LilyAA |
|
(6.9.2013 16:47:26) asi samozřejmostí je maso, ale zajímalo by mě, jaká mrazíte např. hotová jídla? nedávno jsem se dozvěděla, že lze mrazit houby bez jakékoliv úpravy, což mě celkem překvapilo......vždy jsem je předtím dusila...... A nějaké jiné osvědčené nápady a typy? Díky předem
|
růžové autíčko |
|
(6.9.2013 16:58:42) Mrazím co jde, pokud něco zbyde. Omáčky,rizoto,polévky, po vyndání to provařim. Nic z brambor a těstovin. A houby jsem taky zkusila dát krabičku bez předvařením, tak jsem zvědavá jak dopadnou.
|
|
Linda V. |
|
(6.9.2013 17:28:42) Já nic, protože mražená hotová jídla mi osobně nevěstí nic dobrého, takže mrazím jen vodu na led a případně ryby, které koupím čerstvé a nestihnu podle plánu spotřebovat. A taky ledovou čokoládu Ale moje matka mrazí úplně všechno v plastových krabičkách. Tvrdí mi, že všechno vydrží i několik měsíců. No já nevím, ale jako dítě jsem na tom vyrostla. Jen mi to nechutnalo.
|
|
angrešt |
|
(6.9.2013 17:56:04) Mrazit syrové houby lze, ale není to moc vhodné, protože u některých může přemražením a následným rozmrzáním dojít k rozkladu některých látek za vzniku toxinů. Pokud jsou rovnou pak zmrzlé vhozeny do horkého hrnce, tak je to ok. Ale nechání zmrzlých neupravených hub "povolit" před tepelnou úpravou je špatná volba. Ale houby je vhodné před mrazením spařit taky proto, že se tím výrazně zmenší jejich objem a nezaberou tolik místa v mrazáku. A taky se tím umyjí
Já hotová jídla vpodstatě nemrazím, po rozmražení mi nechutnají. Ale běžně si mrazím domácí polotovary. Základ jsou vývary, ty dělám ve velkém, pak redukuju a mrazím a mám je pořád při ruce. pak třeba te´d jsme vytáhla z mrazáku balíček sladkého křehkého těsta. Mrazím si i slané křehké, domácí listové... Někdy mrazím rovnou už syrový koláčový korpus ve formě. pak mrazím třeba neosmažené obalené řízky a květák, neupečené masové kuličky, kapustové karbanátky...
nebo třeba korpus na pizzu jen potřený sugem, bez oblohy, tu na to dám až před přípravou.
Pak samozřejmě mrazím věci ze zahrady, třeba rybíz a ostružiny na koláče. Pak mrazím bylinky. Zeleninu, kteoru už si rovnou nakrájím a udělám si pytlíčky do polévky (tj. klidně si už předem namíchám mrkev a hrášek, pokud je sklidím zároveň).
Mrazím si zavářky do polévky - když třeba dělám játrové knedlíčky, rovnou jich udělám víc a zmrazím.
Atd.
|
remus |
|
(6.9.2013 19:42:27) Já na stránkách mykologie i četla, že houby čerstvé mrazit nejde i kvůli tomu, že probíhá proces kažení se, takže se mají vždy tepelně upravit, takže já je tedy vždy podusím. Jinak já mrazím hlavně zeleninu na zimu, tu v obchodě vůbec nekupuji, mám tak pořád vlastní ze zahrádky, pak ovoce, maso, sýr na smažení, syrové karbanátky, z hotových jídel snad jedině polévky, když byly děti malé.
|
|
|
foxina |
|
(6.9.2013 20:25:15) tvaroh, tvrdé sýry, šunku, strouhanku, chleba, pečivo, redukovaný vývar, podušené houby, vyloupané švestky na krambl.
|
|
Winky | •
|
(6.9.2013 21:45:01) Tak klasicky mrazim maso, ryby, zeleninu, bylinky, ovoce typu borůvky a maliny - vse syrové.
Teda mám na vás velkou prosbu - dotaz: dnes jsem v potu tváře upekla dva medovniky, vyrobila pudingovo-salkovo-oriskovy krém, namazala, na zdobila drobenim a ......... Zítřejší oslava na kterou to mělo byt se kvůli nemoci oslavence odkládá (zatím na neurčito, doufám v příští sobotu). Dotaz zní: CO S MEDOVNIKEM? Muzu ho zmrazit? Nebo jak ho uchovat týden? Zatím jsou oba dorty ve sklepě, mám je dat aspoň do lednice? (Ehm, moc mista teda nemam). Jo a taky jsem upekla dvoje muffiny, jablecne a čokoládové, to taky nevím jestli se dá nějak uchovat (ale ty v nejhorším sníme a příště udělám jiné, toho medovniku je ale hodne a spolknul hodne ingrediencí, ten bych rada uchovala).
|
KoproFka |
|
(6.9.2013 22:41:52) lupla bych to do mrazáku sakumprdum! Moje mamka takhle jednou zmrazila hotový nazdobený dort pro vnouče - klasicky ozdobený krémem z pudinku a másla. nejprve ho zmrazila, pak ho omotala potravinovou fólii a nechala v mrazáku týden, než jí bylo umožněno vnoučeti popřát... Rozmrazit ho nechala v lednici a prý byl úplně v pohodě....
|
|
růžové autíčko |
|
(6.9.2013 22:49:40) teta mrazí i krémové buchty, takže to asi jde. Já občas koupím mražený dort, během dvou hodin je připravený ke konzumaci, nápln je taktéž krémová.
|
|
angrešt |
|
(7.9.2013 10:06:29) Muffiny se dají zmerazit i medovník se dá zmrazit. Pak rozmrazovat v lednici. A do mrazáku pečlivě zabalit, aby nevlhl a nechytal pachy. Medovník doporučuju zabalit nejdřív do pečpapíru a přes to do potravinové folie.
|
Ines | •
|
(8.9.2013 8:16:35) mrazím kde co. Hotová jídla jenom zbytky, plánovaně do mrazáku moc nevařím, čerstvé je chutnější. Mrazím třeba makovou nádivku do buchet - když mám vytahovat a mýt mlýnek a svařovat mák, který příšerně prská, tak už udělám aspoň dvě tři dávky (z kg máku), popř. když dělám fazole s lečem, vaří se to dlouho, tak ať je toho rovnou víc. Dávám do do kelímků od Ceresu, sama ho nepoužívám (smažím na sádle), krabičky mně sbírá tchýně. Taky používám krabice od mléka, uříznu vršek, vypláchnu horkou vodou. Tekuté věci (vývar, sirup) liju dírou a zašroubuju. Jinak udělám velkou díru, či seříznu na potřebnou velikost a vložím celé do sáčku. Zamrazím nastojato, pak můžu i položit. Perfektní využití protoru a (skoro) nulové náklady.
|
|
|
|
|