Okolík |
|
(25.2.2014 15:48:48) Začala jsem používat sladidlo z rostliny stevie (bílý prášek se lžičkou, ale dělají se i tabletky). Chuť je dobrá, používám ji jen na slazení čaje a kávy. Od okolí ale slyším nejrůznější reakce od: je to super sladidlo, bez kalorií a vedlejších účinků (na rozdíl od aspartamu např.) až po: je to chemický šmejd stejný jako ostatní umělotiny. zvažovala jsme i pěstování přímo té rostliny, ale u kamarádky jsme si vyzkoušela, že to není nejpraktičtější způsob slazení. navíc mi všechny kytky doma chcípají. Jaký je váš názor? (Angrešte?) Ptám se samozřejmě každého, ať už stévii používá nebo ne.
|
angrešt |
|
(25.2.2014 16:12:36) Super sladidlo a bez kalorií to je.
Bez vedlejších účinků - to se zatím neví, ale vzhledem k tomu, že je to glykosid, tak se dají nějaké vedlejší účinky předpokládat. Jestli pozitivní nebo negativní, to se neví. Stevie se masověji rozšířila v posledních pár letech. Sice se používá v některých jihoamerických oblastech už dlouho, ale nikdo tam potenciální nežádoucí účinky nesleduje (uvažuje se u ní o možné genotoxicitě, tedy ev. teratogenním ři rakovinotvorném účinku, což sou věci, kteér se velmi těžko dávají do spojitosti, když jde o eventuální účinek v řádu let až desítek let a to navíc ovlivňuvaný řadou daších věcí, hledat kauzalitu je vždycky strašně ošemetné). Takže kdoví.
Já ji občas používám, ale vadí mi ta kovová pachuť. Víc mi chutná lippie. Pěstovala jsem obě. Lippie je míň náročná na vodu.
Chemická látka steviosid samozřejmě je. Jestli může nějak škodit nebo ne...já nevím, zatím se to prostě neví. Ale glykosidy jsou obecně většinou biologicky aktivní látky a většinou nějak na naše tělo působí. Jestli i steviosid? Kdoví. A jestli kladně nebo záporně? Kdoví.
Stevii používám občasně, tam, kde tradičně patří, třeba do maté.
Tuhle jsem k tomu psala do diskuse o stevii v těhotenství: Sama bych ji v těhotenství spíš nepoužívala. "na přírodní bázi" je naprosto nesmyslný výrok, o biologickém účinku steviosidu to neříká vůbec nic. Je zcela lhostejné, jeslti daná chemická látka vznikla syntézou v rostlinné organele, nebo ve Spolaně. Pořád je to nějaká konkrétní chemická látka. Steviosid je glykosid. Jeho vedlejší účinky jsou zkoumané. Ale zatím ne příliš dlouho. Uvažuje se o jeho genotoxicitě (na myších bylo něco pozorováno, na lidech se zatím žádný takový efekt neprokázal). Je klidně možné, že bude v budoucnu genotoxický účinek vyvrácen. Ale teď to známo není a pro mě by riziko látky s potenciální schopností poškozovat DNA bylo v těhotenství zbytečné. I když nejsem myš.
|
|
angrešt |
|
(25.2.2014 16:15:29) Jo, ještě pokud ji cheš pěstovat, tak ona je venkovní, doma jí to moc nepojede, chce aspoń do truhlíku na okno a potřebuje vyrovnanou zálivku.
|
Okolík |
|
(25.2.2014 18:55:15) angrešte, díky
|
|
Kaja222 |
|
(26.2.2014 7:51:44) a strasne chutna slimakum...
|
|
kreditka |
|
(26.2.2014 17:50:55) angrešte můžu se prosím zeptat co říkáš na facebookový zázrak jménem gója (kustovnice čínská), omlouvám se že plevelím diskusi, ale přijde mi že okolo góji je až hysterie dělající z člověka nesmrtelného....
|
angrešt |
|
(26.2.2014 19:49:29) Jeslti je kustovnice facebookový zázrak, to nevím, Facebook nesleduju.
Ale všemocné zázraky se objevují každou chvíli, protože lidstvo po tom touží. Nějaká zázračná rostlina, která dovede léčit všechny nemoci, přitom nemá žádné nežádoucí účinky ... Kustovnice (goji, ne goja) už začíná být pomalu za zenitem, společně se zeleným ječmenem, ještě před nimi letěl rakytník, teď hodně letí peruánská maca (Lepidium meyenii, je to příbuzné řepě) - to je letošní hitovka. Hitovka před 10 lety byl ženšen... prostě to máš furt něco
Samozřejmě, že se jedná o plodiny s bohatým obsahem různých užitečných látek. Ale to ostatní kolem toho je potřeba prosít nejmíň třemi síty Výhoda kustovnice je v tom, že e chuťově dobrá, navíc se dá uspěšně pěstovat, takže pokud máš choutky na zázraky, není problém si je obstarat.
