bouřka 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 22:52:15)
Tak mamka sůl sype s dalšími ingredientemi průběžně od oka při pchaní do sudu a je to vždycky dobrý. My teda klasicky šlapem a šťávu odléváme v průběhu.
 Bouřka 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 23:33:14)
Slyšela jsem 2 vysvětlení - 1) hůř to pak kysá 2) moc to měkne. Bez přidaného jódu bývají mořské soli.
 olgaadam 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:07:34)
Proč by nevykvasilo, kvasím si doma cokoliv mě napadne celoročně. Zrovna mám naloženou mrkev a zelí s cibulí a kvasí jak o závod ~t~
 Bouřka 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 19:41:37)
Normálně vykvasí, naši původně taky nakládali z obchodu než je přestalo bavit krouhat si to ručně a jezdí teď teda pro to, co by se asi dalo označit jako krouhárenské. Nevím teda, co konkrétně se tím označuje. Nakládají se podzimní odrůdy, ale předpokládám, že zkvasit by šlo i to letní. Akorát by to bylo obtížnější na uhlídání vhodných podmínek, zejména pak na strčení do chladu, a možná by nevydrželo tak dlouho. Ale na pickles v malém je určitě dostačující i to.
 Stáňa * 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 20:00:29)
Podle mě je na to právě to podzimní (nebo kruhárenské, to je jedno, jak to nazveš), které je vhodné na nakládání. Prostě to složení je jiné, více cukru atd.
Naši pěstují několik druhů zelí, ale nakládají (v metrácích) právě to podzimní.
 kosatka2 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 20:43:42)
taky se chystám kvasit a zatím marně čekám na červené pozdní. tomu ranému je ke kvašení třeba pomoct nějakým startovačem kvašení. pozdní a rané není to samé, pochopitelně, protože prošlo jiným zráním.
studuju blog zkvašeno.cz

a mám dotaz: jedno červené zelí z pytlíku je zlehka cítit jak kravský hnůj, když se dusí. chuťově v pořádku. co s tím?
 Jarmilka. 


Re: Zelí na krouhání 

(4.11.2014 22:28:51)
Můj bratranec chemik právě kvasí cizrnu s cibulí, paprikou, rajčaty a zelím. Živoucí důkaz, že jde zkvasit všechno ~t~ Samozřejmě podzimní kvasí líp než letní a úplně stačí. Právě kvasím týden pozdní z trhů klasiku a jede dobře. Jen sůl fakt kup čistou, bez jodu a tak. A pořádně vymačkej, na rom jsem jednou selhala. Mmch já zkvasila i rané špičaté, ale kvasila jsem to snad i pohledem ~t~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.