| Evžíček | 
 |
(20.9.2014 21:00:20) mám houby, hovězí.....jak na to? Nemám to maso na noc naložit? Nikdy jsem to nedělala, ale chci to zkusit na zítra k obědu Děkuji za nápady
|
| Monika |
 |
(20.9.2014 21:23:24) Nejsem žádný mistr kuchař, ale jestli máš pravou roštěnku, neakládala bych vůbec, jestli nějaké zadní hovězí, tak já taky nenakládám, jenom prostě podle potřeby dýl dusím. A dělám to naprosto jednoduše - maso (osolené, opepřené) na cibulku, osmahnu z obou stran, nasypu na to houby, ztlumím, přikryju a dusím, případně obracím, dokud to není Ale fakt nejsem žádný odborník, možná mě tu roznesou
|
| Paradox | 
 |
(20.9.2014 21:48:10) Lepší je opravdu jak píše Simča to maso na sádle z obou stran opéct, vyjmout a teprve potom tam dát cibuli. Já s houbama moc nevařím, děcka mi to nejí, ale dělám zadní hovězí, dám tam skoro stejné množství cibule jako váha masa a tu cibuli nechám docela dost zhnědnout. Musí se to hlídat, je to otázka pár sekund, aby se nespálila dočerna, ale udělá to tu správnou chuť i barvu.
|
|
|
| Simča, dcery *1988 a 1997 | 
 |
(20.9.2014 21:36:53) Dělám dvě varianty - buď jako roštěnou na houbách, nebo jako "guláš" s houbama.
Pro 4 osoby
4 plátky masa po obvodu naříznu, naklepu, osolím, opepřím, poprášíme moukou a prudce opeču na sádle. Vyjmu a do výpeku po mase přidám 1 nakrájenou cibuli a osmahnu do růžova. Zapráším paprikou, přiliju trochu vývaru, provařím a přidáme zpět opečené plátky masa. Dusím za občasného podlévání vývarem témeř do měkka. Potom přidáme na plátky nakrájené houby, dochutím a dusím, až je maso i houby měkké. Nakonec zaliju 1/4 litrem zakysané smetany, ve které je rozmíchaná lžíce mouky. Cca 10 minut povařím a podávám s těstovinami nebo knedlíky.
NEBO: Na trošce oleje osmahnu nadrobno nakrájenou 1 cibuli dozlatova. Přidám nadrobno nakrájenou slaninu (cca 100 g) a zlehka orestuji. Přidám hovězí maso (tak půl kila), nakrájené na větší kostky. Osmahnu, aby se maso zatáhlo na všech stranách a přidám očištěné a nakrájené houby a opět osmahnu. Pak podliju vývarem, přidám 2 - 4 stroužky rozetřeného česneku a dusíme do měkka. Podle potřeby přidávám vývar či vodu. Před dokončením dochutíme dle potřeby (sůl, pepř, majoránka, česnek), smícháme pár lžic šťávy s 1 lžící mouky, přilijeme k masu a povaříme 10 minut. Servírujeme nejlépe s rýží nebo knedlíkem.
|
| Alca | •
 |
(21.9.2014 11:29:26) POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 plátky masa , houby podle chuti (máte-li jen sušené, je dobré je cca hodinku předem namočit a před vařením zase zcedit), 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
1/ Maso naklepat, osolit a opepřit. 2/ Cibulku nakrájet nadrobno. 3/ V kastrolu na plotně rozehřát olej a na něm nejprve z obou stran rychle osmahnout maso jen tak, aby se uzavřelo. Pak ho přesunout na talíř pod pokličku, aby se udrželo v teple. 4/ Na olej hodit cibulku a osmahnout dorůžova - ten bod, kdy teprve začíná tmavnout a mění vůni. Cibulku zasypat lžící mouky a zalít dvěma lžícemi vody, promíchat a zasmažit. 5/ K cibulové jíšce přihodit houby a lžičku mletého kmínu, jen rychle zasmahnout. 6/ Do hrnce vrátit maso a zalít ho horkou vodou tak, aby bylo ponořené a abyste zároveň měli dostatek omáčky dle svých představ. 7/ Do vody přidejte bobkový list a nové koření. (Já ho dávám zavřené v kovovém sítku, co se prodává na sypané čaje, aby se pak tohle koření dobře vyndavalo.) 8/ Zmírnit plamen sporáku, hrnec zavřít a maso nechat na plotně dusit cca hodinu. (Ke konci doporučuji cca 15 minut prováření bez pokličky, odpaří se část tekutiny a omáčka ještě trochu zkoncentruje.) 9/ Nakonec jen vylovit bobkový list a nové koření a omáčku dochutit solí.
Pozn: Za nejlepší přílohu považuju rýži. :)
|
|
|
|