Se ženšenem je to horší z hlediska dostupnosti, zelený ječmen je zas trága chuťová... kustovnice je fajn, dopřej si
|
kreditka |
|
(26.2.2014 21:06:56) Díky moc, ne nemám chuť nějak experimentovat, akorát jsem se jen tak dohadovala s jednou paní na fb. Tvrdila že nad góju není já jsem obezřetnější a vidím v tom spíš velký kšef. Proto jsem chtěla názor od někoho kdo vím že podobným věcím rozumí a hlavně komu věřím. Díky
|
|
|
|
|
Daem |
|
(25.2.2014 16:21:57) Ja pouzivam stevii, je to prirodni sladidlo, zdravejsi nez cukr, ja s nim sladim caje a kafe
|
|
Ces | •
|
(25.2.2014 17:59:44) Koupila jsem stevii v tekuté formě. Nechutnala mi.
|
Inaaa |
|
(25.2.2014 18:03:49) Ještě existuje sladidlo lippia, někdo říká, že lepší. Nevím.
Lippia dulcis Aztécké sladidlo, alojsie.Má vyšší sladivost než Stevia rebaudiana.Pomáhá při kašli, bronchitidě, nachlazení a astmatu.
|
|
|
susu | •
|
(25.2.2014 18:14:59) No, před časem jsem narazila na zajímavý článek, ale nemůžu ho najít. Víceméně uvažoval, jestli je stevie neškodná i pokud se bude používat v množství obvyklém u nás, a ne jen na sem tam oslazení nečeho, jako to dělali indiáni.
|
susu | •
|
(25.2.2014 18:18:59) http://fitplan.cz/je-stevie-bezpecne-sladidlo/
To je možná ono.
|
|
|
propiska |
|
(25.2.2014 18:17:18) A co med???? Naučila jsem se pít čaj i kafe neslazené. A místo cukru se snažím dávat med.
|
Okolík |
|
(25.2.2014 18:55:37) na med mám alergii, bohužel
|
lipoo |
|
(25.2.2014 19:49:19) a co javorový sirup? já čaj sladím medem a Caro si sladím sirupem-chutná to trochu jinak,ale je to otázka zvyku.
|
lipoo |
|
(25.2.2014 20:01:57) ale,ale vy asi chcete sladidla,že?tak to ani med,ani javorák
|
|
Okolík |
|
(25.2.2014 20:07:06) med, třtinový i řepný cukr, javorový sirup apod, ty všechny obsahují "rychlé", tj. jednoduché cukry a tudíž jsou nevhodné pro svůj kalorický obsah, některé jsou nevhodné i pro diabetiky (já jím nejsem, přestože jsem diskusi vložila právě sem do téhle diskuse). stevia (snad) tou kalorickou bombou není, stejně jako jiná "umělá" a nezdravá sladidla (aspartam, sacharin, aod.).
|
|
|
|
|
Vínečko |
|
(25.2.2014 18:49:28) Stévie v prášku nebo tabletách už je upravovaná. Pokud zdravěji sladit tak Palmovým cukrem. Ten má nejnižší glykemický index ze sladidel.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/213562220600159/
cca 57 minuta
|
Albar |
|
(26.2.2014 10:38:04) Xylitol má nižší glykemický index (8), palmový cukr má 35.
|
|
|
Kaja222 |
|
(26.2.2014 7:53:43) teda, po precteni prispevku si rikam, ze nejlepsi je se na cele slazeni vykaslat...
stevii jsem pestovat zkousela, ale cas se mi tim osladit nepodarilo. Zkousela jsem normalni listky nahazet do caje, nakrajet a nahazet do caje, nasusit+nadrtit a nahazet do caje. Vysledek - nic moc. Ted si do caje leju z tretiny mleko a jsem spokojena.
|
Mikita.miki |
|
(26.2.2014 15:44:22) huhu, teda ne že bych se na cukr vykašlala, ale pokud je někdo cohotný skousnout tu hnusnou chuť stévie, z který je mi na dávení, tak být jím se překonám spíš tak, že si nebudu sladit ani kafe, ani čaj, na sušenky se vykvajznu, stejně nejsou ok a jednou za týden si něco upíct k nedělnímu obědu, to už myslím nebude taková darda kalorií.
|
|
|
Etea |
|
(26.2.2014 9:36:26) Asi bych to nepěstovala - z těch listů se ta skladkost špatně dostává, náročná na pěstování mně nepřišla, ale zimu nepřežila. Měli jsme doma lippii, do čaje super - dala jsem pár lístků do čaje a trošku nadrtila lžičkou - její chuť se k čaji hodí.
|
|
Vladimír Říha | •
|
(11.2.2015 10:43:27) Dobrý den, náhodou jsem narazil na váš příspěvek. Vzhledem k velkému množství informací, které se na internetu nacházejí se nedivím, že si člověk s jednou odpovědí nevystačí. Nebudu vás zde přesvědčovat o tom jak je stévie skvělá nebo jak je špatná. Já se stévií zabývám velmi intenzivně již několik let(stevis)a vím, že velké množství informací je manipulativních, zkreslujících a neúplných. Každopádně si zkuste zjist i jiné zdroje informací než jsou diskuze. Dobrým zdrojem informací je úřad EFSA
|
|
|