remus |
|
(6.9.2013 19:37:25) Tak mi konečně ve skleníku začala zrát rajčata, sesbírala jsem kilo v pondělí a na zítra to vidím na další minimálně kilo. ALE mám dotaz, nevíte někdo, zda zítra můžu udělat kečup z těch čerstvě sebraných rajčat i těch starších? Nezkazí se mi to? Nemám raději udělat dvě samostatné dávky, kdyby se ta starší kazila, aby mi nezmařila i ta čerstvá? Nemáte někdo zkušenost? Vždycky zavářím z čerstvého, ale letos je to kvůli dlouhé zimě všechno posunuté a i to zrání je hodně postupné.
|
Sharien |
|
(6.9.2013 19:53:54) Jasne, ze muzes Taky dosbiravam rajčata a když uz se jich sejde moc, tak s nima něco provedu. Ja je mam teda uz dlouho i venku, u nas ma zima i vyhody, plisen se objevuje az ted, ale mam tam snad desitky kilo zelenych, tak cekam, zda z nich něco bude.
|
remus |
|
(6.9.2013 19:59:02) Mně to neplesnivý, naštěstí. Mám jich opravdu kila, kapií taky, tak jen aby to stihlo dozrát. Ta sebraná jsem měla v ledničce. Tak když s tím máš dobrou zkušenost, tak do toho zítra jdu najednou . Moc se mi to hodí, potřebuju ráno připravit oslavu nejmladší dcerce, tak mi to časově moc pomůže, že kečup udělám najednou .
|
|
remus |
|
(6.9.2013 20:00:37) Jo a ta venku mi nezrajou :(, jsou malinkatá a pořád zelená, v tom skleníku to vypadá na celkem velkou úrodu, letos ho nemít, tak by to byla opravdu bída, ani lilek nejspíš nedozraje :(.
|
Martina, 3 synové |
|
(7.9.2013 22:02:53) Ale jo, do mrazů ještě daleko - a rajčata dojdou i utržená nebo se dají zavařit i zelená.
|
Ines | •
|
(8.9.2013 8:23:01) rajčata sbírám a jíme postupně. Pravidelně púrohlížím a měkká dávám do mražáku do pytlíku (překrojit na čtvrtiny, vykrojit "bubák"). Když je konec s úrodou, vyndám z mražáku a svařím na protlak či kečup. Protlak zase mrazím v malých formičkách, kečup zavařuju do nejmenších skleniček.
|
remus |
|
(8.9.2013 13:03:55) Dík, já do mrazáku dávám ovoce, které postupně zraje - třeba jahody, navážím a když mám požadované množství, tak dělám, marmeládu, šťávu. Rajčata jsem tam nikdy nedávala, tak jsi mě moc potěšila, že to s nimi lze také udělat, také kečup a protlak nekupuji.
|
|
|
|
NovákováM |
|
(9.9.2013 0:18:01) podotýkám, že zahradník omylem a z leknutí,
ale pokud ti spadne zelené rajče, či ho musíš takto sklidit, prostě ho dej na talíř, na cokoliv, ale ne do lednice, prostě někam do běžného prostředí, my takhle "docházíme" rajčata běžně, trvá to pár dní.
Nejsou tak chutná na přímou spotřebu, ale lečo, pizza, salát.
Ze zelených páchá kamarád čalamádu, ale to bych se musela vyptat.
|
|
|
|
|