| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Správný olej na smažení

 Celkem 27 názorů.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Téma: Správný olej na smažení 

(2.6.2014 14:01:22)
Ahoj, chápu, že smažení není zrovna ideální způsob přípravy potravin, takže bych ho radši nedělala, ale děti mají hodně rády palačinky ~k~. Pod dojmem toho, že potřebuju zhubnout a inspirací ve "Jste to, co jíte" jsem začala číst složení potravin, jsem zjistila, že na většině olejích je, že se můžou použít na vaření a studenou kuchyni a o smažení tam není ani zmínka. Chtěla bych nějaký chuťově neutrální olej, takže jsem zavrhla arašídový, i když ten by byl asi dobrý (?). Poradíte něco šikovného a ne moc drahého, aby to neškodilo víc než je nutné ~;). Děkuji J. ~x~
 Jarmilka. 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:14:59)
Danulu, tak to se mýlíš, rafinovaný řepkový se přepaluje při vyšších teplotách než slunečnicový.
 angrešt 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:21:11)
Však právě - je to přesně opačně než píšeš.
 Jarmilka. 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 15:38:37)
Mám místní řepkový panenský i rafinovaný. Panenský má hodně výraznou chuť, je velice zdravý, ale na smažení nevhodný. Rafinovaný nemá skoro žádnou chuť a je na smažení. To samé máš se slunečnicovým. Ten v ČR není zvykem vůbec používat panenský, jen rafinovaný na smažení (tepelnou úpravu), ono taky proč jíst za studena rafinovaný olej, zas tolik ho nesníme, aby nás to zruinovalo a nutričně je to zcela jinde, ale třeba Rusové a Ukrajinci slunečnicový panenský používají častěji.
 angrešt 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:04:54)
Olej, který má hodně vysoký smoke point. Někde jsem měla tabulku, ale vimjákde? Ale jistě by se dala nějaká tabulka smoke points jednotlivých olejů najít, tak podle ní si najdeš olej, který má smoke point minimálně cca nad 220 st. C (radši ještě vyšší, teploty při smažení běžně přesahují i tuto teplotu) a pak je na Tobě, který Ti chutná a je pro tebe cenově přijatelný.
 astalavista 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:08:41)
používám z DM Olej na pečení.
 Jarmilka. 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:12:45)
Řepkový, olivový, jen nesmí být panenské. Za mě ale n smažení je nejlepší sádlo a úplně nej nej přepuštěné máslo.
 radka 
  • 

Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:13:59)
řepkový, slunečnicový
 Marika Letní 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:27:34)
Taky střídám řepkový a slunečnicový
 Adelinkaa 1 dítě. 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 14:29:14)
Na smažení používám řepkový.
 karma 


řepkovy je takový kontroverzní, jsem myslela 

(2.6.2014 15:27:23)
obsahuje nějaké takové "ne úplně optimální látky":-) slovy laika, jsem se domnívala....mýlím se???
My používáme různě: já slunečnicový Lukana, neb má nasáno, že neobsahuje gen.modifikované plodiny....tak jim teda věřím. manžel tvrdohlavě slunečnicový a olivový za studena lisovaný, ač mu říkám, že tj blbost.
Nejlepší by bylo myslím máslo ghí, ale to neumím/jsem líná ho vyrobit.
 angrešt 


Re: řepkovy je takový kontroverzní, jsem myslela 

(2.6.2014 19:02:28)
Řepkový obsahuje kyselinu erukovou. Dnes jsou už vyšlechtěné nízkoerukové odrůdy (canola), které mají erukové pod 5% (staré odrůdy mají až 40 %), ale stejně, no...eruková není zrovna to, co bych chtěla moc jíst. Stačí mi, že nějakou sním v hořčici.
 Litevská...krychle 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 15:39:26)
Kup si rýžový, u nás mají v Kauflandu, ten má vysoký kouřový bod a je chuťově neutrální.
 Karen 
  • 

Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 16:23:00)
rýžový, mají ho v Albertu, vydrží vyšší teploty při smažení, než třeba slunečnicový
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 18:15:09)
Díky, zkusím ten rýžový.
 Fren 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 18:54:00)
Já smažím na řepkovém,doporučují ho hodně právě na smažení.A konkrétně u palačinek používám i na smaltovanou pánev tak 3 kapky oleje,palačinky nemusí bublat v oleji jak řízky.
 svynka+2 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 18:56:15)
Ja na palacinky nedávam ani kvapku oleja. Do cesta ale pridávam trochu rozpusteného masla.
 Fren 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 19:46:56)
Do těsta olej dle receptu taky dávám,ale palačinky nasucho,zkoušela jsem na teflonové pánvi,nic moc,jako při dietě dobrý,ale právě těch pár kapek je dělá mnohem a mnohem chutnějšími,když už se s nima dělám.
Totéž mám vyzkoušené u bramboráků - ty smažím ve více oleji,protože jako sušené křížaly nejsou vůbec tak dobré.Navíc se k nim psychicky odhodlám tak 2x do roka.
 svynka+2 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 20:10:19)
Neviem, na teflónovej som ich ešte neskúšala smažiť. (mám titánovú)
 Pruhovaná 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 19:20:25)
Teda zírám. Všichni vážně smažíte na oleji?
Já dělám občas lívanečky, palačinky ještě méně a smažím je na přepuštěném másle - jen lehce potřít litinovou pánev.
Řízečky smažím výhradně na sádle, steaky taky.
Chuť oleje ve smažených jidlech je mi nepříjemná. Olej dávám do salátu a z teplých jídel na něm dělám"čínu".
 Katka. 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 19:23:36)
Na opékání palačinek použiju máslo - na první palačinku, pak opékám na sucho na teflonové pánvi ~R^
Jinak na smažení používám slunečnicový olej.
 angrešt 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 19:40:22)
Používání teflonového nádobí na smažení nasucho je velmi nevhodné, mnohem horší, než používání tuku. Při použití tuku tuk průběžně odvádí část tepla z teflonu, takže se tento tolik nerozpálí. Rozpálený suchý teflon je velmi nepěkná věc. Z teflonu se sice uvolňuje větší množství jedovatých látek kolem 400st., ale začínají se uvolňovat už kolem 240st, to je teplota, na kterou se suchá pánev rozpálí jako nic.
 angrešt 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 19:37:49)
Na oleji nesmažím, ale klidně o smažení na oleji píšu do diskusí :-)
 Pruhovaná 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 20:10:42)
Jo tak to jo :-).
K té pánvi - měla jsem po mamince krásnou těžkou železnou, jen se blýskala, rovná dno měla, nic se na ní nepřipálilo. Jen byla zespodu hodně zčernalá. Jedna hodná příbuzná mi ji bez mého vědomí vyhodila, že to byl starý krám, že mi koupi krásnou novou teflonovou. Ještě půl roku poté je mi té pánve líto ~o~
 Pruhovaná 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 20:17:00)
Měl tam být plačící smajlík, ale ten s válečkem taky vystihuje, co cítím :-)
 Dani.K, K 05, P 09 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 20:21:56)
Chápu. Mám po mamince starou litinovou pánvičku, na které se skvěle dělají palačinky. A hlídám si ji jako oko v hlavě. Sice mi ji nikdo snad nevyhodí, ale dělá si na ni zálusk brácha...
 lucilad 


Re: Správný olej na smažení?  

(2.6.2014 20:08:22)
tak u nás se používá jak olej (většinou řepkový, ale někdy použijeme i slunečnicový), tak sádlo. Dokonce jsem se poslední dobou vrátila k máslu (na chleba a tak). Nějak jsem byla těch rostlinných tuků přejedená a není prostě nad chuť pravého másla.~:-D

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.